Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 17th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 17th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 17th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Former world number one Angelique Kerber defeated Serena Williams in the women's singles final to clinch her first-ever Wimbledon title. Angelique Kerber hails from ______________. 
(a) France
(b) Germany
(c) USA
(d) Russia
(e) Serbia

S1. Ans.(b)
Sol. Former world number one Angelique Kerber defeated seven-time champion Serena Williams in the women's singles final to clinch her first-ever Wimbledon title. Angelique Kerber hails from Germany.

Q2. The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has constituted a 10 Member Committee for review of the penal provisions in the Companies Act, 2013. The committee will be headed by ____________.
(a) Secretary of Ministry of Corporate Affairs, Injeti Srinivas
(b) Minister of Corporate Affairs, Piyush Goyal
(c) Minister of State in the Ministry of Corporate Affairs, P.P. Chaudhary
(d) None of the given options is true
(e) Both (a) and (b)

S2. Ans.(a)
Sol. The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has constituted a 10 Member Committee, headed by the Secretary of Ministry of Corporate Affairs Mr Injeti Srinivas, for review of the penal provisions in the Companies Act, 2013. It has been setup to examine ‘de-criminalisation’ of certain offences.

Q3. The Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid done the foundation stone of important projects, cumulatively worth over _____________ in Varanasi. 
(a) Rs. 600 crore
(b) Rs. 800 crore
(c) Rs. 900 crore
(d) Rs. 700 crore
(e) Rs. 1000 crore

S3. Ans.(c)
Sol. The Prime Minister Narendra Modi inaugurated or laid the foundation stone of important projects, cumulatively worth over Rs. 900 crore in Varanasi. Among the projects inaugurated are the Varanasi City Gas Distribution Project and the Varanasi-Ballia MEMU train.

Q4. Name the country that has recently become the Vice-Chair (Regional Head) of the Asia Pacific Region of World Customs Organisation (WCO) for a period of two years. 
(a) Sri Lanka
(b) Pakistan
(c) Australia
(d) India
(e) China

S4. Ans.(d)
Sol. India has become the Vice-Chair (Regional Head) of the Asia Pacific Region of  World Customs Organisation (WCO) for a period of two years (from July 2018 to June 2020). The underlying Theme of the Inaugural Ceremony is “Customs – Fostering Trade Facilitation”.

Q5. Name the country with which India signed a revised travel agreement to ease visa restrictions for citizens from the neighboring country. 
(a) Sri Lanka
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) Bhutan
(e) Myanmar

S5. Ans.(c)
Sol. India signed a revised travel agreement with Bangladesh to ease visa restrictions for citizens from the neighbouring country. The agreement was signed between the two countries in Dhaka in presence of visiting Home Minister Rajnath Singh and his counterpart Asaduzzaman Khan.

Q6. In which of the following city, the Prime Minister Narendra Modi dedicated the Bansagar Canal Project to the Nation?
(a) Varanasi
(b) Kolkata
(c) Gandhinagar
(d) Mirzapur
(e) Alwar

S6. Ans.(d)
Sol. The Prime Minister Narendra Modi dedicated the Bansagar Canal Project to the Nation in Mirzapur, Uttar Pradesh. This project will provide a big boost to irrigation in the region, and will be greatly beneficial for the farmers of Mirzapur and Allahabad districts of Uttar Pradesh.

Q7. In the Wimbledon Championships 2018, Novak Djokovic of Serbia won the men's singles Title for the fourth time. He defeated _____________ in the finals. 
(a) Roger Federer
(b) Rafale Nadal
(c) Kevin Anderson
(d) Andy Murray
(e) Pete Sampras

S7. Ans.(c)
Sol. In the Wimbledon Championships 2018 Novak Djokovic of Serbia won the men's singles Title for the fourth time. He defeated Kevin Anderson of South Africa in the finals.

Q8. The 21st edition of the FIFA World Cup concluded in Luzhniki Stadium in the Russian capital of Moscow. France emerged as the champion team of the FIFA World Cup 2018. It has defeated ____________. 
(a) England
(b) Germany
(c) Croatia
(d) Belgium
(e) Brazil

S7. Ans.(c)
Sol. In the Wimbledon Championships 2018 Novak Djokovic of Serbia won the men's singles Title for the fourth time. He defeated Kevin Anderson of South Africa in the finals.

Q9. In which of the following country, the External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the second joint commission meeting with her counterpart Shaikh Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed Al Khalifa? 
(a) Bahrain
(b) Oman
(c) Azerbaijan
(d) Uzbekistan
(e) The UAE

S9. Ans.(a)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the second joint commission meeting with her Bahraini counterpart Shaikh Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed Al Khalifa. Issues of trade, investment and counter-terror cooperation discussed at the joint commission meeting.

Q10. The World Customs Organization (WCO) headquarters in __________. 
(a) Paris
(b) Geneva
(c) Monaco
(d) Jakarta
(e) Brussels

S10. Ans.(e)
Sol. World Customs Organization Headquarters in Brussels, Belgium. Kunio Mikuriya (Japan) is the Secretary-General of WCO.

Q11. In the Wimbledon Championships 2018, Angelique Kerber of Germany won in Women's singles. She defeated ___________. 
(a) Martina Navratilova
(b) Venus Williams
(c) Maria Sharapova
(d) Serena Williams
(e) Simona Halep

S11. Ans.(d)
Sol. In the Wimbledon Championships 2018 Angelique Kerber of Germany won in Women's singles. She defeated Serena Williams of USA in the thrilling finals.

Q12. India's supersonic cruise missile (SCM) BrahMos was test fired from Odisha's Chandipur range launch pad under extreme conditions. The test was conducted in order to increase ______________. 
(a) firing range
(b) speed of launch
(c) longevity of its life
(d) accuracy of hit
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(c)
Sol. India's supersonic cruise missile (SCM) BrahMos was test fired from Odisha's Chandipur range launch pad under extreme conditions. The test was conducted in order to increase the longevity of its life. The missile can cruise at speeds of up to Mach 3.0, or three times the speed of sound.

Q13. Name the country in which the US President Donald Trump and his Russian counterpart Vladimir Putin held the first summit. 
(a) Iceland
(b) Switzerland
(c) Sweden
(d) Norway
(e) Finland

S13. Ans.(e)
Sol. US President Donald Trump and his Russian counterpart Vladimir Putin held the first summit at Helsinki in Finland. Trump’s meeting with Putin comes days after a federal grand jury indicted 12 Russian intelligence officials on charges of hacking the servers of the Democratic National Committee and that of its 2016 presidential candidate Hillary Clinton.

Q14. Name the Union Minister for electronics and IT and law and justice who has unveiled the Goa IT Policy 2018 at the Inox complex in Panaji on the final day of Goa IT Day celebrations. 
(a) Sriti Irani
(b) Ravi Shankar Prasad
(c) Manoj Sinha
(d) Piyush Goyal
(e) Manohar Parrikar

S14. Ans.(b)
Sol. The 2018 Wimbledon Championships is a Grand Slam tennis tournament which takes place at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London, United Kingdom. The main tournament began on 2 July 2018 and finished on 15 July 2018. The 2018 tournament was the 132nd edition of the Championships.

Q15. The 2018 Wimbledon Championships is a Grand Slam tennis tournament which takes place at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London, United Kingdom. The 2018 tournament was the ______________ edition of the Championships. 
(a) 124th
(b) 132nd
(c) 144th
(d) 127th
(e) 146th

S15. Ans.(b)
Sol. The 2018 Wimbledon Championships is a Grand Slam tennis tournament which takes place at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London, United Kingdom. The 2018 tournament was the 132nd edition of the Championships.

Q16. The University of Houston, Texas has signed an MoU with the Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) to build scientific and technical knowledge through joint research. IIPE was established in 2016 in _____________. 
(a) Telangana
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Karnataka
(e) Kerala

S16. Ans.(b)
Sol. The University of Houston, Texas has signed an MoU with the Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) to build scientific and technical knowledge through joint research. The agreement was signed at Houston by IIPE founding director VSRK Prasad and UH vice provost for global strategies and studies, Jaime Ortiz. IIPE was established in 2016 in Andhra Pradesh initiated by the Ministry of Petroleum and Natural Gas.

Q17. The Indian team won four silver medals and five bronzes at the 7th World Junior Wushu Championships. The Championship was held in ________________. 
(a) Russia
(b) Georgia
(c) Serbia
(d) Brazil
(e) France

S17. Ans.(d)
Sol. The Indian team won four silver medals and five bronzes (total 9 medals) at the 7th World Junior Wushu Championships in Brasilia, Brazil.

Q18. Bhushan Steel has approved the appointment of ___________ as Chairman and Non-Executive Additional Director of the company. 
(a) T Rajasekharan
(b) VM Shankar
(c) TV Narendran
(d) Mahendra Das
(e) Gurinder Chaddha

S18. Ans.(c)
Sol. Bhushan Steel has approved the appointment of TV Narendran as Chairman and Non-Executive Additional Director of the company. Narendran, CEO and MD of Tata Steel, has over 30 years of experience in the metal and mining industry.

Q19. In which of the following state, the first of world’s cheapest drinking water project was launched? 
(a) Uttarakhand
(b) Bihar
(c) Kerala
(d) Jharkhand
(e) Karnataka

S19. Ans.(b)
Sol. The first of world’s cheapest drinking water project was launched in Darbhanga district, Bihar. This was launched by Sulabh International, an organisation that introduced the concept of ‘Sulabh Sauchalya’ in the country.

Q20. Indian boxers ruled the ring at the 36th Golden Glove of Vojvodina youth tournament, ending with seven gold medals to claim the overall top spot in the event. This tournamnet was held in which of the following country? 
(a) France
(b) Serbia
(c) China
(d) Japan
(e) Uzbekistan

S20. Ans.(b)
Sol. Indian boxers ruled the ring at the 36th Golden Glove of Vojvodina youth tournament, ending with seven gold medals to claim the overall top spot in the event in Subotica, Serbia. Four men and three women clinched gold medals at the tournament, which featured 17 countries.

Q21. Name the bank with which the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has joined hands to provide collateral-free credit through Joint Liability Groups (JLGs) in Telangana. 
(a) Allahabad Bank
(b) Bank of Baroda
(c) State Bank of India
(d) Syndicate Bank
(e) Central Bank of India

S21. Ans.(c)
Sol. State Bank of India and National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) have joined hands to provide collateral-free credit through Joint Liability Groups (JLGs) in Telangana. The two signed an MoU, along with seven NGOs from Nizamabad, Medak and Warangal districts, for the promotion and credit linkage of 2,000 JLGs during the current year.

Q22. For the first time after independence, Militaries of India and Pakistan will be part of a mega anti-terror drill named "Peace Mission" in August 2018. This drill will be held in ___________. 
(a) Russia
(b) France
(c) Germany
(d) Japan
(e) Serbia

S22. Ans.(a)
Sol. Militaries of India and Pakistan will be part of a mega anti-terror drill in Russia named "Peace Mission" in August 2018 which is being organised by the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) with an aim to expand cooperation among the member countries to deal with terrorism and extremism.

Q23. Name the eight-year-old Indian-origin schoolboy who has been named the 'British Indian of the Year' in the young achiever category for his accomplishments in the field of Yoga. 
(a) Krunesh Singh
(b) Karan Chahar
(c) Ishwar Sharma
(d) Mehek Das
(e) Roshan Ganguly

S23. Ans.(c)
Sol. An eight-year-old Indian-origin schoolboy Ishwar Sharma, who is the under-11 UK national yoga champion has been named the 'British Indian of the Year' in the young achiever category for his accomplishments in the field.

Q24. Name the Governor who has been given the additional charge of Himachal Pradesh by President Ram Nath Kovind. 
(a) Acharya Devvrat
(b) Kaptan Singh Solanki
(c) Satya Pal Malik
(d) Vajubhai Vala
(e) Ganga Prasad

S24. Ans.(b)
Sol. Haryana Governor Kaptan Singh Solanki was given the additional charge of Himachal Pradesh by President Ram Nath Kovind. He has been appointed during the absence of Himachal Governor Acharya Devvrat, who is on leave.

Q25. M.N. Vyasa Rao passed away recently. He was poet and film song lyricist in which of the following language? 
(a) Awadhi
(b) Marathi
(c) Telugu
(d) Kannada
(e) Urdu

S25. Ans.(d)
Sol. Kannada poet and film song lyricist M.N. Vyasa Rao passed away in Bengaluru, Karnataka. He was 73.

Q26. The board of Life Insurance Corporation of India (LIC) has approved the proposal for the insurer to hold a __________ stake in IDBI Bank. 
(a) 72.33%
(b) 75%
(c) 51%
(d) 49%
(e) 68%

S26. Ans.(c)
Sol. The board of Life Insurance Corporation of India (LIC) has approved the proposal for the insurer to hold a 51% stake in IDBI Bank. The announcement was made by Subhash Chandra Garg, Secretary, Department of Economic Affairs.

Q27. According to the data of the commerce and industry ministry, India's wholesale inflation grew ____________ in June, a four-and-half-year high, driven by some food items and fuel price.
(a) 6.75%
(b) 4.34%
(c) 6.32%
(d) 5.77%
(e) 3.65%

S27. Ans.(d)
Sol. According to the data of the commerce and industry ministry, India's wholesale inflation grew 5.77% in June, a four-and-half-year high, driven by some food items and fuel price. A higher inflation in the month of June can also be attributed to an unfavourable base effect. WPI witnessed a growth of 4.43% in May and 0.90% in June 2017.

Q28. The International Monetary Fund (IMF) has cut India’s GDP growth forecast to ______________in the year 2018. 
(a) 7.1%
(b) 7.2%
(c) 7.4%
(d) 7.3%
(e) 7.5%

S28. Ans.(d)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) has cut India’s GDP growth forecast by 10 basis points to 7.3% in the year 2018 and by 30 basis points to 7.5% in 2019, as the international body expects the central bank to tighten the monetary policy faster.

Q29. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) headquarters in __________. 
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Lucknow
(d) Jaipur
(e) Bengaluru

S29. Ans.(a)
Sol. NABARD Chairman- Harsh Kumar Bhanwala, Headquarters- Mumbai, Established on- 12 July 1982.

Q30. Name the Managing Director of Washington D.C.-Headquartered International Monetary Fund (IMF). 
(a) Irina Bokova
(b) Audrey Azoulay
(c) Tedros Adhanom
(d) Ban Ki-moon
(e) Christine Lagarde

S30. Ans.(e)
Sol. Managing Director of IMF- Christine Lagarde, Headquarters in- Washington DC, USA.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments