Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 17th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 17th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. PM Modi inaugurated the 105th Indian Science Congress recently in _______________.
(a) Gujarat
(b) Manipur
(c) Maharashtra
(d) Assam
(e) Odisha

S1. Ans.(b)
Sol. PM Modi inaugurated the 105th Indian Science Congress in Imphal, Manipur. The theme for ISC 2018 is 'reaching the unreached through science and technology'. This event is being held in Manipur for the first time and for the second time in the North-East. Earlier it was held at Shillong in 2009.

Q2. India’s exports grew by ____________ in February-2018 to 25.8 billion dollars as compared with  same period in February-2017.
(a) 5.5%
(b) 4.5%
(c) 3.5%
(d) 2.5%
(e) 6.5%

S2. Ans.(b)
Sol. India’s exports grew by 4.5% in February-2018 to 25.8 billion dollars. It was 24.7 billion dollar during the same period in February-2017. This announcement was made by the Commerce Secretary Rita Teaotia.

Q3. The three-day annual Krishi Unnati Mela has begun in ______________ with a focus on doubling farmers’ income to create awareness among farmers about the latest agriculture-related technological developments.
(a) Assam
(b) New Delhi
(c) Meghalaya
(d) Maharashtra
(e) Madhya Pradesh

S3. Ans.(b)
Sol. The three-day annual Krishi Unnati Mela has begun in New Delhi with a focus on doubling farmers’ income. The objective of the event is to create awareness among farmers about the latest agriculture-related technological developments.

Q4. Slovak Prime Minister Robert Fico and his government resigned as a way out of the political crisis triggered by the slayings of an investigative journalist. Who is the President of Slovakia?
(a) Andrej Kiska
(b) Peter Pellegrini
(c) Robert Kalinak
(d) Marian Kotleba
(e) Andrej Danko

S4. Ans.(a)
Sol. Slovak Prime Minister Robert Fico and his government resigned as a way out of the political crisis triggered by the slayings of an investigative journalist and his fiancee. Slovak President Andrej Kiska accepted the resignation.

Q5. Name the state of the USA that has become 1st US State to use Nitrogen Gas for executions. 
(a) California
(b) Alaska
(c) Alabama
(d) Oklahoma
(e) Delaware

S5. Ans.(d)
Sol. Oklahoma to become 1st US State to use Nitrogen Gas for executions. Oklahoma plans to start using nitrogen gas for executions, in what would be the first such method of capital punishment in the United States.

Q6. Andhra Pradesh stands at equivalent to ____________ rank globally in Multidimensional Poverty Index (2017) according to a recent household survey conducted in the state.
(a) 45th
(b) 48th
(c) 51st
(d) 55th
(e) 57th

S6. Ans.(c)
Sol. Andhra Pradesh stands at equivalent to 51st rank globally in Multidimensional Poverty Index  (2017)according to a recent household survey conducted in the state. Andhra Pradesh becomes the first Indian state to conduct an exclusive household survey at state and district level to estimate the multidimensional poverty of the state.

Q7. Member-countries of the World Health Organisation (WHO) South-East Asia Region, including India, committed to intensifying efforts to eradicate tuberculosis by ______________.
(a) 2030
(b) 2025
(c) 2020
(d) 2035
(e) 2040

S7. Ans.(a)
Sol. Member-countries of the World Health Organisation (WHO) South-East Asia Region, including India, committed to intensifying efforts to eradicate tuberculosis by 2030.

Q8. According to the Report of which organization, the goods and services tax (GST) is one of the most complex with the second highest tax rate in the world?
(a) UNESCO
(b) IMF
(c) World Bank
(d) ADB
(e) AIIB

S8. Ans.(c)
Sol. According to the World Bank Report, The goods and services tax (GST) is one of the most complex with the second highest tax rate in the world among a sample of 115 countries which have a similar indirect tax system.

Q9. Actor Jackie Shroff's short film named _______________ has won an award at Best of India Short Film Festival in Los Angeles, US.
(a) The Guest
(b) Unnoticed Love
(c) 7 Years of War
(d) Shunyata
(e) Shoorvir

S9. Ans.(d)
Sol. Actor Jackie Shroff's short film 'Shunyata' has won an award at Best of India Short Film Festival in Los Angeles, US. The 22-minute fiction film directed by Chintan Sarda was selected to be in top six from amongst thousands of entries and was played at a theatre in Los Angeles.

Q10. President Donald Trump named ______________ as the next head of the White House National Economic Council. 
(a) Gary Cohn
(b) Larry Kudlow
(c) Eric Garcetti
(d) Bill de Blasio
(e) Mitch Landrieu

S10. Ans.(b)
Sol. President Donald Trump named Larry Kudlow as the next head of the White House National Economic Council. He has replaced Gary Cohn.

Q11. Name the IFS officer who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Belarus.
(a) Samvid Sonaharan
(b) Bindusa Mahapatra
(c) Jahangir Shah
(d) Sangeeta Bahadur
(e) Shubham Shah

S11. Ans.(d)
Sol. Sangeeta Bahadur has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Belarus. She is an IFS officer of 1987 batch. She is currently Additional Secretary in Ministry of External Affairs.

Q12. Indian para-athlete Deepa Malik won a gold medal at the World Para Athletics Grand Prix in Dubai. She is related with which of the following sports?
(a) Wrestling
(b) Shot Put
(c) Javelin Throw
(d) Basketball
(e) Chess

S12. Ans.(c)
Sol. Indian para-athlete Deepa Malik won a gold medal in the F-53/54 category javelin event at the World Para Athletics Grand Prix in Dubai. With this, she became the Asian rank one in the F-53 category. With the win, Deepa has also qualified for the 2018 Asian Para Games in Indonesia, scheduled to be held in October 2018.

Q13. India and the Asian Development Bank (ADB) signed a loan agreement of amount _______________ for completion of works for double-tracking and electrification of railways tracks.
(a) $180 million
(b) $120 million
(c) $150 2illion
(d) $320 million
(e) $220 million

S13. Ans.(b)
Sol. India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $120 million loan agreement for completion of works for double-tracking and electrification of railways tracks along high-density corridors to improve the operational efficiency of Indian railways.

Q14. Name the film that has bagged the Grand Prix de Montreal at the 21st Festival International du Film Pour Enfants de Montreal Film (FIFEM).
(a) Shunyata
(b) Halkaa
(c) Ikaai
(d) Ikka
(e) Sitara

S14. Ans.(b)
Sol. Indian filmmaker Nila Madhab Panda's "Halkaa", which had its world premiere at the 21st Festival International du Film Pour Enfants de Montreal Film (FIFEM), has bagged the Grand Prix de Montreal at the gala.

Q15. In which of the following state, North-East's first Indian Science Congress was held in 2009?
(a) Assam
(b) Nagaland
(c) Tripura
(d) Meghalaya
(e) Sikkim

S15. Ans.(d)
Sol. PM Modi inaugurated the 105th Indian Science Congress in Imphal, Manipur. The theme for ISC 2018 is 'reaching the unreached through science and technology'. This event is being held in Manipur for the first time and for the second time in the North-East. Earlier it was held at Shillong in 2009.




You may also like to Read:
           

Print Friendly and PDF