Current Affairs Questions for IBPS PO Mains Exam: 13th November 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS PO Mains Exam 13th November 2018Current Affairs Quiz for IBPS PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Vice President M Venkaiah Naidu recently attended the Malawi-India Business Meet in Malawi. What is the currency of Malawi?
Malawian rand
Malawian manat
Malawian kwacha
Malawian peso
Malawian kamali
Solution:
Malawian kwacha is the currency of Malawi.

Q2. Who among the following has been recently appointed as Director General of Indo Tibetan Border Police (ITBP)?
Akash Raha
Ranveer Singh Desai
Vinay Kumar Singh
S.M. Kelkar
S. S. Deswal
Solution:
The ACC has approved the appointment of S. S. Deswal, IPS as Director General, Indo Tibetan Border Police (ITBP). He took charge from R K Pachnanda, the outgoing DG of ITBP.

Q3. Which f the following press agency, recently unveiled human anchors with artificial intelligence (AI) technology?
Beijing News
Xinhua
Shanghai Times
Down
XinXin Hong
Solution:
Xinhua, China’s state-run press agency, recently unveiled virtual newsreaders that combine the images and voices of human anchors with artificial intelligence (AI) technology.

Q4. Which Indian city has topped the index for the most congested city in India?
Bangalore
New Delhi
Mumbai
Pune
Hyderabad
Solution:
Bangalore tops the index for the most congested city, and Mumbai in the second position, while Pune follows in the seventh place, according to a recent research published under the US-based organization, National Bureau of Economic Research (NBER).

Q5. Which country has become the first country to ban reef toxic sunscreen by 2020 in an attempt to protect its coral reefs?
Malawi
Hong Cong
Botswana
Sri Lanka
Palau
Solution:
Palau has become the first country to ban reef toxic sunscreen by 2020 in an attempt to protect its coral reefs after the president of the country signed a bill into law.

Q6. Recently registration of 31 NBFCs was canceled. Which of the following organisation regulate NBFCs?
CIBIL
SBI
IRDAI
SEBI
None of the above
Solution:
The RBI regulates all NBFCs. The RBI canceled the certificate of registrations of as many as 31 NBFCs for unspecified reasons recently.

Q7. Which of the following organisation has signed an agreement with the Health Ministry to acquire Hospital Services Consultancy Corporation (HSCC)?
ONGC Health
HAL
NBCC Limited
BHEL Star Health
HDFC Ergo
Solution:
State-owned NBCC (India) Limited (formerly National Buildings Construction Corporation Limited) has signed an agreement with the Health Ministry to acquire Hospital Services Consultancy Corporation (HSCC).

Q8. Who has been appointed as the new Chairman of the Competition Commission of India (CCI)?
Ashok Khemka
Ashok Kumar Gupta
Rana Kapoor
Nutan Mahindra
Rajnish Kumar
Solution:
Former IAS Officer Ashok Kumar Gupta has been appointed as the Chairman of the Competition Commission of India (CCI).

Q9. Lalan Sarang had recently passed away. She was a veteran_________.
Marathi actress
Telugu actress
Marathi play writer
Garhwali poet
Awadhi writer
Solution:
Veteran theatre and Marathi film actor Lalan Sarang had passed away in Pune where she was hospitalized for a month for multiple ailments. Sarang was 79 years old.

Q10. Which state has received the nod from the Securities and Exchange Board of India (SEBI) to launch its State Shelter Fund?
Tamil Nadu
Uttar Pradesh
Bihar
Maharashtra
Telangana
Solution:
Tamil Nadu has received the nod from the market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) to launch its State Shelter Fund for attracting investments in the affordable housing segment.

Q11. Who is the author of the book ‘I am a Troll: Inside the Secret World of the BJP’s Digital Army’?
Sanjeev Chaturvedi
Amit Malviya
Swati Chaturvedi
Vrinda Karat
Shashi Tharoor
Solution:
Swati Chaturvedi is the author of the book ‘I am a Troll: Inside the Secret World of the BJP’s Digital Army’.

Q12. Who is the author of the book, ‘Yoga and Mindfulness’?
Acharya Balkrishna
Baba Ramdev
Mansi Gulati
Malaika Arora
Shilpa Shetty
Solution:
Famous yoga exponent and author, Mansi Gulati’s book, ‘Yoga and Mindfulness’.

Q13. ____has received the Award of Excellence in this year’s UNESCO Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage Conservation.
Shi Bao Zhai ChoTemple
Hanging Gardens of Babylon
Taj Mahal
Shijo-cho Ofune-hoko Float Machiya
Temple of Artemis at Ephesus
Solution:
The renewal of the early 20th-century ‘Shijo-cho Ofune-hoko Float Machiya’ has received the Award of Excellence in this year’s UNESCO Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage Conservation.

Q14. France’s highest civilian honor ‘Knight of the Legion of Honour’ was recently bestowed on___________.
Atal Bihari Vajpayee
Jawahar Lal Sarin
Ratan Tata
David Seren
Lord Swaraj Paul
Solution:
Jawahar Lal Sarin, president of the governing body of Alliance Francaise, was conferred with France’s highest civilian honor by French Ambassador to India Alexandre Ziegler at an event.

Q15. Who has bagged the 2018 London Press Freedom Award for Courage?
Swati Chaturvedi
Ravish Kumar
Fareed Zakaria
Bob Woodward
Shereen Bhan
Solution:
An Indian freelance journalist, Swati Chaturvedi, famous for her investigative reports, has bagged the 2018 London Press Freedom Award for Courage.

Q16. CIMAP has signed an agreement with US-based Research Institute for Fragrant Materials (RIFM) for improving the quality of fragrant oils. What does M stands for in CIMAP?
Medicinal
Merchant
material
Medical
Mechanical
Solution:
CIMAP stands for Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants.

Q17. 33rd ASEAN Summit is 2018 held in ________.
Thimpu
Mumbai
Beijing
Jakarta
Singapore
Solution:
The 33rd edition of the ASEAN Summit was held in Singapore. Prime Minister of Singapore Lee Hsien Loong is the Chairman of the Summit.

Q18. ATP World Tour Awards 2018 under category Newcomer of the Year was won by_________.
Alex de Minaur
Stefanos Tsitsipas
Denis Shapovalov
Taylor Fritz
Alexander Zverev
Solution:
ATP World Tour Awards 2018 under category Newcomer of the Year was won by Alex de Minaur.

Q19. Who won the ATP Coach of the Year award 2018 recently?
Neville Godwin
Magnus Norman
Marian Vajda
Henrik Holm
Pete Sampras
Solution:
Marian Vajda won ATP Coach of the Year recently. He coaches Novak Djokovic.

Q20. Union Minister for Parliamentary Affairs, and Chemicals and Fertilizers H.N. Ananth Kumar recently passed away. Mr. Kumar was representing _______ continuously since 1996.
Bengaluru East
Navi Mumbai
South Mumbai
Bengaluru South
Mangalore
Solution:
Mr. Kumar was diagnosed with lung cancer at an advanced stage in June. A six-time member of parliament from Bengaluru South Lok Sabha seat, Mr. Kumar was representing it continuously since 1996.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments