SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 20th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 20th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. Name the cricket playing nation which was recently suspended by International Cricket Council for failing to ensure that there is no government interference in its running of the sport.
Zimbabwe
Kenya
Afghanistan
Ireland
Bermuda
Solution:
International Cricket Council has suspended Zimbabwe for failing to ensure there is no government interference in its running of the sport. ICC funding has been withdrawn and the country will be barred from participating at ICC events. Zimbabwe’s Test status was suspended by the ICC in June 2004.
Q2. The Lok Sabha has passed the Finance Bill, 2019 that will give effect to the proposals of the Central Government for the year 2019-20. Who is the Union Finance Minister of India.
Nirmala Sitharaman
Arun Jaitely
Amit Shah
Piyush Goyal
Harsh Vardhan
Solution:
The Lok Sabha has passed the Finance Bill, 2019 that will give effect to the proposals of the Central Government for the year 2019-20. Union Finance Minister of India: Nirmala Sitharaman.
Q3. Union Health Ministry has signed an MoU with Ministries of Ayush, Railways and ........., to strengthen the efforts towards a TB-Free India by 2025.
Civil Aviation
Defence
Commerce and Industry
Finance
Home Affairs
Solution:
Union Health Ministry has signed an MoU with Ministries of Ayush, Defence and Railways to strengthen the efforts towards a TB-Free India by 2025.
Q4. Name the former Indian cricketer who has been inducted into the ICC’s Hall of Fame by International Cricket Council in 2019.
Rahul Dravid
Kapil Dev
Anil Kumble
Sunil Gavaskar
Sachin Tendulkar
Solution:
International Cricket Council has inducted India’s batting icon Sachin Tendulkar, South African pace legend Allan Donald and two-times World Cup-winning Australian woman cricketer Cathryn Fitzpatrick into the ICC’s Hall of Fame. Other Indians on the list are Bishan Singh Bedi, Sunil Gavaskar, Kapil Dev, Anil Kumble, Rahul Dravid.
Q5. Which Indian public sector unit has signed an MoU with Government eMarketplace to set up GeM Organizational Transformation Team – Project Management Unit (GOTT-PMU).
Bharat Heavy Electricals Limited
Gas Authority of India Limited
Indian Oil Corporation Limited
Steel Authority of India Limited
National Thermal Power Corporation Limited
Solution:
Government eMarketplace and Steel Authority of India has signed an MoU to set up GeM Organizational Transformation Team – Project Management Unit (GOTT-PMU).

Q6. In which state/UT the 10th edition of Jagran Film Festival was inaugurated by Union Minister of Information and Broadcasting.
Maharashtra
New Delhi
Daman & Diu
Kerala
Chandigarh
Solution:
Union Minister of Information and Broadcasting inaugurated the 10th Jagran Film Festival in an event held at Siri Fort Auditorium in New Delhi.
Q7. European Union has fined which US based chipmaker for $271 million, accusing it of “predatory pricing” to drive a competitor out of the market.
MediaTek
Nvidia
Qualcomm
Intel
Toshiba
Solution:
European Union has fined US based chipmaker Qualcomm $271 million, accusing it of “predatory pricing” to drive a competitor out of the market.
Q8. Which of the following Indian navy Ship embarked on a two-month-long Sagar Maitri Mission-2 from Southern Naval Command in Kochi.
INS Sagardhwani
INS Makar
INS Sandhayak
INS Darshak
INS Sutlej
Solution:
INS Sagardhwani embarked on a two-month-long Sagar Maitri Mission-2 from Southern Naval Command in Kochi. INS Sagardhwani is an oceanographic research vessel of the Defence Research and Development Organisation (DRDO). Sagar Maitri is a unique initiative of the DRDO to promote closer cooperation in socio-economic aspects as well as greater scientific interaction, especially in ocean research among Indian Ocean Rim (IOR) countries.
Q9. Name the Indian shooter who have won the gold medal in men's 10 metres air pistol event at the ISSF Junior World Cup in Suhl, Germany.
Sarabjot Singh
Rahul Poonia
Thomas George
Rahul Panwar
Ashok Pandit
Solution:
In Shooting, extending India's domination at the ISSF Junior World Cup, Sarabjot Singh shot a 239.6 to bag the men's 10 metres air pistol gold. This is India's ninth gold medal at the event in Suhl, Germany.`
Q10. Name the former Olympic track and field athlete who has been nominated for the International Association of Athletics Federations (IAAF) Veteran Pin.
Elaine Thompson
Tori Bowie
P T Usha
Veronica Campbell-Brown
Yulia Nestsiarenka
Solution:
Former Olympic track and field athlete P T Usha has been nominated for the International Association of Athletics Federations (IAAF) Veteran Pin.
Q11. Name the recently released UGC Guide to Student Induction Programme by the Union Minister of Human Resource Development to help new students to adjust and feel comfortable in the new environment, inculcate in them the ethos and culture of the institution and help them to build bonds with other students and faculty members.
Deeksharambh
Nayiudaan
Nayidishaa
Shubhaarambh
Deekshasarathi
Solution:
The Union Minister of Human Resource Development Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ released UGC Guide to Student Induction Programme – “Deeksharambh” in New Delhi . Speaking on the occasion, the Minister said that the Deeksharambh , a guide to Student Induction Programme is to help new students adjust and feel comfortable in the new environment, inculcate in them the ethos and culture of the institution, help them build bonds with other students and faculty members, and expose them to a sense of larger purpose and self-exploration.
Q12. Which state government has signed a pact with National Stock Exchange and Bombay Stock Exchange to help boost the growth of micro, small and medium enterprises sector in the state.

Haryana
Tamil Nadu
Karnataka
Manipur
Bihar
Solution:
Haryana government has signed a pact with National Stock Exchange and Bombay Stock Exchange to help boost the growth of micro, small and medium enterprises sector in the state.
Q13. Who is the author of the book “Kargil: Untold stories from the War”?
Arundhati Roy
Rachna Bisht Rawat
Salman Rushdie
Jhumpa Lahiri
Kiran Desai
Solution:
“Kargil: Untold stories from the War”, the book published by Penguin Random House, is authored by Rachna Bisht Rawat.
Q14. Which asian nation has signed an agreement with India to upgrade tracks in a key railway segment connecting the north and south at a cost of $ 91.26 million.
Bangladesh
Bhutan
Nepal
Afghanistan
Sri Lanka
Solution:
Sri Lanka has signed an agreement with India to upgrade tracks in a key railway segment connecting the north and south at a cost of $ 91.26 million.
Q15. RBI's Committee on Economic Capital Framework (ECF) has recommended that surplus reserves held by the central bank should be transferred to the government in tranches over three to five years. Who is the head of the ECF's committee?
Rakesh Mohan
NS Vishwanathan
Bharat Doshi
Bimal Jalan
Sudhir Mankad
Solution:
RBI's Committee on Economic Capital Framework (ECF) has recommended that surplus reserves held by the central bank should be transferred to the government in tranches over three to five years. Bimal Jalan is the head of the ECF's committee.

               



All the Best BA'ians for SBI PO and Clerk Main !!




Print Friendly and PDF