Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 17th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 17th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 17th August

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge



Q1. The Government of India has released ________________ grant for Terai roads project in Nepal to maintain fund liquidity for the ongoing construction of 14 road packages under Postal Highway Project.
560 million Nepali rupees
260 million Nepali rupees
330 million Nepali rupees
470 million Nepali rupees
None of the given option is true
Solution:
The Government of India has released 470 million Nepali rupees grant for Terai roads project in Nepal. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri handed over a cheque of grant to Secretary, Ministry of Physical Infrastructure and Transport of Nepal, Madhusudan Adhikari in Kathmandu, Nepal.

Q2. With an aim to provide country’s poor access to quality and affordable healthcare, government on announced the launch of Ayushman Bharat. Ayshman Bharat is now known as ________________.
Jan Nirogya Abhiyan
Jan Sukh Abhiyan
Jan Aarogya Abhiyan
Jan Swasthya Abhiyan
None of the given option is true
Solution:
With an aim to provide country’s poor access to quality and affordable healthcare, government on announced the launch of Ayushman Bharat (now Jan Aarogya Abhiyan) on September 25, covering 50 crore people. Nearly 10 crore families will get health cover worth Rs 5 lakh each year under the scheme.

Q3. Name the actor who has recently become the Brand Ambassador for Road Safety Campaigns.
Anil Kapoor
Akshay Kumar
Ranveer Singh
Kunal Khemu
Salman Khan
Solution:
Film actor Akshay Kumar becomes Brand Ambassador for Road Safety Campaigns. Union Minister for Road Transport & Highways, Shipping, Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari launched three short films for generating public awareness towards road safety.

Q4. NITI Aayog has launched a mobility pitch competition named _____________ that aims to provide budding entrepreneurs of India a unique opportunity to pitch their business ideas to a distinguished jury.
Pitch to MOVE
Pitch to RUN
Pitch to PLAY
Pitch to PLAN
Pitch to PERFORM
Solution:
NITI Aayog has launched “Pitch to MOVE” - a mobility pitch competition that aims to provide budding entrepreneurs of India a unique opportunity to pitch their business ideas to a distinguished jury. Startups working in the various fields of mobility can pitch their ideas to industry leaders and Venture Capitalists for raising investments. “Pitch to MOVE” is organised by NITI Aayog in collaboration with Invest India and Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) as a part of a series of engaging featured events in the run up to the main event.

Q5. Name the cricketer who was named head coach of the women’s national team till the ICC World T20 in West Indies.
Anil Kumble
Javagal Srinath
Amitabh Choudhary
Ramesh Powar
Ajit Agarkar
Solution:
Former India spinner Ramesh Powar was named head coach of the women’s national team till the ICC World T20 in West Indies, scheduled to be held in November 2018.

Q6. Name the Former India cricket captain who passed away recently after prolonged illness at the age of 77.
Dilip Vengsarkar
Ajit Wadekar
Polly Umring
Kris Srikkanth
GR Viswanath
Solution:
Former India cricket captain Ajit Wadekar, who led the team to path-breaking Test wins in England and the West Indies, passed away after prolonged illness. He was 77.

Q7. Name the International Master who became the 53rd Grandmaster of India despite losing his final round game to Richard Rapport of Hungary in the ninth and final round of Abu Dhabi Masters.
Praggnanandhaa Rameshbabu
Anil Surna
Prema Das
Nihal Sarin
Ankush Bhatnagar
Solution:
International Master Nihal Sarin became the 53rd Grandmaster of India despite losing his final round game to Richard Rapport of Hungary in the ninth and final round of Abu Dhabi Masters.

Q8. Name the Insurance Company that has recently entered into a partnership with Airtel Payments Bank to offer the ‘Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana’ (PMJJBY).
Birla Sun Life Insurance
Bharti Axa Life Insurance
Bajaj Allianz Life Insurance
Exide Life Insurance
HDFC Standard Life Insurance
Solution:
Bharti Axa Life Insurance and Airtel Payments Bank entered into an alliance to offer the ‘Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana’ (PMJJBY), a government-backed life insurance scheme. The alliance will leverage Airtel Payments Bank’s vast network to reach deep rural pockets and serve the under-insured. With this, Airtel Payments Bank also becomes the first payments bank in India to offer the Government of India-backed life insurance scheme.

Q9. Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) has launched a VOIP based service named ________ in which there is no SIM or cable wiring as is a VOIP service through an app.
BSNL WORM
BSNL BIRD
BSNL WINGS
BSNL FLY
BSNL Trap
Solution:
Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) has launched BSNL WINGS a VOIP based service. In WINGS, there is no SIM or cable wiring as is a VOIP service through an app. The WINGS service offers unlimited free audio/video calling for one year. The service can be activ BSNL WINGS a VOIP ated with a one-time fee of Rs. 1,099 (Rs 1,297 with GST).

Q10. Former Prime Minister of India Sri Atal Bihari Vajpayee passed away recently. He received Bharat Ratna in ____________. )
2012
2015
2013
2007
2004
Solution:
Former Prime Minister of India Sri Atal Bihari Vajpayee passed away recently. He received Bharat Ratna in 2015 and Padma Vibhushan in 1992.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF