Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 14th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 14th September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge




Q1. The Union Cabinet approved new Umbrella Scheme 'Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan, PM-AASHA. It is comprised of ______________ sub schemes.
2
3
4
5
None of the given options is true
Solution:
The new Umbrella Scheme includes the mechanism of ensuring remunerative prices to the farmers and is comprised of: 1. Price Support Scheme (PSS), 2. Price Deficiency Payment Scheme (PDPS), and 3. Pilot of Private Procurement and Stockist Scheme (PPPS).

Q2. The new Umbrella Scheme PM-AASHA includes the mechanism of ensuring remunerative prices to the farmers and is comprised few sub schemes. In PM-AASHA, ‘S’ stands for ____.
Sub-scheme
Support
Stockist
Sanrakshan
Super
Solution:
The Union Cabinet approved new Umbrella Scheme 'Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan, PM-AASHA.

Q3. Prime Minister Narendra Modi announced the launch of 'Swachhata Hi Seva Movement', to mark the 150th birth anniversary of ____.
Bhimrao Ambedkar
Vallabhbhai Patel
Mahatma Gandhi
Swami Vivekananda
None of the given options is true
Solution:
To mark the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, Prime Minister Narendra Modi announced the launch of 'Swachhata Hi Seva Movement'. The mission, which also celebrates the fourth anniversary of the Swaccha Bharat Mission will take place across the length and breadth of the country and will continue till Mahatma Gandhi's 150th birth anniversary on October 2.

Q4. 23rd India-Russia Inter-Governmental Commission on Technical and Economic Cooperation (IRIGC-TEC) will be co-chaired by Swaraj and Yuri Borisov, Deputy Prime Minister of the Russian Federation. What is the venue of the meeting?
Mumbai
Moscow
Sochi
Saint Petersburg
Delhi
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj left for a two-day visit to Moscow, Russia. During this visit, she will attend the meeting of 23rd India-Russia Inter-Governmental Commission on Technical and Economic Cooperation (IRIGC-TEC).

Q5. Samsung has recently opened its biggest experience centre in which Indian city?
Noida
New Delhi
Mumbai
Hyderabad
Bengaluru
Solution:
After launching the world's largest mobile phone-manufacturing factory in Noida in July 2018, Samsung has now opened its biggest experience center in Bengaluru, Karnataka.

Q6. India, Iran and Afghanistan held their first tripartite meeting in ________.
Kabul
New Delhi
Tehran
Ghazni
Mumbai
Solution:
India, Iran and Afghanistan held their first tripartite meeting in Kabul, Afghanistan during which implementation of the Chabahar port project and a host of other issues including ways to deepen counter-terror cooperation were discussed.

Q7. What is the currency of Iran?
Iranian Dinar
Iranian lira
Iranian won
Iranian rial
Iranian rupiah
Solution:
Iranian rial is the currency of Iran.

Q8. Recently Padma Bhushan laureate Vijay Shankar Vyas passes away. He was a noted _____.
Journalist
Poet and Writer
Agri-economist
Actor
Vocalist
Solution:
Renowned agricultural economist and former PM's Economic Advisory Committee Member Professor Vijay Shankar Vyas died after a brief illness. He was 87.

Q9. Who is the Chairman & Managing Director of BSNL?
Anupam Shrivastava
Ajay Tyagi
R. S. Sharma
Manoj Sinha
None of the given options is true
Solution:
Anupam Shrivastava is the Chairman & Managing Director of BSNL.

Q10. Unlimit, end-to-end IoT service provider announced its partnership with Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) to offer comprehensive IoT solutions where I and T stand for ___and ___.
Internet, Technology
Internet, Things
International, Territories
Interconnection, Technology
Interstate, Things
Solution:
Unlimit, end-to-end IoT service provider in India announced its partnership with State-owned Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) to offer comprehensive Internet of Things (IoT) solutions and services to the enterprise customers across India.

Q11. As per a UN report on the ‘state of food security and nutrition in the world’, the number of undernourished globally increased to ___ in 2017.
871 million
921 million
891 million
721 million
821 million
Solution:
As per a UN report on the ‘state of food security and nutrition in the world’, the number of undernourished globally increased to 821 million in 2017, which means that one in every nine people, does not have enough to eat.

Q12. Who is the present Union Minister of Steel?
Piyush Goyal
R K Singh
Kalraj Mishra
Chaudhary Birender Singh
Radha Mohan Singh
Solution:
Chaudhary Birender Singh is the present Union Minister of Steel .

Q13. Who is the present Secretary-General of the United Nations?
Kristalina Georgieva
Antonio Guterres
Ban Ki-moon
Moon Jae-in
None of these option is true
Solution:
Antonio Guterres is the present Secretary-General of the United Nations

Q14. The Headquarters of Food and Agriculture Organization is situated in which city?
Vienna, Austria
Geneva, Switzerland
New York, USA
Paris, France
Rome, Italy
Solution:
HQ of Food and Agriculture Organization is situated in Rome Italy.

Q15. The Union cabinet approved a proposal for the complete electrification of Indian Railways by ____.
2023-24
2022-23
2020-21
2019-20
2021-22
Solution:
The Union cabinet approved a proposal for the complete electrification of Indian Railways by 2021-22, reducing dependence on imported fossil fuel and saving revenue for the national carrier.

               





You may also like to Read:
Print Friendly and PDF