Static Awareness Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 04th September 2018

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 04th September 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of IBPS RRB PO and Clerk Mains and Indian Bank PO. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.


Q1. Mandira Dam is built across the __________ River near Kansbahal in _______.
Machkund River, Odisha
Kosi River, Bihar
Brahmani River, Jharkhand
Sankha River, Odisha
Jonk River, West Bengal
Solution:
Mandira Dam is built across the Sankha River near Kansbahal in Sundergarh district, located at a distance of about 25 kilometers from Rourkela.

Q2. In which state Durgapur Barrage is situated?
Odisha
Bihar
Jharkhand
Assam
West Bengal
Solution:
Durgapur Barrage is across the Damodar River at Bankura in Bankura district, West Bengal.

Q3. The Kosi embankments were built in the late 1950s to retain the Kosi River which is a transboundary river between Nepal and India. It is located in-
Uttar Pradesh
Bihar
Jharkhand
Uttarakhand
West Bengal
Solution:
The Kosi embankments were built in the late 1950s to retain the Kosi River which is a transboundary river between Nepal and India. The Kosi embankments is located in Bihar.

Q4. Tilaiya Dam was the first of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. It was constructed across-
Barakar River
Konar River
Subernarekha River
Ganga River
Damodar River
Solution:
Tilaiya Dam was the first of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. It was constructed across the Barakar River, at Tilaiya in Koderma district in the Indian state of Jharkhand and opened in 1953.

Q5. In which state, Jalaput hydroelectric dam is situated?
Uttarakhand
Rajasthan
Odisha
West Bengal
Uttar Pradesh
Solution:
Jalaput hydroelectric dam is built on the Machkund River in Odisha.

Q6. Farakka Barrage is located in-
Uttarakhand
Rajasthan
Odisha
West Bengal
Uttar Pradesh
Solution:
Farakka Barrage Project with headquarters at Farakka in Murshidabad district of West Bengal is a subordinate office under the Union Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation. The Farakka Barrage Project Authority was set up in 1961.

Q7. Indrapuri Barrage is across the _________ River in Rohtas district in the Indian state of Bihar.
Son River
Kosi River
Punpun River
Ghaghara River
Burhi Gandak River
Solution:
Indrapuri Barrage is across the Son River in Rohtas district in the Indian state of Bihar.

Q8. Getalsud Dam is an artificial reservoir situated in-
Himachal Pradesh
Meghalaya
Jharkhand
Kerala
Gujarat
Solution:
Getalsud Dam is an artificial reservoir situated in Ormanjhi, Ranchi, Jharkhand. It was constructed across the Subarnarekha River and was opened in 1971.

Q9. Hirakud Dam is the longest major earthen dam in Asia, built across the ___________ River in Odisha.
Brahmani River
Jonk River
Machkund River
Sankha River
Mahanadi River
Solution:
Hirakud Dam is the longest major earthen dam in Asia, built across the Mahanadi River in Sambalpur district, Odisha.

Q10. The Mukutmanipur Dam is a dam in-
Madhya Pradesh
West Bengal
Assam
Odisha
Tamil Nadu
Solution:
The Mukutmanipur Dam is a dam in Khatra subdivision of Bankura district in West Bengal. It is located at the confluence of the Kangsabati and Kumari rivers close to the Jharkhand border.

Q11. Konar dam is the second of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. In which state, Konar dam is situated?
Uttar Pradesh
West Bengal
Kerala
Gujarat
Jharkhand
Solution:
Konar dam is the second of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation in Jharkhand. It was constructed across the Konar River.

Q12. ___________ dam is constructed across Brahmani River and power station is situated near the village of Rengali of Talcher in Angul district, Odisha.
Tilaiya Dam
Chandil Dam
Getalsud Dam
Rengali Dam
Patora Dam
Solution:
Rengali dam is constructed across Brahmani River and power station is situated near the village of Rengali of Talcher in Angul district, Odisha.

Q13. Chandil is a census town in Seraikela Kharsawan district of Jharkhand. It has been constructed on the river _____________ .
Kangsabati
Barakar
Subarnarekha
Ganga
Konar
Solution:
The Mukutmanipur Dam is a dam in Khatra subdivision of Bankura district. It is located at the confluence of the Kangsabati and Kumari rivers close to the Jharkhand border.

Q14. In which state, Patora dam is constructed across Jonk River?
Karnataka
Odisha
Assam
Uttar Pradesh
Sikkim
Solution:
Patora dam is constructed across Jonk River and one of the famous location in Nuapada district along with nearby places Nrusinghanath Temple, Harishankar Temple and Bull Yogeswar temple of Odisha.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF