English Quiz for NIACL Assistant Exam: 22nd August 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for NIACL Assistant Exam: 22nd August 2018


English Quiz for NIACL Assistant Exam

NIACL is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL Assistant exam.




Directions (1-5):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q1. PM expressed India’s commitment to _______ good neighbourly relations between India and Pakistan and ______ meaningful and constructive engagement for the benefit of the people of the region.

formed; followed
build; pursue
developing; precede
initiation; carry
start; drive
Solution:
'build' because the context talks about the building of good neighborly relations between the two countries
'pursue' means continue or proceed along

Q2. Twenty-four personnel of the disaster response team of the State police have been posted in the low-lying areas _______ the Stanley Reservoir at Mettur and at Poolampatti to ________ the safety of the people.
stating; made
making; protect
covering; analyze
surrounding; ensure
following; accept
Solution:
'surrounding' as a team of 24 people has been posted to lo-lying areas, it is to surround the Stanley reservoir
'ensure' because the deployment of the team is to ensure the safety of the people. It is to be noted that the safety is always ensured to the others.

Q3. The loss of transparency would be a _______ to investors, some said, and have a _______ impact on investment in public markets.
blow; knock-on
glow; knock-out
sank; knock-up
downfall; knock- through
windfall; knock-in
Solution:
'blow' is used in relation to the driving force in the context. The loss of transparency thus would be a blow to investors as some of the sources said.
'knock-on' means cumulative or indirect. The blow to investors would have knock-on effect on investment in public markets

Q4. Greece exits the last of its three bailouts on August 20 and hopes to be able to borrow again in international markets after a nearly nine-year debt crisis that ________ the economy by a quarter and forced it to implement painful ________ measures.
contract; relieving
narrowed; adoptable
deepened; adaptable
expanded; awe-inspiring
shrank; austerity
Solution:
'shrank' means to contract. Thus, the mentioned crisis in the context has led to the shrink of the economy
'austerity' measures have been said to be implemented by the economy after it faced crisis

Q5. Populist policies that may win some votes today and have disastrous effects some years down the road must be ________ at all costs. Otherwise, sooner or later we will ________ in the situation we are in now.
ignored; start-up
allowed; wind-up
avoided; end up
abstained; end-in
acknowledged; end-in
Solution:
'avoided' as the populists policies which have been mentioned in the context have a disastrous effect, thus, it must be avoided
'end up' means to finally be in a particular place or situation

Directions (6-10): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) Distress Relief Fund possible through a dedicated portal. Liberal donations will help the government in large-scale relief and post-flood rehabilitation initiatives. 

(B) Support groups from neighboring States such as Tamil Nadu and Karnataka have begun sending relief material, although the disruption to road connectivity has left a lot of it stranded at the inter-State borders. 
(C) And the locations and the modalities of transfer. 
(D) There is an outpouring of goodwill and support from across the country and even abroad, and the State government has acted quickly to make online contributions to the Chief Minister’s 
(E) These volunteer efforts can be better targeted if the district authorities in Kerala put out advisories on the nature of relief needed, 

Q6. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?

D
C
A
B
E
Solution:
The correct sequence is DABEC; B

Q7. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
E
A
C
B
D
Solution:
D

Q8. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
A
B
D
E
C
Solution:
A

Q9. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
C
A
B
D
E
Solution:
E

Q10. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?
E
B
A
C
D
Solution:
C

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

The work in microeconomic theory for which Oliver Hart and Bengt Holmström have __(11)__ this year’s Economics Nobel Prize goes back to the 1970s and 1980s when the __(12)__ of contract theory were being __(13)__. Their work has provided economists the tools to understand interactions between entities in a range of fields, such as the design of performance __(14)__ in firms and schools, corporate governance, privatization, constitutional law, and entrepreneur-investor relationships. The Royal Swedish Academy of Sciences highlighted that their contributions to understanding “real-life contracts and institutions, as well as the pitfalls when designing new contracts” were __(15)__. 

Q11.

receipts
received
found
dug out
published
Solution:
‘received’ because a prize named Nobel Prize has been mentioned. Thus context talks about the receiving of that particular prize

Q12.
basic
bedrocks
rooting
routes
foundations
Solution:
‘foundations’ here are referred to the roots of the contract theory which has been mentioned in the passage.

Q13.
tightens
firmed up
robust
stranded
fastened
Solution:
‘firmed up’ means made strong and strict. Here, firming up the foundations of the contract theory is stated as the reason of the receipt of the Nobel prize

Q14.
prizes
programs
incentives
appraises
allurements
Solution:
‘incentives’ are the things that motivate or encourage someone to do something. Here, incentives are referred as the tools to understand interactions between entities in a range of fields.

Q15.
secondary
minor
voluntary
crucial
optional
Solution:
‘crucial’ means something very important. Here, the Royal Swedish Academy of Sciences highlighted that their contributions to understanding “real-life contracts and institutions, as well as the pitfalls when designing new contracts” were crucial.

               

You May also like to Read:


Print Friendly and PDF