General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 20th April 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the week-long 29th annual, world-famous International Yoga Festival (IYF) in ______________.
(a) Dehradun
(b) Haridwar
(c) Roorkee
(d) Rishikesh
(e) Nainital

S1. Ans.(d)
Sol. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the week-long 29th annual, world-famous International Yoga Festival (IYF) in Rishikesh's Parmarth Niketan.

Q2. FICCI stands for Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry. The President of FICCI is _____________.
(a) Rashesh Shah
(b) Praveen Singh
(c) Rajnish Thakur
(d) Kamlesh Narayan Singh
(e) Samvid Khanna

S2. Ans.(a)
Sol. FICCI stands for Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry. The President of FICCI is Rashesh Shah.

Q3. Among the 133 countries, what is the ranking of India on a global index for its military strength, according to the latest report of the Global Firepower index 2017?
(a) 3rd
(b) 4th
(c) 5th
(d) 6th
(e) 7th

S3. Ans.(b)
Sol. Out of 133 countries, India is ranked fourth on a global index for its military strength, only the United States, Russia and China are ranked above India on the list, according to the latest report of the Global Firepower index 2017.

Q4. Which of the following country has become the first country in the world to recognize its own cryptocurrency as legal tender?
(a) Samoa
(b) Palau Islands
(c) Marshall Islands
(d) Iceland
(e) Solomon Islands

S4. Ans.(c)
Sol. The Marshall Islands is creating its own digital currency in a bid to raise money. In doing so it becomes the first country in the world to recognize a cryptocurrency as legal tender.

Q5. Average Financial Year 2017-18 CPI inflation seen at-
(a) 3.3 per cent
(b) 3.7 per cent
(c) 3.9 per cent
(d) 3.5 per cent
(e) 3.1 per cent

S5. Ans.(b)
Sol. Average CPI inflation seen at 3.7 per cent in 2017-18.

Q6. Agriculture, industry and services sectors are expected to grow at the rate of __________, ________, and ____________ respectively in 2017-18.
(a) 2.1%, 4.4%, and 8.3%
(b) 2.1%, 4.4%, and 8.7% 
(c) 2.1%, 4.6%, and 8.3% 
(d) 2.8%, 4.4%, and 8.3% 
(e) 2.2%, 4.5%, and 8.8% 

S6. Ans.(a)
Sol. Agriculture, industry, and services sectors are expected to grow at the rate of  2.1%, 4.4%, and 8.3% respectively in 2017-18.

Q7. By how much Industries Growth has been seen at (in Economic Survey 2017-18)- 
(a) 4.4 percent
(b) 4.1 percent
(c) 4.6 percent
(d) 4.9 percent
(e) 4.3 percent

S7. Ans.(a)
Sol. 2017-18 industry growth seen at 4.4 per cent in Economic Survey 2017-18.

Q8. According to the Reserve Bank of India it will conduct additional variable rate repo operations for longer tenors up to 31 days every Tuesday in the month of March 2018 for the amount of _____________ each to provide additional liquidity support to banks.
(a) Rs 10,000 crore
(b) Rs 15,000 crore
(c) Rs 20,000 crore
(d) Rs 25,000 crore
(e) Rs 30,000 crore

S8. Ans.(d)
Sol. According to the Reserve Bank of India, it will conduct additional variable rate repo operations for longer tenors up to 31 days every Tuesday in the month of March 2018 for Rs 25,000 crore each to provide additional liquidity support to banks.

Q9. Who is the present chief minister of Tripura?
(a) Tathagata Roy
(b) Biplab Kumar Deb
(c) Conrad Sangma
(d) T R Zeiling
(e) Lal Thanhawala

S9. Ans.(b)
Sol. Biplab Kumar Deb is the chief minister of Tripura. Jishnu Devvarma has been named for Deputy Chief Minister.

Q10. Name the player who has become a brand ambassador of gaming platform Dream11.
(a) Bhaichung Bhutia
(b) Virat Kohli
(c) Mahendra Singh Dhoni
(d) Gautam Gambhir
(e) Sardar Singh

S10. Ans.(c)
Sol. Mahendra Singh Dhoni has become a brand ambassador of gaming platform Dream11. The former India Test skipper had led the country to a famous triumph in the inaugural World T20 Championship in 2007.

Q11. In which of the following city, India's first helicopter taxi service was launched recently?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Guwahati
(e) Pune

S11. Ans.(a)
Sol. India's first helicopter taxi service was launched in Bengaluru to fly passengers from Kempegowda International Airport to Electronic City.

Q12. The city of Imphal is the capital of the Indian state of?
(a) Assam
(b) West Bengal
(c) Arunachal Pradesh
(d) Tripura
(e) Manipur

S12. Ans.(e)
Sol. The city of Imphal is the capital of the Indian state of Manipur. Ruins of the Palace of Kangla, the royal seat of the erstwhile Kingdom of Manipur, are in the city center, surrounded by a moat.

Q13. Life Insurance Corporation is an Indian state-owned insurance group and investment company headquartered in?
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Hyderabad

S13. Ans.(b)
Sol. Life Insurance Corporation of India (LIC) is an Indian state-owned insurance group and investment company headquartered in Mumbai. It is the largest insurance company in India. The Life Insurance Corporation of India was founded in 1956 when the Parliament of India passed the Life Insurance of India Act that nationalized the private insurance industry in India.

Q14. Shongtong-Karcham Hydro-Electric Project (450 MW) a run-of-river scheme, on the river Satluj in District Kinnaur of which of the following state?
(a) Himachal Pradesh
(b) Arunachal Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh
(e) Uttar Pradesh

S14. Ans.(a)
Sol. Shongtong Karchham Hydro Electric Project, a run-of-river scheme, on the river Satluj in Distt. Kinnaur of HP, envisages construction of 102.50 m long diversion barrage, near village Powari, to divert 406 cumecs discharge to four sedimentation chambers, each 300 m long.

Q15. On which of the following Bank/Banks, the Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty for violation of non-performing asset (NPA) classification and KYC norms in March 2018?
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) Indian Overseas Bank
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (a) and (b)

S15. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of Rs 3 crore on private sector Axis Bank for violation of non-performing asset (NPA) classification norms, and Rs 2 crore on state-run Indian Overseas Bank (IOB) for not complying with the Know Your Customer (KYC) regulations.





      



Print Friendly and PDF