Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 18th September 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 9th September 2018

Reasoning Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS RRB PO and Clerk is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.





Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions: 

There are five boxers A, B, C, D and E. Each likes different singer viz. Metalllica, Megadeth, Nirvana, Moby and Ravishankar but not necessarily in the same order. Each boxer has tied up with a sponsors viz. P, Q, R, S and T. Each sponsors has sold different product viz. Shoes, Jackets, Boxing gloves, T-shirt and Protein Shake. Among boxers, there are only three females – the one who has tied with R, the one whose favourite singer is Metalllica and the one who has tied up with the sponsor who sells T-shirts. The female whose favourite singer is megadeth has tied up with the sponsor who sells Boxing gloves. The sponsor who sells jackets has not tied up with the boxer whose favourite singer is Nirvana. S sells neither a jackets nor Shoes. T does not sell boxing gloves. The boxer who has tied with T is a female but she is not D. E’s favourite singer is megadeth and she is a female. Neither A nor C is a female. A’s favourite singer is Ravishankar and has tied up neither with T nor with the one who sells Jackets. B’s favourite singer is moby. Q sells shoes and he has not tied up with A. The one who sells shoes has not tied up with D.

 Q1. The one whose favourite singer is Nirvana has tied up with which of the following sponsor?
R
the one who sells jackets
T
the one who sells shoes
none of these
Solution:
i. From the given definite conditions, we can draw following conditions-

ii. The boxer who has tied with T is a female but she is not D means the one who has tied up with T is B and Q has tied up with C because Q did not tie up with A and D.C likes nirvana singer and P has tied up with D and sells jacket.so the final arrangement is-




Q2. Which of the following represents a correct pair of sponsor and boxer?
CR
AS
DT
RB
None of these
Solution:
i. From the given definite conditions, we can draw following conditions-

ii. The boxer who has tied with T is a female but she is not D means the one who has tied up with T is B and Q has tied up with C because Q did not tie up with A and D.C likes nirvana singer and P has tied up with D and sells jacket.so the final arrangement is-


Q3. Who among the following sells T-shirts?
T
S
R
P
None of these
Solution:
i. From the given definite conditions, we can draw following conditions-

ii. The boxer who has tied with T is a female but she is not D means the one who has tied up with T is B and Q has tied up with C because Q did not tie up with A and D.C likes nirvana singer and P has tied up with D and sells jacket.so the final arrangement is-


Q4. Which of the following represents the group of sponsors tied up with a female boxer?
T, R, S
S, Q, R
R, P, T
T, S, Q
None of these none of these
Solution:
i. From the given definite conditions, we can draw following conditions-

ii. The boxer who has tied with T is a female but she is not D means the one who has tied up with T is B and Q has tied up with C because Q did not tie up with A and D.C likes nirvana singer and P has tied up with D and sells jacket.so the final arrangement is-


Q5. Which of the following is a product sold by S? 
Protein Shake
T-shirt
Boxing gloves
Shoes
None of these
Solution:
i. From the given definite conditions, we can draw following conditions-

ii. The boxer who has tied with T is a female but she is not D means the one who has tied up with T is B and Q has tied up with C because Q did not tie up with A and D.C likes nirvana singer and P has tied up with D and sells jacket.so the final arrangement is-


Directions (6-7): Study the following information carefully to answer the given questions: 

Like every year, most of the North- Indian cities were choked by particulate matter pollution due to crackers on the day after Diwali celebrations. Concentrations of fine particulate matter rose to levels that harm respiratory health in normal people and severely debilitate those with illnesses. Supreme Court of India enforced a ban on selling of fire crackers in Delhi for the first time. Levels of particulate matter in Delhi were considerably less than previous year but almost equivalent to that of 2015 which was also at severe levels.

 Q6. Which of the following can be hypothesized from the above passage? 
I. Only North Indian people are enthusiastic about Diwali celebrations
II. Ban on selling of firecrackers was effective in keeping the pollution levels within the permissible limits.
III. Government institutions like National green tribunal failed to control the pollution levels in the city. 
Only I and III
Only II and III
Only III
Only I and II
None of these
Solution:

In this question, we have to choose an option which can be hypothesized from the given statement.
Option I is not a correct hypothesis as burning crackers is just one part of the celebration.
Option II is also not a correct hypothesis as it is given in the statement that current year’s pollution levels were comparable to that of 2015 which was severe.
Option III is a correct hypothesis as severe level of pollution clearly suggests the failure of concerned authorities in controlling the pollution levels.

Q7. Which of the following negates the fact which is given in the above passage?
 I. Cases of people suffering from respiratory problem increased after country celebrated Diwali.
 II. Another contributing factor in increasing levels of pollution in cities after Diwali was the poor wind speed which failed to disperse the smoke.
III. People have been advised by their doctors to stay indoors especially in the morning after Diwali.
Only III
Only I and III
Only II
Only II and III
None of these
Solution:


In this question we have to choose an option which negates the given statement.

Option I and III supports the statement as points to the effects of increasing pollution levels in the cities.

Option II also does not negate the statement as it points to the effect of slow wind speed in increasing the pollution levels.


Directions (8–10): In each question below are given three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

 Q8. Statements Some dices are phoenix.
                            No dice is a rice.
                           All phoenix are monks.
 Conclusions 
I. No rice is a monks
II. Some dices are monks
III. Some phoenix are rice.
IV. Some phoenix are not rice.
Only I follows
Only II follows
Either III or IV follows
I and either III or IV follow
II and IV follow
Solution:


Q9. Statements   Some Coins are not old
                             Some Coins are boy.
                             No old is a toy
Conclusions 
I. All boy are old
II. Some Coins are toys
III. Some boy are Coins
IV. No toy is boy
Only IV follows
III and II follow
Only I follows
I and IV follow
None of these
Solution:


Q10. Statements Some basil are not teas
                            All teas are gingers
                            No gingers is a finger
Conclusions
 I. Some fingers are tea
II. Some ginger are basil
III. Some fingers are ginger
IV. Some basil are tea
Only I follows
Only II follows
I and IV follow
Only IV follows
None of these
Solution:


Directions (11-15): Study the information and answer the following questions:

In a certain code language
 "Significance of bank recapitalization" is coded as "VU#5 UQ#6 PD#11 MT#14"
 "Growth to poor demand" is coded as "SI#8 LV#15 IR#18 WF#4 "
 "Corporates have excessive debt" is coded as"HE#19 VJ#5 VG@5 GF#20"
 "For investment finance may" is coded as "IH@18 GK#20 VH@5 BO@25"

 Q11.What is the code for ‘regulatory’ in the given code language?
BU#25
BT#25
BT@25
BT#24
None of these
Solution:


Q12.What is the code for ‘Economy' in the given code language?
BG@25
BH@25
BG#25
BG@26
None of these
Solution:


Q13.What may be the possible code for ‘Fiscal stimulus’ in the given code language? 
OH#13 HU#19
OH#12 HU@19
OH@12 HU#19
OH#12 HU#19
None of these
Solution:


Q14.What may be the possible code for ‘Credit growth’ in the given code language?
GE#20 SI@8
GD#20 SI#8
GE#20 SI#8
GE@20 SI#8
None of these
Solution:


Q15.What is the code for ‘Economic survey' in the given code language?
XG@3 BU#25
XG#2 BU#25
XG#3 BU#25
XG#3 BU@25
None of these
Solution:


               
You may also like to read:



Print Friendly and PDF