Current Affairs Quiz: 13th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Indian Space Research Organisation launched the Indian Regional Navigation Satellite System-1L, the eighth such satellite to be a part of a constellation. It was launched from the first launch pad at the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. IRNSS-1L will replace _____________ in the orbit.
(a) IRNSS-1C
(b) IRNSS-2B
(c) IRNSS-5C
(d) IRNSS-1A
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organisation launched the Indian Regional Navigation Satellite System-1L, the eighth such satellite to be a part of a constellation. It was launched from the first launch pad at the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. IRNSS-1L is expected to replace IRNSS-1A, the first of the seven navigation satellites that was rendered ineffective after its three rubidium atomic clocks failed.

Q2. The Asian Development Bank (ADB) has projected that India’s economic growth is set to rise to ___________ this fiscal on back of GST and banking reforms.
(a) 7.0%
(b) 7.2%
(c) 7.3%
(d) 7.1%
(e) 7.4%

S2. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) has projected that India’s economic growth is set to rise to 7.3% this fiscal and further to 7.6% in the next financial year, on back of GST and banking reforms.

Q3. India and Timor Leste have signed an MoU in the field of public health to extend affordable healthcare to the people of the Southeast Asian nation. The capital of Timor Leste is ____________.
(a) Dili
(b) Sarva
(c) Suva
(d) Manama
(e) Barka

S3. Ans.(a)
Sol. India and Timor Leste have signed an MoU in the field of public health to extend affordable healthcare to the people of the Southeast Asian nation. Krishan Pal Gurjar, the minister of state for social justice and empowerment has recently concluded a four-day visit to Timor Lest. The capital of Timor Leste is Dili.

Q4. India has inked a pact with ___________ under which focus would be laid on the evaluation of potential mineral resources and promoting exploration and mining through the participation of both public and private sector.
(a) Philippines
(b) Morocco
(c) Switzerland
(d) Singapore
(e) China

S4. Ans.(b)
Sol. India has inked a pact with Morocco under which focus would be laid on the evaluation of potential mineral resources and promoting exploration and mining through the participation of both public and private sector.

Q5. The Cabinet has recently approved the Revision of pay and allowances of ______________ of Union Territories.
(a) Chief Minister
(b) MPs
(c) Lieutenant Governors
(d) MLAs
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. The Cabinet has recently approved the Revision of pay and allowances of Lieutenant Governors of Union Territories.

Q6. Name the country that has recently decided to scrap the quota system in government services after thousands of students marched across the country in protest against a controversial policy of setting aside jobs for special groups.
(a) Nepal
(b) China
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh
(e) Bhutan

S6. Ans.(d)
Sol. Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina has decided to scrap the quota system in government services after thousands of students marched across the country in protest against a controversial policy of setting aside jobs for special groups.

Q7. Name the badminton player who has become the first Indian male badminton player to attain the world number one ranking since Prakash Padukone in the 1980s.
(a) Prannoy H. S.
(b) Kidambi Srikanth
(c) Sai Praneeth B.
(d) Sameer Verma
(e) Sourabh Verma

S7. Ans.(b)
Sol. Kidambi Srikanth has become the first Indian male badminton player to attain the world number one ranking since Prakash Padukone in the 1980s.

Q8. Name the wrestler who has bagged India's first wrestling gold medal at the Commonwealth Games 2018.
(a) Sushil Singh
(b) Bajarang Singh
(c) Narsimhan Das
(d) Prafull Joshi
(e) Rahul Aware

S8. Ans.(e)
Sol. Rahul Aware bagged India's first wrestling gold medal at the Commonwealth Games 2018 after beating Canada's Steven Takahashi in the final of men's Freestyle 57 kg event.

Q9. Name the Indian Airport that has climbed six positions to reach on 16th Position to enter the club of the top 20 airports across the world according to the Airport Council International’s preliminary report on airport traffic for 2017.
(a) Chhatrapati Shivaji International Airport  
(b) Bengaluru International Airport  
(c) Indira Gandhi International (IGI) Airport
(d) Trivandrum International Airport
(e) Goa International Airport

S9. Ans.(c)
Sol. Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport has climbed six positions to reach on 16th Position to enter the club of the top 20 airports across the world, the Airport Council International’s preliminary report on airport traffic for 2017.

Q10. An Indian consortium consisting of IOCL, BPCL and HPCL signed an MoU with ______________ on the sidelines of the 16 International Energy Forum Ministerial.
(a) Dubai Emirates
(b) Riyadh Sonares
(c) Qatar Emirates
(d) Saudi Aramco
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. An Indian consortium consisting of IOCL, BPCL and HPCL signed an MoU with Saudi Aramco on the sidelines of the 16 International Energy Forum Ministerial. According to the Minister for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan, the project cost is estimated at around Rs3 lakh crore ($44 billion).

Q11. Name the project that the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has launched with an initiative aimed at shifting the school assembly time to noon to ensure maximum absorption of Vitamin D in students through natural sunlight.
(a) Project D
(b) Project Dhoop
(c) The Vitamin D Project
(d) Project Surya Kiran
(e) Project Kiran

S11. Ans.(b)
Sol. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) launched 'Project Dhoop', an initiative aimed at shifting the school assembly time to noon to ensure maximum absorption of Vitamin D in students through natural sunlight.

Q12. Name the state government that has approved setting up a 5,000 MW capacity solar park at the Dholera Special Investment Region (SIR), which would be the largest such entity in the world after its completion.
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Assam
(e) Gujarat

S12. Ans.(e)
Sol. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani approved setting up a 5,000 MW capacity solar park at the Dholera Special Investment Region (SIR), which would be the largest such entity in the world after its completion. The proposed solar power generation project would be set up in 11,000 hectares of land with an investment of Rs 25,000 crore.

Q13. Name the Senior IPS officer who was appointed as Director General of Central Industrial Security Force (CISF).
(a) Ashok Singh
(b) Rajesh Ranjan
(c) Mahipal Shekhawat
(d) Vipin Badnore
(e) Karpal Singh Rana

S13. Ans.(b)
Sol. Senior IPS officer Rajesh Ranjan was appointed as Director General of Central Industrial Security Force (CISF).

Q14. President Ram Nath Kovind has returned to New Delhi after three African nations tour of Equatorial Guinea, Swaziland and Zambia. Name the President of Zambia.
(a) Patrice Talon
(b) Abdelaziz Bouteflika
(c) Mathieu Kerekou
(d) Edgar Chagwa Lungu
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(d)
Sol. President Ram Nath Kovind has returned to New Delhi after three African nations tour of Equatorial Guinea, Swaziland and Zambia. Mr. Kovind and his Zambian counterpart Edgar Chagwa Lungu laid the foundation stone of Lusaka traffic Decongestion Project.

Q15. What is the capital city of Zambia?
(a) Mozambique
(b) Harare
(c) Lusaka
(d) Lebanon
(e) Serever

S15. Ans.(c)
Sol. Lusaka is the capital city of Zambia and its Currency is Zambian kwacha.




You may also like to Read:



Print Friendly and PDF