English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 14th November

English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 13th November

English Quiz for IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.



Directions (1-5): In the questions given below, there is a sentence in which one part is given in bold. The part given in bold may or may not be grammatically correct. Choose the best alternative among the four given which can replace the part in bold to make the sentence grammatically correct. If the part given in bold is already correct and does not require any replacement, choose option (e), i.e. “No replacement required” as your answer. 


Q1. Supreme Court had correctly deduced whether the spate of lynchings and emboldening of mobs is a law and order issue needing administrative redress.

Supreme Court had correctly deducing that
Supreme Court has correctly deduced whether
Supreme Court has been correctly deduced that
Supreme Court has correctly deduced that
No replacement required
Solution:
The most appropriate phrase to replace the highlighted phrase to frame a grammatically viable and contextually meaningful sentence is “Supreme Court has correctly deduced that”. It is to be noted that “whether” is used to express a doubt or choice between alternatives. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q2. Electric power is the way to go for the transport sector, gave the need to curbing greenhouse gas emissions and air pollution.
to give the need to curbing the
to give the need to curb
given the need to curb
gave the need to curb
No replacement required
Solution:
The most appropriate phrase to replace the highlighted phrase to frame a grammatically viable and contextually meaningful sentence is “given the need to curb”. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q3. This Independence Day, when Prime Minister Narendra Modi announced India’s manned space mission by 2022, among the surprising were Indian Space Research Organisation (Isro) scientists.
among those surprised were
between the surprised were
amongst the surprised are
with those surprising are
No replacement required
Solution:
The most appropriate phrase to replace the highlighted phrase to frame a grammatically viable and contextually meaningful sentence is “among those surprised were”. Between is used when naming distinct, individual items (can be 2, 3, or more) while among is used when the items are part of a group, or are not specifically named. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q4. It was the curiosity to know of the reason for behind the fall of an apple which made Isaac Newton invent the Laws of Motion.
of knowing the reason for
of knowing the reason
to know of the reason
for knowing of the reason
No replacement required
Solution:
The most appropriate phrase to replace the highlighted phrase to frame a grammatically viable and contextually meaningful sentence is “of knowing the reason”. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q5. It is not only the change but ‘the rate of change’ also that is increasing as we are moving forward in the journey of human evolution.
we have been moving forward on
we have moved forward to
we were moving forward to
we had moved forward in
No replacement required
Solution:
The given sentence along with the highlighted phrase is grammatically correct and contextually meaningful. Since it does not require any replacement, option (e) becomes the most suitable answer choice.

Q6. In the questions given below, some sentences/phrases are given, out of which one may or may not be grammatically correct. Find the grammatically correct sentence/phrase out of the given options. If all of the given sentences/phrases are correct, mark option (e) i.e. “All are correct” as your answer.
Where do you leave at the moment?
They killed Tom as an example to the other prisoners.
He gave an explanation about for he had been absent.
The present prime minister was not present to the ceremony.
All are correct
Solution:
All the sentences are incorrect except for sentence (b). In sentence (a) “leave” should be replaced by ‘live” to frame a contextually meaningful sentence. In sentence (b) “for” should be replaced by “why”. To correct sentence (d), replace the preposition “to” with “at” as ‘at’ is used to refer the exact addresses or intersections, we use the preposition at. Therefore, option (b) is the most suitable answer choice.

Q7. In the questions given below, some sentences/phrases are given, out of which one may or may not be grammatically correct. Find the grammatically correct sentence/phrase out of the given options. If all of the given sentences/phrases are correct, mark option (e) i.e. “All are correct” as your answer.
The principal presented each of the graduate with diploma.
She was taken out by that fake gold certificate scandal and lost most of her money.
Modern cars differ from the early ones in many ways.
The actual price was lower than I thought it will be.
All are correct
Solution:
All the sentences are grammatically incorrect except for sentence (c). In sentence (a) ‘graduate’ should be replaced by its plural form “graduates”. In sentence (b), there is an error of phrasal verb. “Taken out” should be replaced by “taken in” as it means to deceive or swindle someone. In sentence (d) It should be noted that if you are writing about past events, you use ‘would’ to indicate something that was in the future at that point in time, but is not necessarily in the future right now. In other words, you use would to preserve the future aspect when talking about the past. Therefore, ‘will’ should be replaced by ‘would’. Therefore, option (c) is the most suitable answer choice.

Q8. In the questions given below, some sentences/phrases are given, out of which one may or may not be grammatically correct. Find the grammatically correct sentence/phrase out of the given options. If all of the given sentences/phrases are correct, mark option (e) i.e. “All are correct” as your answer.
I can't confirm that that's the actual number of deaths.
Preventive measures are much more effective then the actual treatment.
In order to avoid being unjust, the judge kept all decision logical and objective.
The witness weren't able to describe the robber.
All are correct
Solution:
All the sentences are grammatically incorrect except for sentence (a). In sentence (b) “then” should be replaced by “than”. In sentence (c) since the determiner “all” has been used the noun associated to it should be in its plural form. Therefore, “decision” should be replaced by “decisions”. In sentence (d), since “witness” is used in its singular form the verb should be “wasn’t”. Thus, since all the sentences are incorrect except for sentence (a), option (a) becomes the most suitable answer choice.

Q9. In the questions given below, some sentences/phrases are given, out of which one may or may not be grammatically correct. Find the grammatically correct sentence/phrase out of the given options. If all of the given sentences/phrases are correct, mark option (e) i.e. “All are correct” as your answer.
The article recounted the events for the past year.
A known mistake is preferred than an unknown truth.
The moon as well as the stars give us light at night.
Although he had many toys, his greed made him want more.
All are correct
Solution:
All the given sentences are incorrect except for sentence (d). In sentence (a) “for” should be replaced by “of”. In sentence (b) “preferred” should be replaced by “better” ; or “than” should be replaced by “over”. In sentence (c), “give” should be replaced by “gives” as well as does not make the subject plural, therefore, the verb linked to the subject should be singular as well. Since, only sentence (d) is grammatically correct, option (d) becomes the most suitable answer choice.

Q10. In the questions given below, some sentences/phrases are given, out of which one may or may not be grammatically correct. Find the grammatically correct sentence/phrase out of the given options. If all of the given sentences/phrases are correct, mark option (e) i.e. “All are correct” as your answer.
What other options do we have?
I'd never been to Boston before.
He has never been scolded by his father.
A newspaper tells us what is happening in the world.
All are correct
Solution:
All the given sentences are grammatically correct and contextually meaningful, therefore, option (e) becomes the most suitable answer choice.

Direction (11-15): Rearrange the following sentences to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below them. 



(A) Close to 82% of workers with secondary education, 76.5% of those with higher secondary education, 48% of graduates and 45% of postgraduates in the industry are employed in jobs that require lower education levels.

(B) If it wasn’t already clear that India is walking a tightrope between demographic dividend and demographic disaster, a new working paper from Icrier, by Prateek Kukreja, provides fresh evidence of this.
(C) Using data from the 68th round of the NSS Employment and Unemployment survey, Kukreja shows that the educational mismatch where a worker’s level of education is either lower or higher than the standard required to carry out her work in India’s textiles and clothes (T&C) industry stood at a whopping 68% in 2011-12.
(D) This mismatch ratio is much higher than the overall educational mismatch ratio in Europe (33%) and even Turkey (54%).
(E) While 26% of the T&C workers in India were employed in jobs that required no formal education, 88% in ones that require upto eight years of education and 4% in jobs that require graduation or higher levels of education, the proportion of over-educated workers is drastically high.



Q11. Which of the following is the THIRD sentence of the coherent paragraph?

B
A
D
F
None of these
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, sentence (D) is the third sentence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q12. Which of the following is the SECOND sentence of the coherent paragraph?
B
A
D
F
None of these
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, none of the given options mentions sentence (C), option (e) becomes the most suitable answer choice.

Q13. Which of the following is the FIRST sentence of the coherent paragraph?
B
A
D
F
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, sentence (D) is the first sentence; option (a) is the most suitable answer choice.

Q14. Which of the following is the FOURTH sentence of the coherent paragraph?
B
A
D
E
None of these
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, sentence (D) is the fourth sentence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q15. Which of the following is the FIFTH sentence of the coherent paragraph?
B
A
D
F
None of these
Solution:
The sentence can be arranged in the logical sequence as BCDEA as the paragraph is describing about the study that reveals gap between the skills available and skills required. Since, sentence (D) is the fifth sentence, option (b) is the most suitable answer choice.

               





You May also like to Read:

     
                                        
                   

Print Friendly and PDF


Test where you stand in the Competition with Online Test Series
to get 30% Off Today


Get Classroom at Your Fingertips with Video Courses
to get 30% Off Today


Enroll in LIVE BATCHES
to get 20% Off Today


Get Latest Printed Edition BOOKS
to get 20% Off Today


Study Anytime with eBOOKS
to get 20% Off Today

No comments