Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 12th September 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 8th September 2018
English Quiz for IBPS PO Prelims Exam
IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.



Directions (1-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 


Q1. PRAGMATIC

Idealistic
Utopian
Realistic
Irrational
Excited
Solution:

Pragmatic: dealing with things sensibly and realistically in a way that is based on practical rather than theoretical considerations.
Synonym: Realistic

Q2. VEX

Appease
Exasperate
Soothe
Mollify
Cuddle
Solution:

Vex: make (someone) feel annoyed, frustrated, or worried, especially with trivial matters.
Synonym: Exasperate

Q3. MALICE

Sympathy
Benevolence
Animosity
Empathy
Comity
Solution:

Malice: the desire to harm someone; ill will.
Synonym: Animosity

Q4. THRONG

Separate
Isolate
Hinder
Congregation
Dislocation
Solution:

Throng: a large, densely packed crowd of people or animals.
Synonym: Congregation

Q5. ASSAIL

Surrender
Exonerate
Uphold
Retreat
Berate
Solution:

Assail: make a concerted or violent attack on.
Synonym: Berate

Q6. ENSUE

Emanate
Antecede
Repress
Disregard
Halt
Solution:

Ensue: happen or occur afterwards or as a result.
Synonym: Emanate

Q7. BESEECH

Conciliate
Implore
Oblige
Placate
Mollify
Solution:

Beseech: ask someone urgently and fervently to do or give something.
Synonym: Implore

Q8. STUMP

Explicate
Enlighten
Perplex
Exaggerate
Outface
Solution:

Stump: (of a question or problem) be too hard for; baffle.
Synonym: Perplex

Directions (9-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below.

Q9. MORTIFY

Abase
Deflate
Ridicule
Soothe
Chagrin
Solution:

Mortify: cause (someone) to feel very embarrassed or ashamed.
Antonym: Soothe

Q10. AUSTERE

Dour
Flinty
Gruff
Stark
Benign
Solution:

Austere: severe or strict in manner or attitude.
Antonym: Benign

Q11. USURP

Relinquish
Preempt
Supplant
Wrest
Seize
Solution:

Usurp: take (a position of power or importance) illegally or by force.
Antonym: Relinquish

Q12. WANTON

Arbitrary
Rational
Unprovoked
Vicious
Wayward
Solution:

Wanton: (of a cruel or violent action) deliberate and unprovoked.
Antonym: Rational

Q13. INSINUATE

Allude
Connote
Conceal
Impute
Purport
Solution:

Insinuate: suggest or hint (something bad) in an indirect and unpleasant way.
Antonym: conceal

Q14. INFALLIBLE

Authoritative
Apodictic
Impeccable
Faulty
Omniscient
Solution:

Infallible: incapable of making mistakes or being wrong.
Antonym: Faulty

Q15. AVARICE

Covetousness
Frugality
Rapacity
Parsimony
Generosity
Solution:

Avarice: extreme greed for wealth or material gain.
Antonym: Generosity

               




You May also like to Read:

Print Friendly and PDF