Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 3rd July 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 3rd July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Which of the following team has won the 37th and final edition of the Hockey Champions Trophy at Breda, the Netherlands?
(a) India
(b) The Netherlands
(c) Australia
(d) Pakistan
(e) Brazil
S1. Ans.(c)
Sol. In the summit clash of the 37th and final edition of the Hockey Champions Trophy at Breda, the Netherlands, India lost to defending champions Australia via penalty shoot-off. The match went into the shoot-off after both the teams were locked at 1-1 in regulation time.

Q2. Name the player who has won the Malaysian Open Badminton singles title for a historic 12th time in Kuala Lumpur?
(a) Kidambi Srikanth
(b) Kento Momota
(c) Tai Tzu Ying
(d) Lee Chong Wei
(e) PV Sindhu
S2. Ans.(d)
Sol. Malaysian veteran Lee Chong Wei has won the Malaysian Open Badminton singles title for a historic 12th time. In the men’s final in Kuala Lumpur, he defeated young Japanese shuttler Kento Momota in straight games.

Q3. Name the former cricketer/cricketers who was/were inducted into the ICC Cricket Hall of Fame 2018 in Dublin, Ireland.
(a) Rahul Dravid
(b) Ricky Ponting
(c) Only (a) (b) and (d)
(d) Claire Taylor
(e) Only (a) and (b)
S3. Ans.(c)
Sol. Former captains Rahul Dravid of India, Ricky Ponting of Australia and retired England Women wicketkeeper-batter Claire Taylor were inducted into the ICC Cricket Hall of Fame 2018 during a glittering ceremony in Dublin, Ireland. Former Team India captain Rahul Dravid has become the fifth Indian cricketer after Anil Kumble, Sunil Gavaskar, Bishan Singh Bedi and Kapil Dev to be inducted into the ICC Hall of Fame.

Q4. Name the state government that has signed an MoU with the Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System (RIMES) for enhancing early warning system for effective management of all kinds of disaster in the state. 
(a) Karnataka
(b) Odisha
(c) Maharashtra
(d) Bihar
(e) Assam
S4. Ans.(b)
Sol. The Odisha government signed an MoU with the Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System (RIMES) for enhancing early warning system for effective management of all kinds of disaster in the state, including flood, drought, heat wave, lightning, and road accidents.

Q5. The Bhitarkanika National Park has become the largest habitat of the endangered estuarine crocodiles in the country with a record number of their nesting sites spotted in it. It is located in ______________.
(a) Meghalaya
(b) Kerala
(c) Assam
(d) Uttarakhand
(e) Odisha
S5. Ans.(e)
Sol. The Bhitarkanika National Park (Odisha) has become the largest habitat of the endangered estuarine crocodiles in the country with a record number of their nesting sites spotted in it. Altogether 101 nesting sites of estuarine crocodiles were found this time by enumerators.

Q6. Premier stock exchange Bombay Stock Exchange (BSE) has entered into an agreement with __________ for the growth and systematic development of commodity derivatives markets in the non-ferrous metals complex.
(a) Bombay Metal Company
(b) Bombay Metal Exchange
(c) Bombay Metal Industry
(d) Bombay Metal Works
(e) Bombay Metal Productions
S6. Ans.(b)
Sol. Premier stock exchange Bombay Stock Exchange (BSE) has entered into an agreement with the Bombay Metal Exchange (BME) for the growth and systematic development of commodity derivatives markets in the non-ferrous metals complex.

Q7. Chennai-based United India Insurance Company announced the appointment of ___________ as its Director and General Manager.
(a) B Praneeth
(b) K B Vijay Srinivas
(c) Rajeev Bansal
(d) K M Singhaniya
(e) Pratysh Singh
S7. Ans.(b)
Sol. Chennai-based United India Insurance Company announced the appointment of K B Vijay Srinivas as its Director and General Manager. Prior to taking up the new role, he was serving National Insurance Company Ltd as its Chief Marketing Officer and General Manager.

Q8. The Chief Minister of which of the following state has recently announced that the first 'Khadi Mall' of the country will be opened in that state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Karnataka
(c) Telangana
(d) Jharkhand
(e) Andhra Pradesh
S8. Ans.(d)
Sol. Jharkhand Chief Minister Raghubar Das announced that the first 'Khadi Mall' of the country will be opened in Jharkhand. The land in the Heavy Engineering Corporation (HEC) campus will be made available to the Khadi Board to develop the country's first Khadi mall.

Q9. The government has set up a 13-member committee to upgrade the norms for computation of economic data at states and districts level in the backdrop of plans to revise the base year for National Accounts or GDP calculation. The Committee will be headed by ___________.
(a) Amit Jain
(b) Ravindra H Dholakia
(c) Prabhakar Mishra
(d) Amitabh Kant
(e) Rajeev Kumar
S9. Ans.(b)
Sol. The government has set up a 13-member committee to upgrade the norms for computation of economic data at states and districts level in the backdrop of plans to revise the base year for National Accounts or GDP calculation. The Committee for Sub-National Accounts will be headed by Ravindra H Dholakia, a retired professor of IIM Ahmedabad.

Q10. Andres Manuel Lopez Obrador has been elected as the President of which of the following country?
(a) Mexico
(b) Denmark
(c) Sweden
(d) Mauritius
(e) France
S10. Ans.(a)
Sol. Andres Manuel Lopez Obrador has been elected as Mexico's President with over 53% of the vote, according to the country's electoral commission. Obrador, who has won the presidency at the third attempt, promised to tackle violence and wipe out corruption.





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF