Inferences-based Questions for IBPS PO Prelims Exam: 21st August 2018

Dear Aspirants, 

Inferences-based Questions for IBPS PO Prelims Exam: 21st August 2018

Inferences-based Questions for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.





Directions (1-15): In each of the questions given below, there is a passage given. Below each passage a question is given below which five options are given as an inference to the passage. Out of those five options, one will be the correct answer. Choose the appropriate option as your answer. 

Q1. Every day after work John took his muddy boots off on the steps of the front porch. Sia would have a fit if the boots made it so far as the welcome mat. He then took off his dusty overalls and threw them into a plastic garbage bag; Sia left a new garbage bag tied to the porch railing for him every morning. On his way in the house, he dropped the garbage bag off at the washing machine and went straight up the stairs to the shower as he was instructed. He would eat dinner with her after he was “presentable,” as Sia had often said. 
What type of job does John do?
Interesting
Hectic
Monotonous
Disciplined
None of these
Solution:
Monotonous: Following the same course of action repeatedly is a monotony. The last lines of the passage defines the reason of John's job as "he was instructed" to do so. Thus, it can't be disciplined.

Q2. Crack! Thunder struck and rain poured. Max stared blankly out of the window, trying to contain his emotions that raged like the weather. He was beginning to lose it. Dropping the kite from his hand, Max broke out into full sobs. His mother comforted him, “There, there, Max. We’ll just find something else to do.” She began to unpack the picnic basket that was on the counter and offered him a sandwich. Max snapped, “I don’t want a sandwich!” A flash from the sky lit up the living room. Boom! Mom sighed. 
Why was the Max upset?
He was tensed due to the bad weather
He was scared of that thunder might strike his house down
He was upset because he couldn’t go out for the picnic with his mom due to the bad weather
He didn’t know to fly the kite
He was haunted by the memories of his dead father
Solution:
‘He was upset because he couldn’t go out for the picnic with his mom due to the bad weather’ because it has been mentioned in the passage that the mother unpacked the picnic basket and took out the sandwich but the boy refused to have it. The event of unpacking the basket for picnic reflects the reason of the boy’s sadness.

Q3. “Billy!” Mom called out as she walked in the front door. “Billy,” she continued shouting, “I sure could use some help with these groceries. There was still no reply. Mom walked into the kitchen to put the grocery bags down on the counter when she noticed shattered glass from the picture window all over the living room floor and a baseball not far from there. “I’m going to kill you, Billy!” Mom yelled to herself as she realized that Billy’s shoes were gone. 
Why did Billy leave?
He didn’t want to go with her mom for the shopping
He wanted to play baseball with her mom
He was lost to some place
He just didn’t want to be at home
He had broken the glass by the hit of the baseball so he ran out of the house because of the fear of being scolded by her mother.
Solution:
‘He had broken the glass by the hit of the baseball so he ran out of the house because of the fear of being scolded by her mother’ because the shoes of Tom were not present at the home.

Q4. Today was a special day in Ms. Phoenix’s class. Some of the children were walking around the room, some of them were standing in small groups, and some of them were at their desks, putting finishing touches on cardboard mailboxes. After coloring a cool flame on the side of his racecar mailbox, Johnny hopped off his chair, strutted over to Veronica’s desk, and dropped a small white envelope into her princess castle mailbox. Veronica blushed and played with her hair. While this was happening, Bartleby was frantically trying to put a small white envelope into everyone’s mailbox. After giving one to Ms. Phoenix, Bartleby pulled out a medium-sized red envelope from his pocket. He blushed and tried to put it in Veronica’s mailbox, but it wouldn’t quite fit. Bartleby struggled with it for a few seconds and then ran off with the envelope. Veronica rolled her eyes and popped her gum. Which boy does Veronica like?
Johny
Mr. Phoenix
Bartleby
She is confused
None
Solution:
‘Johny’ because when he dropped the pink envelope in the Veronica’s mailbox, she blushed and played with her hair. On the other hand, for Bartleby’s struggle, she rolled her eyes and popped the gum.

Q5. Kim ran into his house, slamming the door behind him. He threw his book bag on the floor and plopped onto the couch. After six hours of playing Grand Larceny VII, he ate some pizza and fell asleep with a slice on his stomach and his feet on his book bag. When Kim came home from school the next day, he was noticeably distraught. He balled up his report card and placed it inside a soup can in the garbage. He then flipped the soup can upside down in the garbage can and arranged loose pieces of trash over it. As he plopped down on the couch, he let out a sigh and picked up his controller. 
Was Kim’s report card good or bad and why was it like that?
It was quite good but it didn’t matter him at all
It was bad but this thing never bothered him. He ignored the whole scenario and started playing Grand Larceny(or some other game)again. And this is the only reason why he failed because he used to spend all the time on games daily.
It was good but he had expected better results which he didn’t get. He thus tried to focus again and thought for a while by flipping the can and rearranging the trash but all his efforts went in vain.
Can’t be determined
None of the above
Solution:
‘It was bad but this thing never bothered him. He ignored the whole scenario and started playing Grand Larceny(or some other game)again.' And this is the only reason why he failed because he used to spend all the time on games daily’ as he sat on the couch carelessly and again held the controller which shows a careless attitude.

Q6. Anie sat by the fountain in the park with her head in her palms. She was weeping mournfully and her clothing was disheveled. In between gasps and sobs, Anie cried out a name:“Oh... John…” And then her cell phone beeped. Her hand ran into her purse and her heart fluttered. The text message was from John. She opened up the message and read the few bare words, “I need to get my jacket back from you.” Anie threw her head into her arms and continued sobbing. 
What relationship do John and Anie have?
Brother-sister
Boyfriend-girlfriend
Father-daughter
Uncle-niece
Grandfather-granddaughter
Solution:
‘Boyfriend-girlfriend’. This text “I need to get my jacket back from you” by John reveals the same.

Q7. Emly rolled over in her bed as she felt the sunlight hit her face. The beams were warming the back of her neck when she slowly realized that it was a Thursday, and she felt a little too good for a Thursday. Struggling to open her eyes, she looked up at the clock. “9:48,” she shouted, “Holy cow!” Emly jumped out of bed, threw on the first outfit that she grabbed, brushed her teeth in two swipes, threw her books into her backpack, and then ran out the door. 
 What problem is Emly having?
She is having insomnia
She had the worst nightmare
She is sick of getting up early in the morning
She is having no problem. It’s just that she has woken up late and she has to leave for the school/college as soon as possible.
She is not willing to wake up at 9.48 in the morning.
Solution:
‘She is having no problem. It’s just that she has woken up late and she had to leave for the school/college as soon as possible’ as she jumped out of bed, threw on the first outfit that she grabbed, brushed her teeth in two swipes, threw her books into her backpack, and then ran out the door.

Q8. Kelvin was waiting in front of the corner store at 3:56. His muscles were tense and he was sweating a bit more than usual. The other kids gathered in front of the little storefront were much more relaxed, even playful. They joked back and forth lightly to each other but for Kelvin, time slowed. 3:57. “Don’t worry, Kelvin. He ain’t even gonna show up.” Kelvin hoped that he wouldn’t. A black four-door Camry with tinted windows pulled up and parked across the street. Kelvin gulped. 3:58. A group of teenagers piled out of the car. James was in the front. “Hi-ya, Kelvin. Glad you could make it,” James said. Kelvin felt smaller. 
Why is Kelvin waiting at the corner store?
He was the servant of the teenagers
He had accepted a challenge
He was waiting for the James and his group as he was told to do so
He was going to rob the store
He was the enemy of the teenagers and wanted to kill them
Solution:
‘He was waiting for the James and his group as he was told to do so’ because it can be clearly inferred from the attitude of the Kelvin.

Q9. Chelsie took the cap off his head, dropped the baseball bat, and rested his elbows on the fence. It wasn't that he couldn't find the ball. It was sitting right in the middle of the lawn, just beyond the fence. The fence was not very high either. Chelsie could probably get a running start, grab the top of the fence, and flip right over it. But there was a dog, a large Rottweiler with a spiked collar. He sat under an awning a few feet away from the ball. He looked at Chelsie and let out a menacing growl. Archie, Scotty, and Dutch ran up to Chelsie and surveyed the situation. Archie was the first to speak, "So, are you going to do it, Chelsie?" 
What were the boys doing right before the text begins?
They were trying to make the dog run away
They were practicing cricket
They were resting in the lawn
They were washing their baseball kit
They were playing baseball
Solution:
‘They were playing baseball’ is the right answer.

Q10. "Honey, I'm home!" Vasco shouted as he crossed the threshold. He walked into the kitchen and put his coat and bag on a counter stool, careful not to damage the flowers that he was carrying. "Where are you, honey?" Vasco asked. "I'm upstairs, dearest!" Daisy shouted as she finished wrapping the tie. Vasco held the flowers behind his back and crept up the stairs. Daisy tied the bow and concealed the package behind her back as she stepped into the hallway. Their eyes met and Vasco and Daisy smiled at one another. 
What is Vasco relationship to Daisy?
Husband-Wife
Brother-Sister
Father-Daughter
Son-Mother
Uncle-Niece
Solution:
‘Husband-Wife’. Their way of greeting each other says the same.

Q11. "Nick!" Erwin shouted at the top of her lungs as she bounded through the meadow, "Come back, Nick!" She was nearly out of breath but she kept running through the tall grass. "Nick, come on, boy! It's time to go home!" Erwin continued shouting, her voice hoarse from shouting similar expressions all day. Then she stumbled over the leash that she was carrying, "Whoa… Come on Nick!" Erwin shouted, regaining her balance. 
Who is Nico?
Son of Erwin
Brother of Erwin
Father of Erwin
Nephew of Erwin
Can’t be determined
Solution:
The relation between the two can’t be determined because there is no specific mention of it in the passage.

Q12. "Argh!" Amber exclaimed as she pulled off her sweater and threw it into a multicolored pile of clothes. She walked into her closet and swept her hand recklessly through the rows of hanging garments, her face reflecting her dissatisfaction. She huffed and grabbed a silver dress. She held it up to the mirror against her body for a moment, sighed, and then stepped into the dress. She gazed into the mirror, and then scowled and threw her fists down in disappointment. She heard her mother's voice through the door, "Amber, Scott's here. Are you almost ready?" Amber groaned, "OK, just tell him I'll be down in two minutes!" She slid the silver dress back off and threw it onto the ever-growing multicolored pile of clothes. 
Will Amber be ready to meet Scott in two minutes? Why or why not?
No, she is not interested
Yes, she is already finished doing it
Absolutely not, she is insane
Might be, as she is very much confused while selecting the dress
None of the above
Solution:
'Might be, as she is very much confused while selecting the dress' because Scott is almost here already.

Q13. Ryan was looking forward to sleeping over at his friend Robert's house. Though they had been classmates for a while, the two had only recently become good friends. Ryan packed up his sleeping bag, a pillow, and a few of his favorite toys and games, and then his mom dropped him off at Robert's. Robert met Ryan on the porch and the two did their secret handshake and started playing right away. First they played pirates in Robert's tree fort. Next they played ninjas in the driveway. Then it started getting dark and they went inside of Robert's house. As soon as they walked in the house, Ryan's eyes starting getting red and itchy. He saw a big orange cat sitting on the couch. Then he started sneezing uncontrollably. "I'm sorry, Robert. It's been a lot of fun, but I have to call my mom." 
Why Ryan wanted to call his mom?
Ryan is jealous of his friend’s beautiful house thus making excuses not to stay
Ryan is making excuses just because he has changed his mind and decided not to stay
Ryan is allergic to cats
Ryan is scared of staying in a house which is situated in the middle of a jungle
None of these
Solution:
‘Ryan is allergic to cats’ because as soon as Ryan saw the cat, he started sneezing.

Q14. Mr. Thomas sat on the front porch of his house in a bathrobe and bunny slippers with his head in his hands. He was holding the daily newspaper. The sun shined brightly in the sky. His neighbors were coming out of their houses and getting in their cars. Mr. Thomas sighed. His neighbor Mr. Rosencrantz stepped out on his porch and saw Mr. Thomas. "Did it again, huh?" said Mr. Rosencrantz. Mr. Thomas replied, "Yep." Mr. Rosencrantz chuckled and said, "Here, Mr. Thomas, you can use my cell phone. I could even keep a key over here if you wanted." Tom thankfully grabbed the cell phone and called his wife. "Honey, I did it again." Mr. Rosencrantz heard Mrs. Thomas yelling at Mr. Thomas in a distorted high-pitched squeal. "Yes, dear. I'm so sorry. I'll see you soon," Mr. Thomas returned the phone, sighed deeply, and ran his fingers through his hair. 
What is the thing that Mr. Thomas "did again"?
Mr. Thomas forgot to take his wife with him after returning from office
Mr. Thomas either locked himself out of the house or lost the keys
Mr. Thomas had spoiled all the food
Mr. Thomas forgot to buy a gift for his wife that’s why she had made him out of the house
Mr. Thomas had chronic short-term memory loss and had habit of locking himself out of the house every time
Solution:
‘Mr. Thomas either locked himself out of the house or lost the keys’ as the phrase ‘I did it again’ reflects it.

Q15. Mr. Ericson was a manager at a small insurance company in Minnesota. One cold winter day, April McKenzie, one of his employees, approached him about some time off from work. "This job is very important to me, Mr. Ericson, but I've been called into jury duty. When my government asks for my help, I have to answer the call." Mr. Ericson rubbed his forehead. "We really need you here, April, but the government needs you more. Take the time. We'll be alright." Mr. Ericson had thought that they needed her there at the office, but they managed fine without her. When April returned a week later, Mr. Ericson noticed that most of her skin was bright shade of red except for around her eyes. Pale white circles ran from the top of her eyebrows to the bottom of her cheeks. These pale circles were surrounded by sunburned flesh. That's when Mr. Ericson knew. "April, step into my office. There are some things we need to discuss," Mr. Ericson said ominously. 
What does Mr. Ericson want to talk about with April?
Mr. Ericson wanted to talk to the April about what happened to the jury date that made her eyes like pale white
Mr. Ericson wanted to fire her from job
Mr. Ericson wanted to take her to the doctor
Mr. Ericson wanted to send her for a leave
Both (a) & (d)
Solution:
‘Mr. Ericson wanted to talk to the April about what happened to the jury date that made her eyes like pale white’ as when she came back from the jury date the most of her skin was bright shade of red except for around her eyes. Pale white circles ran from the top of her eyebrows to the bottom of her cheeks. These pale circles were surrounded by sunburned flesh.

               
You May also like to Read:


Print Friendly and PDF