Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 20th April 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. A vacuum tube (also called a VT, electron tube, a valve) is a device sometimes used to amplify electronic signals.  Vacuum Tubes were used in which generation of Computers?
(a) 1st Generation
(b) 2nd Generation
(c) 3rd Generation
(d) 4th Generation
(e) 5th Generation

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. First Generation computers are characterized by the use of vacuum tubes. These vacuum tubes were used for calculation as well as storage and control. Later, magnetic tapes and magnetic drums were implemented as storage media. The first vacuum tube computer, ENIAC, was developed by US army ordinance to calculate ballistic firing tables in WWII. It had about 17 000 vacuum tubes. 

Q2. In Computer programming API is set of subroutine definitions, protocols, and tools for building software and applications. Which among the following is an application programming interface for the programming language Java, which defines how a client may access a database?
(a) J2EE
(b) JDK
(c) JAVA SE
(d) JDBC
(e) JSX

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Java Database Connectivity (JDBC) is an application programming interface (API) for the programming language Java, which defines how a client may access a database. It is part of the Java Standard Edition platform, from Oracle Corporation.

Q3. The SubSeven is an example of :
(a) antivirus
(b) Spyware
(c) Spam
(d) Adware
(e) Trojan horse

Show Answer
S3. Ans.(e)
Sol. SubSeven is a Trojan horse program that appears or pretends to be a genuine application, but actually causes damage to the executable files on the computer.

Q4. Which among the following is the most suitable type of network that phone lines would use?
(a) WAN
(b) Bluetooth
(c) WWAN
(d) Infra-red
(e) SAN

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Wide Area Network (WAN) usually uses telephone lines for connectivity, as WAN is spread over a large area and offers Internet-related services such as browsing, email, chatting, etc.

Q5. What does JAR stand for?
(a) jQuery Application Rapid-development
(b) Java Application Resolution
(c) Java Archive
(d) jQuery Application Resolution
(e) None of the above 

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. In software, JAR (Java Archive) is a package file format typically used to aggregate many Java class files and associated metadata and resources (text, images, etc.) into one file to distribute application software or libraries on the Java platform.


Q6. Which among the following type of computers is also known informally as Number crunchier?   
(a) Mini computer
(b) Super computer
(c) Micro computer
(d) Mainframe computer
(e) None of these  

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Super Computers are also known as number crunchers. A super computer's dominant characteristic is its ability to perform large amounts of numerical computations quickly.

Q7. Which among the following organisation developed a SAGA-220 super computer in 2011?
(a) ISRO
(b) NASA
(c) C-DAC
(d) BARC
(e) None of these  

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. SAGA-220 is a supercomputer built by the Indian Space Research Organisation (ISRO). 

Q8. Which of the following is the activity of purchasing items and products form different websites on the internet and using online modes, such as credit cards and debit cards, to make the payments?  
(a) E-banking
(b) Online shopping
(c) Online reservation
(d) M-reservation
(e) E-governance

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. The activity of purchasing items from different websites on the internet is known as online shopping.

Q9. A commonly used graphic format for the Web is  ______.
(a) GIF
(b) BMP
(c) TXT
(d) LMP
(e) TIF  

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. The Graphics Interchange Format (GIF) is used to save simple Web graphics having limited colours. This image format is usually used for Web buttons, charts and text headings. 

Q10. Identify the volatile storage device amongst the following devices? 
(a) RAM
(b) Hard disc
(c) Magnetic tape
(d) ROM
(e) None of these  

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. A volatile device is a device that stores data temporarily. An example of a volatile device is RAM.  

Q11. Computer gathers data, which means that they allow users to __________ data.
(a) Present
(b) Input
(c) Output
(d) Delete
(e) None of these 

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Computer allows user to input data.

Q12. The smallest unit of information, a computer can understand and process is known as ________.
(a) Digit
(b) Byte
(c) Megabyte
(d) Bit
(e) Nibble

Show Answer
S12. Ans. (d)
Sol. Bit is the smallest unit of information.

Q13. A __________ is a property of the entire relation, rather than of the individual tuples in which each tuple is unique.
(a) Rows
(b) Key
(c) Attribute
(d) Fields
(e) None of these

Show Answer
S13. Ans. (b)
Sol. Key is a property of the entire relation (relation is a table).

Q14. A __________ is an abstract model that describes, how the data are organised and represented.
(a) data model
(b) instances
(c) schema
(d) database
(e) DBMS

Show Answer
S14. Ans. (a)
Sol. Data model is an abstract model that describes, how the data are organized and represented.

Q15. SMTP, FTP and DNS are applications/protocols of the _____ layer. 
(a) Data link
(b) Network
(c) Transport
(d) Application
(e) None of these    

Show Answer
S15. Ans. (d)
Sol. SMTP, FTP and DNS are protocols of the Application layer. SMTP-Simple Mail Transfer Protocol, DNS-Domain Name System, FTP-File Transfer Protocol.

You may also like to read: