Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 12th September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 12th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Q1. The shopkeeper gives 25% discount on marked price of a table. In this transaction he earns a profit of 20%. If marked price of table is Rs. 480 then what is the cost price of table? 
Rs. 350
Rs. 300
Rs. 340
Rs. 280
Rs. 260
Solution: B

Q2. Two trains are running towards each-other from two opposite points A and B cross each other in 24 seconds. The speed of faster train is 66 ⅔% more than that of slower train. If speed of slower train is 54 km/hr and it crosses a pole in 12 seconds then what is the length of faster train? 
620 m
870 m
780 m
680 m
720 m
Solution: C

Q3. In how many ways the letters of the word ‘PLUMBER’ be arranged such that U, M always come together and P and R always come at end places? 
2520
240
120
96
60
Solution: D

Q4. Volume of a solid hemisphere is equal to the volume of a cone whose base diameter and height are 8 cm and 27 cm respectively. Find the total surface area of hemisphere. 
108π cm²
110π cm²
112π cm²
104π cm²
116π cm²
Solution: A

Q5. The average age of a class of 32 students (excluding teacher) is 15 years. If teacher’s age is also included the average age increased by 1 years. What is the age of teacher? 
60 yrs.
40 yrs.
48 yrs.
52 yrs.
44 yrs.
Solution: C

Directions (6-10): What should come in place of the question mark (?) in following number series problems? 
Q6. 170,120,50,24,10,? 
2
4
0
3
1
Solution: D

Q7. 829,918,839,908,849,? 
879
898
889
890
892
Solution: B

Q8. 77,81,95,125,177,? 
279
288
257
207
238
Solution: C

Q9. 2,4,12,48,240,? 
1680
1200
1920
1240
1440
Solution: E

Q10. 880,736,636,572,536,520,? 
524
504
516
511
519
Solution: C

Directions (11-15): Study the pie-chart carefully to answer the following questions 
Q11. Find the ratio of total number of good bikes of the companies Hero, Bajaj and Bullet together to the total number of bad bikes of the companies Honda, Suzuki and TVS together? 
1152/653
1250/353
1266/971
961/251
None of these
Solution: B

Q12. What is the total number of bad bikes of the companies TVS, Bajaj and Bullet together? 
80000
85500
90000
75000
65000
Solution: D

Q13. Find the average number of good bikes from all six companies together. 
65,500
70,000
73,900
71,500
72,500
Solution: C

Q14. The total number of good bikes of companies Sujuki, Bajaj and Hero together is what percent to that of the bad bikes of the same companies? 
345.45%
255.65%
340%
335.55%
295.75%
Solution: A

Q15. Find the difference between good bikes of the companies TVS, Honda, Hero together and bad bikes of the companies Suzuki, Bajaj and Bullet together produced in factory. 
2,00,000
2,51,500
1,91,400
1,50,000
2,70,000
Solution: C