English Miscellaneous Quiz for SBI PO/Clerk Mains: 23rd July 2018

Dear Aspirant,

Sentence Connectors for SBI PO/CLERK Mains: 20th July 2018


Miscellaneous Quiz for SBI PO-CLERK Mains
Its high time you should stick to your chairs and go through all the study matter which is very much needed to pass the exam along with the golden opportunity to let you score more. English  is thus counted as one of the among which creates heebie jeebies for most of the aspirants. Thus we are providing you with questions which will head you towards your goal. The provided quiz follows the study plan whose questions are structured according to the Mains level and through the medium of such types of questions covering one of the important topics like Reading Comprehension, Error Detection, Phrase Replacement etc., you can definitely crack any of the level as this is based on the type of questions that have come in the previous SBI PO mains exams and this quiz will also help aspirants preparing for BOB PO 2018.


(Direction Q1-5) For each of the following questions, a part or the whole of the original sentence has been bold. You have to find the best way of writing the bold part of the sentence. If the sentence is grammatically correct, mark option (e) .i.e. “No correction required”.

Q1.He could work on the project as he is both interested in it and also he is familiar with the problems involved.
(a) He could work on the project as he is both interested in it and familiar with the problems involved.
(b)He could work on the project as he is both interested in it and has some familiarity with the problems involved.
(c)He could work on the project as he is interested in it and familiar with the problems involved both.
(d)He could work on the project as he is both interested in it and familiar with the problems involved also.
(e) No correction required

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. He could work on the project as he is both interested in it and familiar with the problems involved. Use Parallel structure with elements joined by a correlative conjunction.

Q2. At first, Bajaj’s sewing machine was considered both to be very expensive and also too complicated to use for general use.
(a) Bajaj’s sewing machine was considered both expensive and also complicated to use for general use.
(b) Bajaj’s sewing machine was considered to be very expensive and too complicated for general use.
(c) Both a and b.
(d) Bajaj’s sewing machine was considered to be very expensive, but too complicated for general use.
(e) No correction required

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Bajaj’s sewing machine was considered to be very expensive and too complicated for general use.

Q3. Julia’s parents told her that she must agree to either attend the college or either to work in the family business.

(a) either attend the college or to work in the family business.
(b) either attend college or working in the family business.
(c) either attending college or to work in the family business.
(d) All of above
(e) No correction required

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. either attend the college or to work in the family business. Correlative pairs such as either … or, neither… nor, not only … but also, and whether … or also require parallelism. When you see one of these pairs in a sentence. Check to make sure that the words or group of words immediately following each conjunction are in the same form.


Q4. Ritik is not only an excellent actor but he sings.
(a) Ritik is not only an excellent actor but he also sings.
(b) Ritik is not only an excellent actor but also a good singer.
(c) Ritik is not only an excellent actor but he is also a good singer.
(d) All the above
(e) No correction required

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Ritik is not only an excellent actor but also a good singer. Use parallel structure with elements joined by a correlative conjunction.


Q5. We’ll never forget the principal, who never had a kind word for anyone, who had no sympathy, was short tempered, and cruel.
(a) We’ll never forget the principal, who was cruel, unsympathetic, was short tempered, and who never had a kind word for anyone.
(b) We’ll never forget the cruel, unsympathetic, short tempered principal, who never had a kind word for anyone.
(c) We’ll never forget the principal who is cruel, unsympathetic, and also short-tempered, and who never had a kind word for anyone.
(d) We’ll never forget the principal who was also cruel, was unsympathetic, was short-tempered, and who also never had a kind word for anyone.
(e) No correction required

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. We’ll never forget the cruel, unsympathetic, short tempered principal, who never had a kind word for anyone. Just like verbs, adverbs and adjectives in a list must agree Descriptive words are easy to replace with wordy phrases. 


Directions (6-10): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

A. It will take extraordinary political commitment and liberal public funding during the 11th Plan for affordable housing to become a credible goal.
B. The National Urban Housing and Habitat Policy of the United Progressive Alliance Government seeks to make access to housing, long acknowledged as a fundamental right, a reality for all.
C. The task is staggering even if we go by conservative estimates.
D. The housing shortage to be met during the Plan is 26.53 million units, which include the backlog from the 10th Plan.
E. If the existing stock of poor quality dwellings and the growing urbanization–driven demand are taken into account, the real deficit will be even higher.

Q6. Which of the following should be the FIRST sentence?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Show Answer
S6.  Ans.(a)
Sol: Clearly C must be followed by D, which must be further followed by the E as E reiterates the housing shortage and says that the real deficit will be even higher. D and E provide the statistical proof of the staggering task mentioned in C. So this leads us to two options (b) and (d). Among them (b) seems to be more appropriate as B again emphasises on but is being said is A and also that B cannot be the concluding statement of the paragraph. Hence, ABCDE gives the correct arrangement, A

Q7. Which of the following should be the SECOND sentence?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. ABCDE gives the correct arrangement, B


Q8. Which of the following should be the THIRD sentence?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. ABCDE gives the correct arrangement, C


Q9. Which of the following should be the FOURTH sentence?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. ABCDE gives the correct arrangement, D


Q10. Which of the following should be the FIFTH (LAST) sentence?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Show Answer
S10. Ans.(e)
Sol. ABCDE gives the correct arrangement, E

Directions (11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Q11. I am not ……………… to sell you my house unless you offer a more ……………… price. 
(a) agree, better
(b) prepared, realistic
(c) ready, correct
(d) having, actual
(e) convinced, actual

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. prepared, realistic makes the sentence grammatically correct. 

Q12. Due to ……………… rainfall this year, there will be ……………… cut in water supply.
(a) scanty, substantial
(b) meagre, least
(c) insufficient, no
(d) surplus, abundant
(e) abundant, considerable

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. As the sentence talks about a cut in water supply hence scanty and substantial will fit into the sentence. Scanty means small or insufficient in quantity or amount and the meaning of substantial is of considerable importance, size, or worth.

Q13. In a changing and ……………… unstructured business environment, creativity and innovation are being ……………… demanded of executives. 
(a) excessively, rapidly
(b) highly, extremely
(c) increasingly, moderately
(d) progressively, increasingly
(e) highly, speedily

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. progressively, increasingly makes the sentence grammatically and contextually correct.

Q14. We are ……………… to have him ……………… here to make this function a great success. 
(a) happy, have
(b) unhappy, arrive
(c) sure, come
(d) pleased, over
(e) wonderful, again

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. pleased, over makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q15. Efforts to ……………… the issue will not be successful ……………… both sides continue to blame each other.
(a) resolve, if
(b) discuss, unless
(c) address, whether
(d) settled, because
(e) close, although

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. resolve, if perfectly fits into the sentence.


                 
                  Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You May also like to Read: