Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 22nd September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 22nd September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Q1. The total marks obtained by a student in Physics, Chemistry and Mathematics together is 120 more than the marks obtained by him in Chemistry. What is the average marks obtained by him in Physics and Mathematics together? 
40
60
120
cannot be determined
None of these
Solution: B

Q2. There are five boxes in a cargo hold. The weight of the first box is 200 kg and the weight of the second box is 20% more than the weight of the third box, whose weight is 25% more than the first box’s weight. The fourth box at 350 kg is 30% lighter than the fifth box. The difference in the average weight of the four heaviest boxes and the four lightest boxes is 
37.5 kg
51.5 kg
75 kg
112.5 kg
None of these
Solution: C

Q3. 85% and 92% alcoholic solutions are mixed to get 35 litres of an 89% alcoholic solution. How many litres of each solution are there in the new mixture? 
10 lit of the first and 25 lit of the second
20 lit of the first and 15 lit of the second
15 lit of the first and 20 lit of the second
12 lit of the first and 23 lit of the second
None of these
Solution: C

Q4. If an amount of Rs. 1,50,000 is shared among A, B and C in the ratio of 2 : 3 : 5, then A receives the same amount as he would receive if another sum of money is shared between A, B and C in the ratio of 5 : 3 : 2. The ratio of Rs. 1,50,000 to the second amount of money is 
2 : 3
3 : 2
5 : 2
5 : 3
None of these
Solution: C

Q5. Between two consecutive years my incomes are in the ratio of 2 : 3 and expenses in the ratio 5 : 9. If my income in the second year is Rs. 45000 and my expenses in the first year is Rs. 25000 my total savings for the two years is 
Nil
Rs. 5000
Rs. 10000
Rs. 15000
Rs. 2500
Solution: B

Directions (6-10): The following table gives the percentage distribution of population of five states, P, Q, R, S and T on the basis of poverty line and also on the basis of gender. Study the table and answer the questions based on it. 

Q6. What will be the number of females above poverty line in the state S if it is known that the population of State S is 7 million? 
3 million
2.43 million
1.33 million
5.7 million
1.61 million
Solution: B

Q7. If the male population above poverty line for State R is 1.9 million, then the total population of State R is : 
4.5 million
4.85 million
5.35 million
6.25 million
7.6 million
Solution: D

Q8. What will be the male population above poverty line for State P if the female population below poverty line for state P is 2.1 million? 
2.1 million
2.3 million
2.7 million
3.3 million
3.4 million
Solution: D

Q9. If the population of male below poverty line for State Q is 2.4 million and that for State T is 6 million, then the total populations of states Q and T are in the ratio: 
1 : 3
2 : 5
3 : 7
4 : 9
5 : 12
Solution: B

Q10. If total population of state Q and R is 16 million and 10 million respectively then female population of state R above poverty line is what percent more than the female population of state Q below poverty line? 
84.4%
92.4%
82.4%
72.4%
88.4%
Solution: C

Directions (11-15): Find the approximate value of the following questions. 
Q11. 8599.999 ÷ 420.002 × 14.996= ? 
250
325
275
307
315
Solution: D

Q12. √2703 - √1156 + √483 =? 
50
90
40
20
30
Solution: C

Q13. 3001×749 ÷ 1001–1399= ? 
650
700
950
850
1000
Solution: D

Q14. 149.9% of 149.9+149.9= ? 
375
400
350
425
450
Solution: A

Q15.
840
920
970
780
1000
Solution: C

               


You May also like to Read:
          

   




Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com