Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 7th September 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 6th September 2018

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.




Directions (1-10): Choose the word out of five which is not the synonym of the word given in bold in each question. 

Q1. CAPTIOUS
acrimonious
crabby
cantankerous
nagging
laudatory
Solution:
Meaning: tending to find and call attention to faults
Antonym: laudatory

Q2. BIBULOUS
absorptive
permeable
porous
spongy
non-absorbent
Solution:
Meaning: given to or marked by the consumption of alcohol
Antonym: non-absorbent

Q3. MALAPROPISM
praise
corruption
exploitation
squandering
barbarism
Solution:
Meaning: misuse of a word by confusion with one that sounds similar
Antonym: praise

Q4. ESCHEW
abandon
embrace
shun
abjure
abstain
Solution:
Meaning: avoid and stay away from deliberately
Antonym: embrace

Q5. TENEBROUS
gloomy
murky
obscure
light
somber
Solution:
Meaning: dark and gloomy
Antonym: light

Q6. BRAGGADOCIO
brag
substandard
boaster
windbag
show-off
Solution:
Meaning: vain and empty boasting
Antonym: substandard

Q7. BRUIT
advertise
circulate
conceal
promulgate
gossip
Solution:
Meaning: tell or spread rumors
Antonym: conceal

Q8. EMBONPOINT
burly
blimp
obese
skinny
bulky
Solution:
Meaning: the bodily property of being well rounded
Antonym: skinny

Q9. PARLAY
manage
neglect
speculate
venture
wager
Solution:
Meaning: stake winnings from one bet on a subsequent wager
Antonym: neglect

Q10. LEGERDEMAIN
uprightness
conjuring
chicanery
cunning
deceit
Solution:
Meaning: an illusory feat
Antonym: uprightness

Directions (11-15): Choose the word out of five which is not the antonym of the word given in bold in each question. 

Q11. DENIZEN
alien
dweller
immigrant
foreigner
tourist
Solution:
Meaning: a person who inhabits a particular place; dweller

Q12. REGNANT
powerless
weak
reigning
fragile
meek
Solution:
Meaning: exercising power or authority; reigning

Q13. PULE
repine
gloat
happy
praise
merry-making
Solution:
Meaning: cry weakly or softly; repine

Q14. RECALCITRANT
obedient
amenable
stubborn
passive
yielding
Solution:
Meaning: marked by stubborn resistance to authority

Q15. OSTENSIBLE
 illusive
obscure
unlikely
vague
 improbable
Solution:
Meaning: represented or appearing as such; pretended; illusive

               





Print Friendly and PDF