IBPS Clerk Prelims is on its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk exam.
Directions (1-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 
Q1. ATONE
 Expiate
 Comforting
 Monotonic
 Monophonic
 None of the above
Solution:
ATONE: make amends or reparation.
EXPIATE: make amends or reparation for (guilt or wrongdoing).
MONOTONIC: speaking or uttered with an unchanging pitch or tone
MONOPHONIC: having a single melodic line without harmonies or melody in conjunction.
EXPIATE: make amends or reparation for (guilt or wrongdoing).
MONOTONIC: speaking or uttered with an unchanging pitch or tone
MONOPHONIC: having a single melodic line without harmonies or melody in conjunction.
Q2. EXTRAPOLATE
 Deduce
 Refer
 Extradite
 Explain
 None of the above
Solution:
EXTRAPOLATE: to predict by projecting past experience or known data; Hence, DEDUCE is the correct answer.
EXTRADITION: the surrender of an alleged criminal usually under the provisions of a treaty or statute by one authority (such as a state) to another having jurisdiction to try the charge.
EXTRADITION: the surrender of an alleged criminal usually under the provisions of a treaty or statute by one authority (such as a state) to another having jurisdiction to try the charge.
Q3. PROCRASTINATE
 Prerequisite
 Accelerate
 Dissect
 Delay
 None of the above
Solution:
PROCRASTINATE: to put off intentionally the doing of something that should be done. Hence DELAY is the right answer.
PREREQUISITE: something that is required as a prior condition for something else to happen or exist.
DISSECT: to separate/cut into pieces.
PREREQUISITE: something that is required as a prior condition for something else to happen or exist.
DISSECT: to separate/cut into pieces.
Q4. NONCHALANT
 Motionless
 Casual
 Nonsensical
 Whacking
 None of the above
Solution:
NONCHALANT: (of a person or manner) feeling or appearing casually calm and relaxed; not displaying anxiety, interest, or enthusiasm. Hence, CASUAL is the correct answer.
WHACKING: very large
WHACKING: very large
Q5. BEVY
 Company
 Organisation
 Institute
 Beautiful
 Small
Solution:
BEVY: a large group of people or things of a particular kind.
Q6. ABATTOIR
 Instigator
 Slaughterhouse
 Absconder
 Accomplice
 None of the above
Solution:
ABATTOIR: a slaughterhouse
ABSCONDER: a person who runs away and hides to avoid arrest or prosecution
ACCOMPLICE: a person who helps another commit a crime
ABSCONDER: a person who runs away and hides to avoid arrest or prosecution
ACCOMPLICE: a person who helps another commit a crime
Q7. ADVERSARY
 Difficulty
 Misunderstanding
 Partnership
 Foe
 None of the above
Solution:
ADVERSARY: one that contends with, opposes, or resists : an enemy or opponent
Q8. TUMULTUOUS
 Creamy
 Tempestuous
 Brilliant
 Heartbreaking
 Discomforting
Solution:
TUMULTUOUS: excited, confused, or disorderly;
Hence, TEMPESTUOUS is the correct answer here which is synonymous with tumultuous.
Hence, TEMPESTUOUS is the correct answer here which is synonymous with tumultuous.
Directions (9-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 
Q9. ERUDITE
 Learned
 Clumsy
 Unscholarly
 Nonsensical
 Sensible
Solution:
ERUDITE: having or showing knowledge that is gained by studying; SYNONYMS – Educated, Knowledgeable, Scholarly etc
CLUMSY: awkward in movement or in handling things; lacking skill
CLUMSY: awkward in movement or in handling things; lacking skill
Q10. QUINTESSENTIAL
 Acme
 Important
 Unimportant
 Sub-standard
 Unlikeable
Solution:
QUINTESSENTIAL: representing the most perfect or typical example of a quality or class; Hence, SUBSTANDARD is the correct answer.
ACME: the point at which something is at its best or most highly developed.
ACME: the point at which something is at its best or most highly developed.
Q11. PERVERSE
 Uncorrupt
 Cranky
 Incredible
 Believable
 None of the above
Solution:
PERVERSE: showing a deliberate and obstinate desire to behave in a way that is unreasonable or unacceptable; contrary to the accepted or expected standard or practice. Hence, UNCORRUPT is the right answer.
CRANKY: bad-tempered; irritable.
CRANKY: bad-tempered; irritable.
Q12. HOMAGE
 Thanksgiving
 Respect
 Paying-guest
 Disrespect
 Condolences
Solution:
HOMAGE: special honour or respect shown publicly. Therefore, DISRESPECT is the right answer here.
Q13. DOCILE
 Obedient
 Submissive
 Defiant
 Simple
 Complex
Solution:
DOCILE: ready to accept control or instruction; submissive; Easily taught, led or managed.
DEFIANT: full of or showing a disposition to challenge, resist, or fight
DEFIANT: full of or showing a disposition to challenge, resist, or fight
Q14. ESTRANGE
 Reconcile
 Infuriate
 Alienate
 Boost
 None of the above
Solution:
ESTRANGE: cause (someone) to be no longer on friendly terms with someone.
INFURIATE: make (someone) extremely angry and impatient
RECONCILE: restore friendly relations between.
ALIENATE: make (someone) feel isolated or estranged
INFURIATE: make (someone) extremely angry and impatient
RECONCILE: restore friendly relations between.
ALIENATE: make (someone) feel isolated or estranged
Q15. SNOBBISH
 Humble
 Confident
 Clumsy
 Elitist
 Pompous
 
Solution:
SNOBBISH: Having or showing the attitude of the people who think they are better than other people; Hence, HUMBLE is the correct answer.
ELITIST: relating to or supporting the view that a society or system should be led by an elite.
POMPOUS: having or exhibiting self-importance.
ELITIST: relating to or supporting the view that a society or system should be led by an elite.
POMPOUS: having or exhibiting self-importance.







 English Language Quiz For Bank Foundatio...
          English Language Quiz For Bank Foundatio...
         English Language Quiz For SBI Clerk Prel...
          English Language Quiz For SBI Clerk Prel...
         English Language Quiz For SBI Clerk Prel...
          English Language Quiz For SBI Clerk Prel...
        








