Current Affairs Quiz Based on IPL (Indian Premier League) 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Quiz Based on Indian Premier League (IPL) 2018

Current Affairs Quiz Based on IPL:

The glittering edition of IPL 2018 or 11th Edition of IPL has finished recently. IPL is one of the most popular and lucrative tournaments which is watched not only in India but all over the world. There are so many facts and figures related with one edition of the IPL and there are high chances that the questions based on them may appear in your examinations. This quiz covers interesting facts and awards that were announced in IPL 2018. So go through the quiz seriously and try to score as much as you can. 

Q1. Which of the following team has won the 11th edition of Indian Premier League (IPL) after defeating Sunrisers Hyderabad by 8 wickets?
(a) Sunrisers Hyderabad
(b) Kolkata Knight Riders
(c) Rajasthan Royals
(d) Chennai Super Kings
(e) Delhi Daredevils

S1. Ans.(d)
Sol. It has been the season full of ups and downs for the 11th edition of Indian Premier League (IPL) 2018. Chennai Super Kings beat Sunrisers Hyderabad by 8 wickets in the final of the 2018 Indian  Premier League at the Wankhede Stadium in Mumbai.

Q2. Which among the following teams had collectively won the most number of Indian Premier League titles since 2008?
(a) Chennai Super Kings and Kolkata Knight Riders
(b) Chennai Super Kings and Mumbai Indians
(c) Chennai Super Kings and Royal Challengers Bengaluru
(d) Chennai Super Kings and Rajasthan Royals
(e) Chennai Super Kings and Delhi Daredevils

S2. Ans.(b)
Sol. Chennai Super Kings equaled Mumbai Indians' record for winning the most number of Indian Premier League titles.

Q3. Name the player who was awarded the Orange Cap (Most Runs) in IPL 2018.
(a) Shane Watson
(b) Lokesh Rahul
(c) Kane Williamson
(d) Rishabh Pant
(e) Ambati Rayadu

S3. Ans.(c)
Sol. Kane Williamson, captain of Sunrisers Hyderabad, was awarded the Orange Cap (Most Runs)in IPL 2018.

Q4. The Fairplay Award for IPL 2018 was given to which of the following team?
(a) Mumbai Indians
(b) Kings XI Punjab
(c) Chennai Super Kings
(d) Delhi Daredevil
(e) Rajasthan Royals

S4. Ans.(a)
Sol. The Fairplay Award for IPL 2018 was given to Mumbai Indians.

Q5. Name the player who was awarded the Purple Cap (Most Wickets) in IPL 2018.
(a) Rashid Khan
(b) Bhuvaneshwar Kumar
(c) Hardik Pandya
(d) Andrew Tye
(e) Umesh Yadav

S5. Ans.(d)
Sol. Andrew Tye, the fast bowler of Kings XI Punjab, was awarded the Purple Cap (Most Wickets)in IPL 2018.

Q6. Which of the following two IPL teams were involved in the match-fixing scandal in 2013 and were banned for playing for 2 years?
(a) Rajasthan Royals and Deccan Chargers
(b) Deccan Chargers and Chennai Super Kings
(c) Rajasthan Royals and Chennai Super Kings
(d) Delhi Daredevils and Chennai Super Kings
(e) Rajasthan Royals and Pune Warriors

S6. Ans.(c)
Sol. Rajasthan Royals and Chennai Super Kings were the two IPL teams were involved in the match-fixing scandal in 2013 and were banned for playing for 2 years.

Q7. Name the stylish batsman/bowler who was awarded as Emerging Player of IPL 2018.
(a) Rashid Khan
(b) Virat Kohli
(c) Andrew Tye
(d) Prithvi Shaw
(e) Rishabh Pant

S7. Ans.(e)
Sol. Rishabh Pant, the stylish batsman of Delhi Daredevil team was awarded as Emerging Player of IPL 2018.

Q8. Name the player who had hit the maximum number of sixes in the 11th edition of IPL.
(a) Shane Watson
(b) Rishabh Pant
(c) MS Dhoni
(d) Ambati Raydu
(e) Lokesh Rahul

S8. Ans.(b)
Sol. Rishabh Pant of Delhi Daredevils had hit the maximum number of sixes (37) in the 11th edition of IPL.

Q9. Name the player who won the Perfect Catch award for IPL 2018.
(a) AB de Villiers
(b) Trent Boult
(c) Virat Kohli
(d) Manish Pandey
(e) Rashid Khan

S9. Ans.(b)
Sol. Trent Boult of Delhi Daredevil won the Perfect Catch award for IPL 2018.

Q10. In which of the following IPL editions, a record of most sixes in a single edition of IPL was set with 872 sixes hit across 51 matches?
(a) IPL 2018
(b) IPL 2012
(c) IPL 2010
(d) IPL 2014
(e) IPL 2015

S10. Ans.(a)
Sol. The record of most sixes in a single edition of IPL was set in this year's edition, with 872 sixes hit across 51 matches. The previous record of most sixes in an edition (731) was set in 2012.




        



Print Friendly and PDF