Current Affairs Questions: 15th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 15th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Credit rating agency Fitch has stated that India's economic growth will accelerate to ________ in the current financial year (2018-19) and ________ in the next fiscal (2019-20).
(a) 7.2%, 7.4%
(b) 7.2%, 7.5%
(c) 7.1%, 7.3%
(d) 7.3%, 7.5%
(e) 7.5%, 7.8%

S1. Ans.(d)
Sol. Credit rating agency Fitch has stated that India's economic growth will accelerate to 7.3% in the current financial year (2018-19) and 7.5% in the next fiscal (2019-20).

Q2. Name the country that has become the largest remittance-receiving country in the world, with migrant workers from the country sending home 69 billion US dollars in 2017, according to the report ‘RemitSCOPE – Remittance markets and opportunities – Asia and the Pacific’.
(a) China
(b) India
(c) Philippines
(d) Singapore
(e) Indonesia

S2. Ans.(b)
Sol. India has become the largest remittance-receiving country in the world, with migrant workers from the country sending home 69 billion US dollars in 2017. According to the report ‘RemitSCOPE – Remittance markets and opportunities – Asia and the Pacific’, remittances to the Asia-Pacific region amounted to 256 billion dollars in 2017.

Q3. Indian Army has finalised a mega project under which a range of ammunition for its critical weapons and tanks will be produced indigenously. What is the total amount of this Project?
(a) Rs8,000 crore
(b) Rs10,000 crore
(c) Rs15,000 crore
(d) Rs18,000 crore
(e) Rs20,000 crore

S3. Ans.(c)
Sol. Indian Army has finalised a mega 15,000 crore rupees project under which a range of ammunition for its critical weapons and tanks will be produced indigenously. 11 private firms would be involved in the ambitious project.

Q4. Name the Noted Hindi film lyricist and a former Rajya Sabha MP who passed away recently in Mumbai.
(a) Nandram Das Bairagi
(b) Krishna Khopkar
(c) Ashok Dhawale
(d) JP Gavit
(e) Nana Malusare

S4. Ans.(a)
Sol. Noted Hindi film lyricist, Nandram Das Bairagi, popularly known as Balkavi Bairagi, passed away in his sleep. Bairagi, a Lok Sabha member between 1984 and 1989 and also a former Rajya Sabha MP. He was 87. He wrote several Hindi poems, among which, "Jhar gaye paat, bisar gayi tehni" is considered a gem by many Hindi poets.

Q5. General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff is on an official visit to which of the following country for four days?
(a) Mauritius
(b) Philippines
(c) Indonesia
(d) Nepal
(e) Sri Lanka

S5. Ans.(e)
Sol. General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff is on an official visit to Sri Lanka for four days. During the visit, he will hold talks with top political and military leadership of Sri Lanka and explore new areas of military-to-military cooperation between the ground forces of the two countries.

Q6. Union Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan and UAE Minister of State & ADNOC Group CEO Dr. Sultan Al Jaber flagged off the first consignment of 2 million barrels of ADNOC crude for Mangalore Cavern. ADNOC stands for?
(a) Abu Dhabi Natural Oil Company
(b) Abu Dhabi Natural Oil Corporation
(c) Abu Dhabi National Oil Company
(d) Abu Dhabi Natural Oil-Gas Corporation
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. Union Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan and UAE Minister of State & Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) Group CEO Dr. Sultan Al Jaber flagged off the first consignment of 2 million barrels of ADNOC crude for Mangalore Cavern.

Q7. A parliamentary panel has decided to study the recovery of black money and performance of public sector banks (PSBs) among a host of subjects. The panel is headed by _____________.
(a) L K Adwani
(b) Narendra Modi
(c) Yashwant Sinha
(d) Kalyan Singh
(e) Murali Manohar Joshi

S7. Ans.(e)
Sol. A parliamentary panel headed by veteran BJP leader Murali Manohar Joshi decided to study the recovery of black money and performance of public sector banks (PSBs) among a host of subjects. The 30-member Estimates Committee, in a meeting, decided to study a host of subjects related to various ministries in the year 2018-19.

Q8. Fino Payments Bank has recently launched a suite of digital products that can be accessed online and through mobile phones with the focus to build the transaction platform. Who is the Managing Director and Chief Executive Officer of FINO Payments Bank?
(a) Nidhi Malhotra
(b) Mahendra Kumar Chouhan
(c) Rishi Gupta
(d) Upendra Choudhary
(e) Narendra Tomar

S8. Ans.(c)
Sol. Fino Payments Bank launched a suite of digital products that can be accessed online and through mobile phones with the focus to build the transaction platform. Fino had launched its mobile banking app BPay in 2017. Rishi Gupta is the Managing Director and Chief Executive Officer of FINO Payments Bank.

Q9. Name the veteran singer who was honoured with the Swara Mauli title by spiritual guru Vidya Narasimha Bharati Swami.
(a) Asha Bhosle
(b) Kavitha Krishnamurthy
(c) Lata Mangeshkar
(d) Subramanyam Swami
(e) Anuradha Poudwal

S9. Ans.(c)
Sol. Melody queen Lata Mangeshkar was honoured with the Swara Mauli title by spiritual guru Vidya Narsimha Bharati Swami. Mangeshkar, 88, was conferred with the award at her residence in Mumbai.

Q10. Name the company that has recently introduced automatic recurring payments, a new feature that lets users configure the payments app to pay for periodic recurring expenses automatically.
(a) Vodafone
(b) Reliance Jio
(c) Flipkart
(d) Paytm
(e) Amazon

S10. Ans.(d)
Sol. Paytm introduced automatic recurring payments, a new feature that lets users configure the payments app to pay for periodic recurring expenses automatically. Similar to standing instructions for bank accounts, the ‘My Payments’ feature can be used for high-value payments for a variety of cases.

Q11. Aimed at empowering vulnerable and marginalized women by imparting skills training, the United Nations Development Programme (UNDP) has announced to set up a skill development centre in ___________.
(a) Pune
(b) Hyderabad
(c) Jaipur
(d) Chandigarh
(e) Manali

S11. Ans.(b)
Sol. Aimed at empowering vulnerable and marginalized women by imparting skills training, the United Nations Development Programme (UNDP) has announced to set up a skill development centre at 'Bharosa,' an integrated support centre for distressed women and children in Hyderabad.

Q12. Name the state-run Chinese bank, that has launched the country's first India-dedicated publicly offered investment fund, saying the Indian market offers the best opportunity for Chinese investors due to the prospects of double-digit growth.
(a) Investment and Commercial Bank of China
(b) Industrial and Communalized Bank of China
(c) Industrial and Commercial Bank of China
(d) Investment and Corporative Bank of China
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(c)
Sol. A state-run Chinese bank, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) has launched the country's first India-dedicated publicly offered investment fund, saying the Indian market offers the best opportunity for Chinese investors due to the prospects of double-digit growth. The fund, named the ICBC Credit Suisse India Market Fund, will invest in exchange-traded funds listed on more than 20 exchanges in Europe and the US that are based on the Indian market.

Q13. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh chaired a meeting of the High-Level Committee (HLC) in New Delhi for Central Assistance to 4 states and a UT of Rs 1,161.17 crores. Which of the following state was not them?
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan 
(c) Sikkim
(d) Assam
(e) West Bengal

S13. Ans.(e)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh chaired a meeting of the High Level Committee (HLC) in New Delhi for Central Assistance to the States/ UT of Assam (affected by floods during 2017-18), Himachal Pradesh (affected by floods/ landslides during 2017-18), Sikkim (affected by floods/ landslides during 2017-18), Lakshadweep (affected by cyclone Ockhi during 2017) and Rajasthan (affected by Kharif drought during 2017). The HLC approved assistance of Rs 480.87 crore in respect of state of Assam. The HLC also approved assistance from NDRF amounting to Rs 84.60 crore for the state of Himachal Pradesh, Rs 67.40 crore for the state of Sikkim, Rs 2.16 crore for the UT of Lakshadweep and Rs 526.14 crore for the state of Rajasthan. The total assistance approved was Rs 1,161.17 crores.

Q14. Name the Minister, who has taken additional charge as Finance Minister until Finance Minister Arun Jaitley is under treatment. 
(a) SS Ahluwalia
(b) Piyush Goyal
(c) Smriti Iran
(d) Rajvardhan Rathore
(e) Suresh Prabhu

S14. Ans.(b)
Sol. In the Cabinet rejig, Piyush Goyal to take additional charge as Finance Minister until Finance Minister Arun Jaitley is under treatment. Smriti Irani to handle only the Ministry of Textiles and Rajvardhan Rathore has been given the charge of Information and Broadcasting Ministry.

Q15. FINO Payments Bank Limited headquarters in _____________.
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Jaipur
(e) Bengaluru

S15. Ans.(b)
Sol. Prof Mahendra Kumar Chouhan is the Chairman, Independent Director of FINO Payments Bank. FINO Payments Bank Limited headquarters in Mumbai, Maharashtra.



You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF

No comments