SBI PO Mains Reasoning Ability Quiz: 27th June

Dear Aspirants,


SBI PO Mains Reasoning Ability Quiz: 27th June

Reasoning Questions for SBI PO MAINS 2019

Reasoning Ability is a crafty section. With each passing year, all the organizations are increasing the level of complexity of the questions that are asked in either prelims or mains. It eventually affects the number of question one can usually attempt. But this section is based on logic and rules can be aced if practised well enough. The only way to achieve this ambitious goal is by practising continuously with dedication. So to prepare you with best tools for the finals, here is today’s Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are expected to be asked in SBI PO MAINS 2019. Keep Practicing. All the best.




Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below it: 
Some boxes are arranged one above another. Box R is immediately above box M, which is of Blue color. Only two boxes are there in between Orange box and box T. Orange box is above box T. There is only one box in between box P and box S. Box S is of Purple color and is placed above box R. There are three boxes in between Orange box and Green box. Green box is placed below T. Only one box is placed in between box R and Orange box. More than four boxes are placed in between box P and Orange box. Not more than two boxes are placed in between box M and box S.


Q1. How many boxes are there in the arrangement?

Ten
Eleven
Fourteen
Twelve
None of these
Solution:

Q2. How many boxes are there between box R and box T?

Five
One
Four
Two
None of these
Solution:

Q3. Which box is immediately above Orange box?

S
R
Purple box
M
Green box
Solution:

Q4. Which box is placed at top and bottom respectively?

T, S
R, Purple box
P, Green box
T, M
Blue box, R
Solution:

Q5. How many boxes are there between Purple box and Green box?

Ten
Eight
Seven
Six
None of these
Solution:

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 


Q6. How is ‘sunday’ written in a code language? 
 I. ‘January march sunday april monday tuesday’ is written as ‘dd ee jj oo tt yy’ in that code language. 
 II. ‘June monday july april march tuesday’ is written as ‘dd ee ll oo ww yy’ in that code language.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

From both the statement we cannot find the code for ‘Sunday’.

Q7. A is in which direction of B? 
 I. C is towards west of A and towards North-east of B. 
 II. C is towards south of D, which is towards North-east of A.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

From statement 1 : -

In the above figure we can see that A is in North east direction of B.
Again, statement II alone is not sufficient because it lacks information regarding B.

Q8. Amongst U, V and W, who scored the highest number of runs in the series XYZ? 
 I. Total score made by U and W was more than V’s Score. 
 II. Number of total centuries and fifties made by V were higher than U and W both, in the series.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

We are not getting proper information from both the statements.

Q9. A, B, C, D, E and F are sitting in a circle, facing towards the centre of the circle. Who is sitting on the immediate left of A? 
 I. A is facing D. Only C is between A and B. F is between E and A. 
 II. F is on the immediate left of E. Only D is between B and E. C is not adjacent to F.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

From 2nd statement we can see that C is on the immediate left of A.

Q10. Amongst A, E, I, O and U, which book is having the least price? 
 I. Price of the book U is less than those of I and O only. 
II. Price of A is less than O and more than E.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

I/O > O/I > U > A > E
 So, E has least cost.

Direction (11-12): Read the information carefully and answer the question given below: 
There are six buildings in a colony i.e. P, Q, R, S, T, U. Building P is 8km north of building Q. Building R is exactly between P & Q. Building S is 6km east of building R and building T is exactly between R & S. Building U is 2km south of building S.


Q11. What is the shortest distance between building P and T?

3 km
4 km
5 km
None-of-these
6 km
Solution:

Q12. Building U is in which direction with respect to building Q?

North-west
North-east
South
None-of-these
North
Solution:

Direction (13-15): Study the information carefully and answer the questions given below.
Two friends Silva and Jones started walking from two different points. Silva, who started from point A moved along a circular track and after walking 11km he reached point B, from where he turned left and walked 5km to reach point C after which he stopped. Jones started from point F towards west direction and after walking 5km, he reached point E. From point E he turned 45 degree towards his left and walked √8 km to reach point D. After reaching point D, he turned 45 degrees in clockwise direction. He then moved ahead 5km to reach point C which is towards the west of point D. Point B, C and D are in straight line.


Q13. In which direction was Silva facing at instant he travelled three-fourth of his total journey?

East
West
North East
South East
Cannot be determined
Solution:

Q14. If Silva keeps on walking ahead from point C and reached point G after walking 12 km, then what is the shortest distance between point F and G?

7km
4km
2km
More than 7km
None of these
Solution:

Q15. In which direction did Silva start his journey?

West
East
North East
Cannot be determined
None of these
Solution:

               



You may also like to Read:


      


Print Friendly and PDF