Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 9th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. World Oceans Day helps raise the profile of the ocean and inspire more involvement in helping to conserve this amazing resource we all depend on. World Oceans Day observed on- 
(a) 12th June
(b) 09th June
(c) 08th June
(d) 05th June
(e) 01st June

S1. Ans.(c)
Sol. On June 8th each year, we celebrate the ocean, its importance in our lives, and how we can protect it. World Oceans Day helps raise the profile of the ocean and inspire more involvement in helping to conserve this amazing resource we all depend on.

Q2. Which state government has launched a "Business First Portal" recently?
(a) Assam
(b) Kerala
(c) Gujarat
(d) Haryana
(e) Punjab

S2. Ans.(e)
Sol. In a major step to give a big push towards the ease of doing business in Punjab, the state government has launched a "Business First Portal". It was unveiled by Industry Minister Sunder Sham Arora in Jalandhar.

Q3. Name the state government, which has decided to do away with semester system in undergraduate (UG) courses and revert to annual examination system recently?
(a) Himachal Pradesh
(b) West Bengal
(c) Maharashtra
(d) Jharkhand
(e) Tamil Nadu

S3. Ans.(a)
Sol. The Himachal Pradesh government has decided to do away with semester system in undergraduate (UG) courses and revert to annual examination system.

Q4. Minister of State for Defence, Dr Subhash Bhamre has dedicated a highway tunnel at Theng near Chungthang in north ___________ to the nation. 
(a) Arunachal Pradesh
(b) Tripura
(c) Nagaland
(d) Sikkim
(e) Meghalaya

S4. Ans.(d)
Sol. Minister of State for Defence, Dr, Subhash Bhamre has dedicated a highway tunnel at Theng near Chungthang in north Sikkim to the nation. The tunnel will benefit the tourism and rapidly propel the growth of the state.

Q5. Reserve Bank has stated that interest subsidy scheme on short-term crop loans of up to ___________ rupees will be implemented through the DBT mode from the current financial year. 
(a) one lakh
(b) three lakhs
(c) five lakhs
(d) seven lakhs
(e) two lakhs

S5. Ans.(b)
Sol. Reserve Bank has stated that interest subsidy scheme on short-term crop loans of up to three lakh rupees will be implemented through the Direct Benefit Transfer (DBT) mode from the current financial year.

Q6. RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. In which year Gold Monetisation Scheme was launched?
(a) 2016
(b) 2014
(c) 2013
(d) 2015
(e) 2017

S6. Ans.(d)
Sol. RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. The revamping of the scheme is aimed at enabling people to open a hassle-free gold deposit account. Gold Monetisation Scheme was launched in November 2015.

Q7. Minister of Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore has approved the upward revision of pension to meritorious sportspersons. Following the upward revision of pension, the medallist at the Olympic/Para-Olympic Games will get-?
(a) Rs. 20,000
(b) Rs. 30,000
(c) Rs. 10,000
(d) Rs. 50,000
(e) Rs. 40,000

S7. Ans.(a)
Sol. Minister of Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore has approved the upward revision of pension to meritorious sportspersons. Under the revision, the rate of pension has been doubled of the existing rate of pension on winning medals in international sports events. Following the upward revision of pension, the medallist at the Olympic/Para-Olympic Games will get Rs. 20,000 while a gold medallist at World Cup/World Championship in Olympic and Asian Games disciplines will get Rs.16,000.

Q8. Who has become the first batter from India to score 2000 runs in T20I cricket? 
(a) Suresh Raina
(b) Rohit Sharma
(c) Mithali Raj
(d) Virat Kohli
(e) MS Dhoni

S8. Ans.(c)
Sol. Indian cricketer Mithali Raj has become the first batter from the country to score 2000 runs in T20I cricket. She achieved the feat during India's Women's T20 Asia Cup match against Sri Lanka in Kuala Lumpur. Mithali has now scored 2015 runs in 74 T20Is with the help of 14 half-centuries. She has a decent average of 38.01 with the highest score of 76 not out.

Q9. Name the player, who's phenomenal batting form has fetched him the BCCI's best cricketer award for two seasons?
(a) Hardik Pandya
(b) Rohit Sharma
(c) Yuvraj Singh
(d) MS Dhoni
(e) Virat Kohli

S9. Ans.(e)
Sol. India captain Virat Kohli's phenomenal batting form has fetched him the BCCI's best cricketer award for two seasons, while World Cup stars Harmanpreet Kaur and Smriti Mandhana were chosen for the women's equivalent of the honor, the Board announced.

Q10. Which State government has decided to invest 107 crore rupees to check erosion at vulnerable areas along the banks of the Ganga and the Padma recently?
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Odisha
(e) Jharkhand

S10. Ans.(b)
Sol. The West Bengal Government has decided to invest 107 crore rupees to check erosion at vulnerable areas along the banks of the Ganga and the Padma. A stretch of 15 kilometres will be concretized, to prevent erosion. The work will be completed by March next year.

Q11. Nepal's Chief of the Army Staff (COAS) General ______________ is on a six-day visit to India.
(a) Sushil Koirala
(b) Bidhya Devi Bhandari
(c) Rajendra Chhetri
(d) Khadga Prasad Sharma Oli
(e) Pushpa Kamal Dahal

S11. Ans.(c)
Sol. Nepal's Chief of the Army Staff (COAS) General Rajendra Chhetri is on a six-day visit to India. He is visiting India at the invitation of COAS General Bipin Rawat.

Q12. President Ram Nath Kovind gave West Bengal Governor __________________ additional charge of Tripura Governor, during the absence on leave of Tathagata Roy.
(a) Keshari Nath Tripathi
(b) Satya Pal Malik
(c) SC Jamir
(d) Draupadi Murmu
(e) Jagdish Mukhi

S12. Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind gave West Bengal Governor Keshari Nath Tripathi additional charge of Tripura Governor, during the absence on leave of Tathagata Roy.

Q13. Andhra Pradesh Chief Minister ________________ stated that the state was now Open Defecation Free (ODF) as it had achieved its goal of constructing 2.77 lakh individual toilets. 
(a) Pinarayi Vijayan
(b) Edappadi K Palaniswami
(c) HD Kumaraswamy
(d) N Chandrababu Naidu
(e) Kalvakuntla Chandrashekar Rao

S13. Ans.(d)
Sol. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu stated that the state was now Open Defecation Free (ODF) as it had achieved its goal of constructing 2.77 lakh individual toilets. Naidu who was traveling through Chittoor district unveiled a plaque in Tirupati to honor the achievement.

Q14. Recently, President Ram Nath Kovind has distributed LPG connections to 20 beneficiaries under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana at Raj Bhavan in- 
(a) Arunachal Pradesh
(b) Tripura
(c) Nagaland
(d) Sikkim
(e) Meghalaya

S14. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind has distributed LPG connections to 20 beneficiaries under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana at Raj Bhavan in Agartala, Tripura.

Q15. Direct Benefit Transfer or DBT is an attempt to change the mechanism of transferring subsidies launched by Government of India on- 
(a) 1st January 2017
(b) 1st January 2016
(c) 1st January 2015
(d) 1st January 2014
(e) 1st January 2013

S15. Ans.(e)
Sol. Direct Benefit Transfer or DBT is an attempt to change the mechanism of transferring subsidies launched by Government of India on 1 January 2013.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments