Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 21st August 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 21st August 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.






Directions (1-5): What will come in place of (?) in the following numbers Series? 
Q1. 3, 7, 23, 95, ?, 2879 
575
479
497
383
2878
Solution: B
Series is
3×2+1=7
7×3+2=23
23×4+3=95
95×5+4=479
479×6+5=2879

Q2. 2.5, 30, 300, 2400, 14400, ? 
57,600
56,700
28,800
47,600
67,600
Solution: A
Series is
2.5 × 12 = 30
30 × 10 = 300
300 × 8 = 2400
2400 × 6 =14,400
14,400 × 4 = 57,600

Q3. 15, 28, 50, 108, 247, ? 
507
642
530
582
611
Solution: C

Q4. 510, 98, 1726, ?, 4094 
252
254
192
194
2742
Solution: D
Series is
8³ – 2 = 512–2 = 510
10² – 2 = 100 – 2 = 98
12³ – 2 = 1728 – 2 = 1726
14² – 2 = 196 – 2 = 194
16³ – 2 = 4096 – 2 = 4094

Q5. 1152, 288, 864, 216, 648, 162, ? 
496
466
121.5
645
486
Solution: E
Pattern is
1152 ÷ 4 = 288
288 × 3 = 864
864 ÷ 4 = 216
216 × 3 = 648
648 ÷ 4 = 162
162 × 3 = 486

Q6. The ratio of efficiency of Richa to that of Dipti is 3 : 5. If Richa and Raghu together can do the same work in 12 days and Raghu alone can complete it in 18 days then in how much time Dipti alone will complete the same work? 
20 days
21.6 days
18 days
24.6 days
25.6 days
Solution: B

Q7. The ratio of present ages of P, Q and R is 3 : 4 : 5. After 4 years, the average ages of all the three will be 24 years. What was the difference between ages of Q and R, 6 years before? 
5 years
6 years
8 years
10 years
12 years
Solution:A


Q8. There is a 120 litre mixture of alcohol and water. The ratio of alcohol to water is 7 : 5. A shopkeeper mixes a certain amount of water in order to make the ratio of alcohol to water 5 : 6. Find the new quantity of water is what percentage of original quantity of water in the mixture? 
168%
175%
160%
178%
172%
Solution: A

Q9. The cost price of a T.V is 72% of marked price of a fridge. The shopkeeper allows 25% discount on marked price of fridge and sells it at a profit of 20%. If cost price of the fridge is Rs. 5,000 then what is the cost price of T.V.?
Rs. 5,000
Rs. 6,460
Rs. 5,760
Rs. 5,680
Rs. 6,870
Solution: C

Q10. A train can cross a tunnel in 24 seconds. Another train can cross the same tunnel in 40 seconds. If length of tunnel is 120 m and ratio of their speed is (faster to slower) 4 : 3 then after how much time both train will cross each other if both trains are running towards each other in opposite direction. (Length of faster train is 75% of that of slower train) 
40 sec.
18 sec.
36 sec.
24 sec.
32 sec.
Solution: D

Directions (11-15): The following bar graph shows the percentage of male and females in five different localities of Delhi (Rest percentage is of children). Study the graph carefully and answer the related questions. Children are below 18years in age and are not classified as male and female. 

Q11. If total population of Mayur Vihar is 24,000 and that of Laxmi Nagar is 48,000 then what is the difference between no. of children in these localities? 
360
480
540
460
380
Solution: B

Q12. If total population of ITO is 18,000 then what is the no. of children who lives in ITO? 
1240
1640
1440
1400
1340
Solution: C

Q13. What is the average of the number of males in Laxmi Nagar, ITO and Connaught Place if population of Laxmi Nagar, ITO and Connaught Place is 48,000, 18,000 and 40,000 respectively? 
17,920
18,220
16,720
17,820
18,020
Solution: A

Q14. If total population of Connaught place and Dwarka be 40,000 and 60,000 respectively then total no. of children in Dwarka is how much percent more/less than that in Connaught Place? 
150%
80%
75%
125%
120%
Solution: D

Q15. Find the ratio of females in Mayur Vihar and Dwarka together to the females of Laxmi Nagar and Connaught place together 
2 : 3
3 : 4
Can’t determined
4 : 5
5 : 3
Solution: C
Here we cannot find the answer because total population of any of the given localities is not given.