Important English Questions for SBI Clerk Prelims Exam: 13th May 2018

Dear Aspirants,

Important English Quiz for SBI Clerk Prelims Exam: 29th April 2018

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a Test of the Week being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Direction (1-5): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

Q1. Don’t bring disgrace to the party with these hardships. We should be utmost cautious for the fact that we are in power.
(a) with these absurd acts
(b) with unmindful behaviour
(c) with these treacherous tactics
(d) with mindful characteristics
(e) No correction required

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. ‘with unmindful behavior’ as the context of the statement is about the warning given by someone to mind the behavior and not to bring disgrace because the person who is doing so is mentioning that they are in power. Thus, unmindful behavior would be the best alternative.

Q2. Senior police officers confirmed that Roy, on sick leave since 2016, shot himself through the mouth with his personal revolver at his residence in Suniti Apartment, near Mantralaya, around 12.50 p.m.
(a) succumbed himself to injuries
(b) hanged himself to death
(c) kept confined
(d) made a shot on the wall
(e) No correction required

Show Answer
S2. Ans.(e)
Sol. ‘shot himself through the mouth’ as the personal revolver of the dead has been mentioned in the statement, it is obvious then that he had shot himself dead from that gun. 

Q3. We know that our Constitution is quite young. It’s only eight years old. But now we are trying to enforce its limitations and edges.
(a) thinking to end
(b) planning to execute
(c) trying to implement
(d) beginning to understand
(e) No correction required

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. ‘beginning to understand’ as the constitution which has been mentioned in the context of the sentence is quite young, the persons are beginning to understand it.

Q4. Three important and powerful states forming union seldom seen in recent times.
(a) have a congruence of interests
(b) had entered into an alliance
(c) uniting to work for development
(d) besieging to the tribulations
(e) No correction required

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. ‘have a congruence of interests’ as the three important and powerful states has been mentioned in the statement, it denotes that they have some similarity among them. Thus, ‘congruence’ best describes that thing .i.e. they have similarity of congruity of their interests. 

Q5. Hundreds of mosques do not have imams and the attendance at Friday prayers has seen bad environment.  
(a) has undergone demotion
(b) has been forfeited unfortunately
(c) has raised drastically
(d) has dwindled dramatically
(e) No correction required

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. ‘has dwindled dramatically’ as the word ‘dwindled’ means reduced. That means, the attendance of the worshippers has a direct relation with it, which is reduced dramatically.


Directions (6-10): In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts. It is then followed by 5 options which give the sequence of the correct parts. Choose the option which gives the correct sequence of the grammatically correct parts. 

Q6. He is equally not likely to(A)/ granted exemptions from sanctions to any(B)/ country engaging in any form(C)/ of trade and other(D)/ transactions with another country(E).
(a) ABCD
(b) ABCE
(c) BCDE
(d) ABDE
(e) ACDE

Show Answer
S6. Ans.(e)
Sol. ACDE is the correct sequence. In part B of the sentence, ‘granted’ will get replaced by ‘grant’ as infinitive ‘to’ is always followed by the first form of verb.

Q7. India will have to remain(A)/ vigilance in dealing with this(B)/ administration; it would not(C)/ be prudent to assume(D)/ that it is a special case(E).
(a) ABCE
(b) ABCD
(c) ACDE
(d) BCDE
(e) ABDE

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. ACDE is the correct sequence. In part B, ‘vigilance’ is used as noun which is grammatically incorrect. This should get replaced by an adjective ‘vigilant’.

Q8. The Reserve Bank of India might have to(A)/ increase interest rates to contain(B)/ inflation and step away to(C)/ check the fall(D)/ in the rupee’s value(E).
(a) BCDE
(b) ACDE
(c) ABCE
(d) ABDE
(e) ABCD

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. ABDE is the correct sequence. In part C, ‘step away’ is incorrect and it should be replaced by ‘step in’. 

Q9. All this might have a directly bearing(A)/ on politics, given the fact that the government was(B)/ the beneficiary of low crude price for the(C)/ first four years but may have to face(D)/ consequences of inflation and attendant factors in its fifth(E).
(a) ABCE
(b) ABCD
(c) BCDE
(d) ACDE
(e) ABDE

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. BCDE is the correct sequence. In part A, ‘directly’ will get replaced by ‘direct’.


Q10. In Hubbali, heavy downpour coupled(A)/ the strong winds, thunder and(B)/ lightning forced(C)/ voters to stay(D)/ indoors during afternoon(E).
(a) ABDE
(b) ACDE
(c) ABCD
(d) BCDE
(e) ABCE

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. ACDE is the correct sequence. In part B, ‘coupled’ should be followed by ‘with’.


Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A) A family member who did not wish to be named said that she had gone to drop her daughter at the bus stand across the road from their apartment when the incident happened.
(B) However, she was declared brought dead at the hospital at 7.35 a.m.
(C) A 34-year-old woman, wife of an Army officer, was killed after being hit by a private bus in Dwarka on Thursday morning.
(D) A girl who was going in an e-rickshaw then stopped and took the woman to Ayushman Hospital along with the newspaper distributor and the bus driver.
(E) After dropping her daughter, she was crossing the road. A speeding private bus hit her and she flew a few metres ahead before falling on the road

Q11. Which of the following would be the FIRST sentence after the rearrangement in the correct sequence? 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. CAEDB is the correct sequence; C

Q12.  Which of the following would be the THIRD sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E
(e) C

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. E

Q13.  Which of the following would be the FOURTH sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E
(e) D

Show Answer
S13. Ans.(e)
Sol. D

Q14.  Which of the following would be the SECOND sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. A

Q15. Which of the following would be the LAST sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) C
(b) B
(c) A
(d) E
(e) D

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. B


You May also like to Read:
                                      Print Friendly and PDF


No comments