Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 30th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 30th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. ISRO successfully launched the GSLV-F08 carrying the GSAT6A communication satellite from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh. What is the meaning of "G" in GSLV?
(a) Geosynchronous
(b) Geography
(c) General
(d) Genuine
(e) Genius

S1. Ans.(a)
Sol. ISRO successfully launched the GSLV-F08 carrying the GSAT6A communication satellite from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh. GSLV stands for Geosynchronous Satellite Launch Vehicle.

Q2. Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal has inaugurated the first mega food park of the state at Roopangarh village in-
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Rajasthan
(e) Kerala

S2. Ans.(d)
Sol. In Rajasthan, Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal has inaugurated the first mega food park of the state at Roopangarh village near Ajmer. The Food Park is set up at an investment of Rs 113.57 crore and will benefit around 25 thousand farmers in Ajmer and neighboring districts. Center has given the 50 crore rupees subsidy for this project.

Q3. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the Credit Guarantee Fund for Education Loans Scheme and continuation and modification of Central Sector Interest Subsidy Scheme with a financial outlay of _________ crore rupees from 2017-18 to 2019-20. 
(a) 5,500 crore rupees
(b) 6,600 crore rupees
(c) 4,400 crore rupees
(d) 2,200 crore rupees
(e) 8,800 crore rupees

S3. Ans.(b)
Sol. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the Credit Guarantee Fund for Education Loans Scheme and continuation and modification of Central Sector Interest Subsidy Scheme with a financial outlay of 6,600 crore rupees from 2017-18 to 2019-20. The scheme will cover loans for pursuing professional and technical courses to promote quality education.

Q4. Union Cabinet has Approved how much amount to Boost Development Projects In North-East recently?
(a) Rs 1,500 Crore
(b) Rs 7,500 Crore
(c) Rs 9,500 Crore
(d) Rs 2,500 Crore
(e) Rs 4,500 Crore

S4. Ans.(e)
Sol. Cabinet has approved Schemes of North Eastern Council (NEC) including the continuation of existing Schemes. It will boost the development projects in North-East. Four thousand five hundred (4,500) crore rupees have been approved for the scheme for three years up to March 2020.

Q5. The RBI has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on ______________ for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.
(a) IDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) HDFC Bank
(e) South Indian Bank

S5. Ans.(c)
Sol. The RBI has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on ICICI Bank Limited for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.

Q6. SEBI has recently allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. Name the present Chairman of SEBI?
(a) Mohammad Mustafa
(b) HK Bhanwala
(c) TS Vijayan
(d) Ajay Tyagi
(e) RS Sharma

S6. Ans.(d)
Sol. The stock market regulator Securities & Exchange Board of India (SEBI) has allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. Ajay Tyagi is Chairman of SEBI.

Q7. The government has allowed export of __________________ of sugar until the end of the 2017-18 marketing year, in order to clear surplus stocks and improve cash flow to millers for making payment to sugarcane farmers. 
(a) five million tonnes
(b) two million tonnes
(c) six million tonnes
(d) three million tonnes
(e) nine million tonnes

S7. Ans.(b)
Sol. The government has allowed export of two million tonnes of sugar until the end of the 2017-18 marketing year, in order to clear surplus stocks and improve cash flow to millers for making payment to sugarcane farmers.

Q8. The NITI Aayog has launched the baseline ranking for 115 aspirational districts based on 49 indicators across five sectors that include health and nutrition, education, agriculture and water resources, financial inclusion and skill development, and basic infrastructure. Name the Chairperson of NITI Aayog?
(a) Arun Jaitley
(b) Bibek Debroy
(c) Amitabh Kant
(d) Rajiv Kumar
(e) Narendra Modi

S8. Ans.(e)
Sol. The NITI Aayog has launched the baseline ranking for 115 aspirational districts based on 49 indicators across five sectors that include health and nutrition, education, agriculture and water resources, financial inclusion and skill development, and basic infrastructure. This would be followed by delta ranking of these districts from May 2018 based on their incremental progress. Prime Minister Narendra Modi is Chairperson of NITI Aayog.

Q9. EPFO has launched the pensioner’s portal through which all EPFO pensioners may get the details of pension-related information. Where is the head office of EPFO?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Hyderabad

S9. Ans.(c)
Sol. EPFO has launched the pensioner’s portal through which all EPFO pensioners may get the details of pension-related information. The pensioner’s portal is a recently launched service where details like pension payment order number, payment order details, passbook information and other related information are available. The Head Office of EPFO is in New Delhi.

Q10. Which among the following states is the largest producer of sugarcane?
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh
(e) Tamil Nadu

S10. Ans.(a)
Sol. As per 2015-16 estimates, Uttar Pradesh is the largest producer of sugarcane as it produces an estimated 145.39 million tonnes of sugarcane, which is 41.28% of the all-India production. Sugarcane crop is sown in an area of 2.17 million hectares in the state, which amounts to 43.79% share of all-India sugarcane farming.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF