Test of the Day for Syndicate Bank PO Exam 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Syndicate Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Syndicate Bank PO is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. India has excluded which of the following country from the list of SAARC member countries with which it will be connecting its state-of-the-art National Knowledge Network (NKN)?
Bhutan
Bangladesh
Afghanistan
Pakistan
Nepal
Solution:
India has excluded Pakistan from the list of SAARC member countries with which it will be connecting its state-of-the-art National Knowledge Network (NKN) for sharing scientific databases and remote access to advanced research facilities.

Q2. The world's biggest cleanliness survey 'Swachh Sarvekshan Survey 2018' was launched in India by PM Narendra Modi. Name the city that had emerged as the cleanest city in the survey of 2017.
Bhubaneswar
Indore
Vadodara
Gandhinagar
Bengaluru
Solution:
The world's biggest cleanliness survey 'Swachh Sarvekshan Survey 2018' was launched in India by PM Narendra Modi. It will be conducted from the 4th of January to 10th of March. The survey will evaluate achievements in cleanliness level of urban areas. In Swachh Survekshan-2017, 434 cities and all the state capitals were ranked. Indore had emerged as the cleanest city.

Q3. Name the state that is hosting the third edition of the Science Film Festival of India in January 2018.
Maharashtra
Madhya Pradesh
Goa
Uttarakhand
Kerala
Solution:
Goa is hosting the third edition of the Science Film Festival of India in January 2018 from 16th to 19th. The festival, titled SCI-FFI Goa, is being organised by the state-based Vidnyan Parishad, Goa Department of Science and Technology.

Q4. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to _____________ in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES).
27.2%
25.2%
30.2%
24.9%
26.5%
Solution:
The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to 25.2% in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES) launched by Union Human Resource Development (HRD) Minister Prakash Javadekar. According to AIHES of 2016-17, Tamil Nadu has the highest GER in the country at 46.9%. Bihar has the least GER of 14.9%.

Q5. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan with its first branch inaugurated in-
Lahore
Islamabad
Peshawar
Karachi
Multan
Solution:
Bank of China has formally launched its operations in Pakistan, with its first branch inaugurated in Karachi. The bank would strengthen the "brotherly relations" between the two countries in the financial sector

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer: 

Q6. On which day in September was definitely Shobha’s mother’s birthday? 
I. Shobha correctly remembers that her mother’s birthday is before eighteenth but after twelfth September.
II. Shobha’s sister correctly remembers that her mother’s birthday is after fifteenth but before nineteenth July.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
If the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question

Q7. How is ‘too’ written in a code language? 
I. ‘go too the tree’ is written as ‘sa na pa ta’ in that code language.
II. ‘tree is too home’ is written as ‘ja pa da sa’ in that code language.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
If the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question

Q8. Among A, B, C, D and E, each having scored different marks in an exam, who has scored the lowest marks? 
I. D has scored more marks than only three of them.
II. A has scored more marks than only E.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From statement II- E scored the lowest mark.
 _ > _ > _ > A > E

Q9. What is the position of P with respect to Q(Counted from left of Q) in a round table seating arrangement if all of them are facing towards the center of table? 
I. Seven persons P, Q, R, S, T, U and V sat around a round table where P sat between U and V, S sat adjacent to V and R did not sit adjacent to S.
II. T sat on the immediate right of U.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question
Solution:
From both statements I and II- P is fourth to left of Q.

Q10. How is T related to W? 
I. P is brother of M and father of T. M is the son of W.
II. M is father of S. V is grandmother of S.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
If the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Q11. The simple interest accrued on an amount of Rs. 20,000 at the end of three years is 7200. What would be the compound interest accrued on the same sum and at the same rate for two years?
Rs. 5024
Rs. 5088
Rs. 5124
Rs. 5214
Rs. 5145
Solution:

Q12. A certain sum amounts to Rs. 2300 in 3 years and Rs. 2500 in 5 years at S.I. find the sum and rate of interest.
Rs. 1200, 6%
Rs. 1800, 5%
Rs. 2000, 5%
Rs. 1500, 6%
None of these
Solution:

Q13. The respective ratio of the present age of son, mother, father and grandfather is 2 : 7 : 8: 12. The average age of son and mother is 27 years. What will be the mother’s age after 7 years?
40 years
41 years
48 years
49 years
51 years
Solution:
Let, Ages of son, mother, father and grand-father are 2x, 7x, 8x and 12x respectively.
∴ 9x = 27 × 2
⇒ x = 6
 ∴ Required answer = 7 × 6 + 7 = 49 years

Q14. 8 men can complete a piece of work in 20 days. 8 women can complete the same work in 32 days. In how many days will 5 men and 8 women together complete the same work ?
16 days
12 days
14 days
10 days
18 days
Solution:

Q15. Four examiners can examine a certain number of answer papers in 10 days by working for 5 hours a day. For how many hours in a day would 2 examiners have to work in order to examine twice the number of answer papers in 20 day ?
8 hours
7 ½ hours
10 hours
8 ½ hours
9 ½ hours
Solution:

Directions (16-20): In the following questions, a set of five words are given, out of which one is incorrectly spelt. You have to figure out this incorrectly spelt word which is also your answer.

Q16.
auxiliary
acquited
barbecue
camouflage
cigarette
Solution:
Acquitted

Q17.
Caribbean
exuberance
Fascimile
fallacious
guerrilla
Solution:
Facsimile

Q18.
lieutenant
millennium
idiosyncrasy
hemmorhage
minuscule
Solution:
Hemorrhage

Q19.
oppression
possession
questionnaire
reminiscence
sacriligeous
Solution:
Sacrilegious

Q20.
sergeant
sophomore
symmetrical
susceptible
Preposterous
Solution:
Preposterous

               

You May Also Like to Read: