SBI PO Prelims English Questions: 15th May

SBI-PO-Prelims-English-Questions-15th-May


English Quiz For SBI PO Exam 2019


The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.




Directions (1-5): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. 


Q1. (1) More and more countries are pledging to combat global warming and protecting the environment. 



(2) The United States has not only pulled out of the 2015 Paris Agreement but has also taken climate change out of its National Security Strategy. 
(I)With more and more countries… 
(II)Despite pulling out of the 2015… 
(III)While more and more countries…
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Both (I) and (III) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
Solution:
Both the starters (I) and (III) can be used to construct a meaningful sentence. Hence (c) is the correct choice.
(I)With more and more countries pledging to combat global warming and protecting the environment, the United States has not only pulled out of the 2015 Paris Agreement but has also taken climate change out of its National Security Strategy. 
(III)While more and more countries are pledging to combat global warming and protecting the environment, the United States has not only pulled out of the 2015 Paris Agreement but has also taken climate change out of its National Security Strategy.
Q2. (1) There are many dimensions and measurements of economic development. 
(2) We tend to rely largely on a single measurement called Gross Domestic Product (GDP). 
(I)While there are many dimensions… 
(II)Although there are many dimensions… 
(III)Despite the fact that there are many…
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
Both (I) and (III) are correct
All are correct
Solution:
All the starters can be used to frame the meaningful sentence accordingly. Hence (e) is the correct choice.
(I)While there are many dimensions and measurements of economic development, we tend to rely largely on a single measurement called Gross Domestic Product (GDP). 
(II)Although there are many dimensions and measurements of economic development, we tend to rely largely on a single measurement called Gross Domestic Product (GDP). 
(III)Despite the fact that there are many dimensions and measurements of economic development, we tend to rely largely on a single measurement called Gross Domestic Product (GDP).
Q3. (1) There has been a rapid increase in Chinese investments and greater involvement of Chinese companies in construction and other businesses in Nepal. 
(2) Chinese economic diplomacy too has become intense. 
(I)With a rapid increase in… 
(II)Since Chinese diplomacy too… 
(III)Notwithstanding Chinese economic…
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
All are correct
Solution:
Only the first starter is the correct choice to form a coherent sentence.
(I) With a rapid increase in Chinese investments and greater involvement of Chinese companies in construction and other businesses in Nepal, Chinese economic diplomacy too has become intense.
Q4. (1) There is generally decrepit state of public health, most particularly in rural India. 
(2) It would be utterly disingenuous to tinker with so critical an aspect of public policy. 
(I)Given the generally decrepit state… 
(II)Considering the generally decrepit… ]
(III)In the light of the generally decrepit…
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
All are correct
Solution:
All the three starters can be used to form the meaningful sentence without altering the intended meaning of the two sentences. Hence (e) is the correct choice.
(I) Given the generally decrepit state of public health, most particularly in rural India, it would be utterly disingenuous to tinker with so critical an aspect of public policy. 
(II) Considering the generally decrepit state of public health, most particularly in rural India, it would be utterly disingenuous to tinker with so critical an aspect of public policy. 
(III) In the light of the generally decrepit state of public health, most particularly in rural India, it would be utterly disingenuous to tinker with so critical an aspect of public policy.
Q5. (1) Pluralism in many other spheres of national life is to be welcomed. 
(2) There is little or no scope for medical pluralism. 
(I)While pluralism in many other… 
(II)Although pluralism in many other… 
(III)For medical pluralism, many spheres of…
Only (I) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
Solution:
Both the starters (I) and (II) can be used to frame the meaningful sentence connecting both the sentences without altering their meanings. Hence (c) is the correct choice.
(I) While pluralism in many other spheres of national life is to be welcomed, there is little or no scope for medical pluralism. 
(II) Although pluralism in many other spheres of national life is to be welcomed, there is little or no scope for medical pluralism.
Directions (6-10): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 


(A) The Federal Bureau of Investigation (FBI) had warned global banks a day before Cosmos Bank was breached that a major hacking operation, targeting ATM machines, might be in the offing.

(B) Cybersecurity experts have been drawing attention to the fact that Indian banks are still ill-equipped even after repeated assaults.
(C) The security systems in banks need to be constantly upgraded to meet the challenges posed by hackers.
(D) In the wake of the WannaCry virus attack in 2017, the Reserve Bank of India had categorically asked banks to take precautionary measures to protect ATMs. Many of these machines run on outdated operating systems.
(E) That’s easier said than done because cyber criminals always seem to be a step ahead.
(F) This means that their core banking systems are vulnerable. In the latest case, they even failed to act on available intelligence.


Q6. Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement?



C
A
B
D
F
Solution:
The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BFACED. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.
Q7. Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement?
C
A
B
D
F
Solution:
The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BFACED. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.
Q8. Which of the following would be the FIFTH sentence after rearrangement?
C
A
B
D
E
Solution:
The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BFACED. Hence, option (e) is the most suitable answer choice.
Q9. Which of the following would be the SIXTH sentence after rearrangement?
C
A
B
D
F
Solution:
The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BFACED. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.
Q10. Which of the following would be the FOURTH sentence after rearrangement?
C
A
B
D
F
Solution:
The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BFACED. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Directions (11-15): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer. 


Q11.
Column (1): 



(A) What drove me towards taking up farming
(B) My reason of not being there
(C) I faced a lot of problems
Column (2): 
(D) Was a really big deal for me, to be acknowledged by expert agronomists
(E) Was my love for plants, inculcated in me by my mother
(F) I was told to produce the organic fertilizer using vegetable waste
C-E and B-F
A-F
B-E and B-F
A-E
None of these
Solution:
Out of all the given options, only combination of sentences (A) and (E) makes a grammatically and contextually correct sentence. Hence, option (d) is the correct answer. There can be some confusion regarding B-E because even though it is illogical but it can make some sense if we want to but the presence of B-F makes it conclusive that option (c) is the incorrect choice.
Q12.
Column (1): 
(A) Both the NNS and the NNM have recognised
(B) Mandatory fortification with micro-nutrients
(C) To simplify a complex issue,
Column (2): 
(D) The criticality of working collaboratively across Ministries.
(E) The constructive role that the private sector must play in realizing the ambitious goals.
(F) In the absence of coordination with industry
C-E and B-F
A-F
A-D and A-E
A-E
None of these
Solution:
Option (c) is the correct choice for the given question.
A-D and A-E make the meaningful sentences while other are grammatically and contextually incorrect.
Q13.
Column (1): 
(A) Production estimates were lower in the beginning of the season
(B) The tissue-cultured seedlings of two dwarf hybrid varieties of areca nut developed by CPCRI
(C) 600 seedlings of tall varieties can be planted on an acre
Column (2): 
(D) Better adapted to climate challenges
(E) Given the acute shortage of skilled labourers for harvesting
(F) Are likely to be commercially available to farmers from January next.
C-E and B-F
A-F
B-F
A-D
None of these
Solution:
Out of all the given options, only combination of sentences (B) and (F) makes a grammatically and contextually correct sentence. Hence, option (c) is the correct answer.
Q14.
Column (1): 
(A) On the sectorial front, metal and PSU bank under-performed while
(B) Healthcare, IT, tech and auto indices closed in the positive terrain
(C) The NSE Nifty traded in the red for the major part of the session
Column (2): 
(D) Others have underperformed.
(E) In sectoral terms, the BSE metal index emerged as the worst performer, diving 2.18%
(F) IT and pharma gained owing to deprecation in INR.
C-D and B-F
A-F
B-E
A-D
None of these
Solution:
Out of all the given options, only combination of sentences (A) and (F) makes a grammatically and contextually correct sentence. Hence, option (b) is the correct answer.
Q15.
Column (1): 
(A) Walmart also raised its annual earnings outlook and said
(B) Adjusted earnings came to $1.29 per commerce share in the second quarter ended
(C) The growth was led by strong performance in grocery, apparel and seasonal merchandise 
Column (2): 
(D) Results of tax cuts and an improving job market
(E) It is on track to increase U.S. e- sales by 40 per cent for the full year.
(F) The company's stock has fallen around 9 per cent since the start of the year.
C-E and B-F
A-E
B-E
A-D
None of these
Solution:
Out of all the given options, only combination of sentences (A) and (E) makes a grammatically and contextually correct sentence. Hence, option (b) is the correct answer.
               



You may also like to Read:
  

                


Print Friendly and PDF