SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 3rd July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 3rd July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Which state's chief minister will be the convenor of the committee?
Karnataka
Haryana
Maharashtra
Arunachal Pradesh
Gujarat
Solution:
Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Maharashtra chief minister will be the convenor of the committee. The committee has been asked to submit its report within two months.
Q2. Name the Indian pro boxer who has become the WBC Asia Silver Welterweight Champion?
Vaibhav Yadav
Mary Kom
Vijender Singh
Akhil Kumar
Hawa Singh
Solution:
. Indian pro boxer Vaibhav Yadav has become the WBC Asia Silver Welterweight Champion. He defeated Thailand’s Fahpetch Singmanassak in the title bout held in Pattaya, Thailand.
Q3. Who among the following will be awarded the SJFI Medal (Highest Honour) by Sports Journalists Federation of India for SJFI 2019 Awards?
Pankaj Advani
Bajrang Punia
Saurabh Choudhary
Prakash Padukone
Pullela Gopichand
Solution:
Sports Journalists Federation of India 2019 Awards: SJFI Medal (Highest Honour): Prakash Padukone (Badminton); Sportsperson of the Year Award: Pankaj Advani (Billiards and Snooker) and Bajrang Punia (Wrestling); Emerging Talent of the Year Award: Saurabh Choudhary (Shooting); Team of the Year Award: Vidarbha Cricket Team.
Q4. The International Security Alliance’s first Joint Exercise ISALEX19 started in Abu Dhabi. The exercise is hosted by the UAE Ministry of Interior (MoI). In which year was ISALEX formed?
2017
2016
2018
2019
2015
Solution:
The International Security Alliance’s first Joint Exercise ISALEX19 started in Abu Dhabi. The exercise is hosted by the UAE Ministry of Interior (MoI). Headquarters of International Security Alliance: Abu Dhabi, UAE; Founded: February 2017.
Q5. Name the country which has recently officially banned single-use plastic shopping bags.
Australia
New Zealand
India
Norway
Myanmar
Solution:
New Zealand has officially banned single-use plastic shopping bags. Under the new rules, thin plastic single-use shopping bags can no longer be supplied, but reusable carriers are allowed.
Q6. Who among the following has been appointed as the Chairman and Managing Director of Bharat Sanchar Nigam Ltd?
Anupam Shrivastava
Manoj Sinha
Gopal Vittal
Sunil Sood
P.K. Purwar
Solution:
The GoI has appointed MTNL CMD P.K. Purwar as the Chairman and Managing Director of Bharat Sanchar Nigam Ltd. He has been appointed for a period of three months starting July 1. He will replace Anupam Shrivastava as the CMD of BSNL.
Q7. Which Navaratna Company has been selected for President’s award for utilisation of Corporate Social Responsibility fund in social development?
National Aluminium Company Limited
National Thermal Power Corporation
Oil and Natural Gas Corporation
Bharat Heavy Electricals Limited
Coal India Limited
Solution:
National Aluminium Company Limited has been selected for President’s award for utilisation of Corporate Social Responsibility fund in social development.
Q8. Name the Professional motorcycle racer who recently passsed away after unfortunately suffering a fatal crash during Ducati Streetfighter V4 prototype run at Pikes Peak Hill Climb.
Valentino Rossi
Carlin Dunne
Kenny Roberts
Jorge Lorenzo
Casey Stoner
Solution:
Professional motorcycle racer, Carlin Dunne passes away. He unfortunately suffered a fatal crash during Ducati Streetfighter V4 prototype run at Pikes Peak Hill Climb. He was also known as “The King of the Mountain”.
Q9. In which state Ministry of Home Affairs have extended The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for another six months?
Manipur
Nagaland
Jammu & Kashmir
Assam
Sikkim
Solution:
Ministry of Home Affairs have extended The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for another six months in Nagaland.
Q10. The National Investment and Infrastructure Fund has signed a memorandum of understanding with which of the following bank to boost availability of capital for infrastructure projects?

State Bank of India
Punjab National Bank
Syndicate Bank
South Indian Bank
Canara Bank
Solution:
The State Bank of India has signed a memorandum of understanding with National Investment and Infrastructure Fund to boost availability of capital for infrastructure projects. The scope of the agreement includes equity investments, project funding, bond financing, renewable energy support and take-out finance for operating assets.
Q11. Union Jal Shakti Minister has launched a water conservation campaign ‘Jal Shakti Abhiyan’ , with an emphasis on 1592 stressed blocks in 256 districts. The campaign will run through citizen participation during the monsoon 1st July-15th September. Union Jal Shakti Minister is
Dharmender Pradhan
Arun Jaitley
Gajendra Singh Shekhawat
Harender Singh Puri
Piyush goyal
Solution:
Union Jal Shakti Minister has launched a water conservation campaign ‘Jal Shakti Abhiyan’ , with an emphasis on 1592 stressed blocks in 256 districts. The campaign will run through citizen participation during the monsoon 1st July-15th September. Union Jal Shakti Minister of India: Gajendra Singh Shekhawat.
Q12. How much amount has India pledged to contribute to the UN Palestine refugee agency in 2019?
USD 6 Million
USD 9 Million
USD 5 Million
USD 1 Million
USD 10 Million
Solution:
India has pledged to contribute USD 5 Million in 2019 to the UN Palestine refugee agency. The Indian Government is assisting 150 Palestinian professionals every year under the Indian Technical and Economic Cooperation programme.
Q13. New Zealand has officially banned single-use plastic shopping bags. Under the new rules, thin plastic single-use shopping bags can no longer be supplied, but reusable carriers are allowed. What is the capital of New Zealand?
Auckland
Christchurch
Queenstown
Sydney
Wellington
Solution:
New Zealand has officially banned single-use plastic shopping bags. Under the new rules, thin plastic single-use shopping bags can no longer be supplied, but reusable carriers are allowed. Capital of New Zealand: Wellington.
Q14. Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Maharashtra chief minister will be the convenor of the committee. The committee has been asked to submit its report within two months. Who among the following is the chief minister of Maharashtra ?
H. D. Kumaraswamy
Devendra Fadnavis
Manohar Lal Khattar
Jagan Mohan Reddy
Sarbananda Sonowal
Solution:
Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Maharashtra chief minister will be the convenor of the committee. The committee has been asked to submit its report within two months. chief minister of Maharashtra: Devendra Fadnavis.
Q15. The State Bank of India has signed a memorandum of understanding with National Investment and Infrastructure Fund to boost availability of capital for infrastructure projects. The scope of the agreement includes equity investments, project funding, bond financing, renewable energy support and take-out finance for operating assets. Who among the following is the Chairman of SBI?
Hemant Bhargava
Shikha Sharma
Sunil mehta
Rajnish Kumar
Rana Kapoor
Solution:
The State Bank of India has signed a memorandum of understanding with National Investment and Infrastructure Fund to boost availability of capital for infrastructure projects. The scope of the agreement includes equity investments, project funding, bond financing, renewable energy support and take-out finance for operating assets. Chairman of SBI: Rajnish Kumar.
               


Attempt This Quiz in Hindi



You may also like to Read:
              


Print Friendly and PDF