Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 2nd September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 1st September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 2nd September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge

Q1. The 4th BIMSTEC Summit has been successfully concluded in Kathmandu, the capital of Nepal. The Kathmandu declaration was unanimously adopted by the all member states. As per the declaration, which of the following country has become the new chair of the BIMSTEC? 
(a) Myanmar
(b) Sri Lanka
(c) Thailand
(d) Bhutan
(e) India

S1. Ans.(b)
Sol. The 4th BIMSTEC Summit has been successfully concluded in Kathmandu, the capital of Nepal. The leaders of all seven member states including Prime Minister Narendra Modi underscored the importance of robust institutional arrangements to effectively steering the process of regional cooperation under BIMSTEC. The Prime Minister of Nepal K.P. Sharma Oli presented draft Kathmandu declaration which was unanimously adopted by the all member states. Sri Lanka has become the new chair of the BIMSTEC.

Q2. Indian economy grew by what percent in the first quarter (April-June) of the current fiscal, the highest in over two years as per the Finance Ministry?  
(a) 8.0%
(b) 8.1%
(c) 8.2%
(d) 8.3%
(e) 8.4%

S2. Ans.(c)
Sol. Indian economy grew by 8.2% in the first quarter (April-June) of the current fiscal, the highest in over two years. This announcement was made by Finance Minister, Arun Jaitley. The manufacturing sector grew by 13.5% which signals very good turnaround in the sector. 

Q3. Minister of State for AYUSH Shripad Yesso Naik has recently inaugurated the Fourth International Ayurveda Congress (IAvC) at ____________. 
(a) Bhutan
(b) Canada
(c) Singapore
(d) Netherlands
(e) Switzerland

S3. Ans.(d)
Sol. Minister of State for AYUSH Shripad Yesso Naik inaugurated the Fourth International Ayurveda Congress (IAvC) at the Netherlands. The Minister is in Netherlands to participate in the Congress jointly organized by International Maharishi Ayurveda Foundation, Netherlands; All India Ayurvedic Congress, New Delhi and the International Academy of Ayurveda, Pune in association with the Indian Embassy in the Netherlands. 

Q4. Name the India's 22-year-old boxer who defeated 2016 Olympic champion Hasanboy Dusmatov in the men's 49kg final to bag gold at the Asian Games 2018. 
(a) Vikas Krishan Yadav
(b) Amit Panghal
(c) Shiva Thapa
(d) Gaurav Solanki
(e) Satish Kumar

S4. Ans.(b)
Sol. India's 22-year-old boxer Amit Panghal defeated 2016 Olympic champion Hasanboy Dusmatov in the men's 49kg final to bag gold at the Asian Games 2018. 

Q5. Home, auto and other loans would become costlier as the country’s largest lender, State Bank of India, has increased its benchmark lending rate or MCLR by ____________. 
(a) 0.1%
(b) 0.15%
(c) 0.2%
(d) 0.25%
(e) 0.3%

S5. Ans.(c)
Sol. Home, auto and other loans would become costlier as the country’s largest lender, State Bank of India, has increased its benchmark lending rate or MCLR by 0.2%, a development followed by other lenders. The new rates are effective with immediate effect.

Q6. Name the person who has recently taken over as Secretary, Ministry of Steel, Government of India. 
(a) Binoy Kumar
(b) Pramod Mahajan
(c) Sushil Prabhat
(d) Vickey Ranjan
(e) Akash Dua

S6. Ans.(a)
Sol. Binoy Kumar has taken over as Secretary, Ministry of Steel, Government of India. He had been posted as Officer on Special Duty in the Ministry. Prior to this, Binoy Kumar held the post of Special Secretary, Logistics, in the Department of Commerce. 

Q7. India's 60-year-old Pranab Bardhan and 56-year-old Shibnath Sarkar won the men's pair bridge event to bag the country's first-ever gold in bridge at the Asian Games. The card game has been featured as a sport at the Asian Games for the first time in the __________ edition.
(a) 2014
(b) 2010
(c) 2018
(d) 2006
(e) 2002

S7. Ans.(c)
Sol. India's 60-year-old Pranab Bardhan and 56-year-old Shibnath Sarkar won the men's pair bridge event to bag the country's first-ever gold in bridge at the Asian Games. The card game has been featured as a sport at the Asian Games for the first time, in the 2018 edition.

Q8. Tarun Sagar passed away recently at the age of 51. He was ______________. 
(a) Politician
(b) Journalist
(c) Jain Muni
(d) Author
(e) Classical Singer

S8. Ans.(c)
Sol. Jain Muni Tarun Sagar passed away at the age of 51 in Delhi's Radhapuri Jain temple due to prolonged illness. The monk, who was known for his lecture series 'Kadve Pravachan', was suffering from jaundice and other ailments. 

Q9. Prime Minister Narendra Modi launched a payments bank of the Department of Posts that will take banking to the doorstep of every citizen through an unmatched network of post offices and almost 3 lakh postmen and ‘Grameen Dak Sewaks’. The payments bank will accept deposits of up to _______________. 
(a) Rs 2 lakh
(b) Rs 1 lakh
(c) Rs 3 lakh
(d) Rs 2.5 lakh
(e) Rs 3.5 lakh

S9. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched a payments bank of the Department of Posts that will take banking to the doorstep of every citizen through an unmatched network of post offices and almost 3 lakh postmen and ‘Grameen Dak Sewaks’. The payments bank will accept deposits of up to Rs 1 lakh, offer remittance services, mobile payments/transfers/purchases and other banking services like ATM/debit cards, net banking and third-party fund transfers. 

Q10. India and Nepal have signed an MoU on Preliminary Engineering-cum-Traffic Survey on Broad Gauge Rail Line between Raxaul and Kathmandu. Raxaul is in ____________. 
(a) Uttar Pradesh
(b) Jharkhand
(c) West Bengal
(d) Bihar
(e) Uttarakhand

S10. Ans.(d)
Sol. India and Nepal have signed an MoU on Preliminary Engineering-cum-Traffic Survey on Broad Gauge Rail Line between Raxaul (Bihar) and Kathmandu. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri and Nepal’s Secretary of Ministry of Physical Planning and Works, Madhusudan Adhikari signed the MoU in Kathmandu.