English Quiz (Synonyms and Antonyms) for IBPS 2019 Exam: 28th January 2019

english-quiz-synonyms-and-antonyms-for-IBPS-2019

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20.


Watch Video Solutions Here






Directions (1-15): In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.


Q1. 
Deviating
Unfamiliar
Outlandish
Conventional
Extraordinary
Solution:
Outlandish: looking or sounding bizarre or unfamiliar.
Conventional: based on or in accordance with what is generally done or believed.

Q2. 
Friendliness
Envy
Jealousy
Malice
Hatred
Solution:
Envy: desire to have a quality, possession, or other desirable thing belonging to (someone else).
Malice: the desire to harm someone; ill will.
'Friendliness' is opposite to the other four.

Q3. 
Convey
Transmit
Transfer
Channel
Receive
Solution:
'Receive' is the antonym and the other four words (Convey, Transmit, Transfer, Channel) have similar meaning.

Q4. 
Numb
Sympathetic
Dazed
Insensitive
Indifferent
Solution:
Numb: deprive of feeling or responsiveness.
Dazed: unable to think or react properly; bewildered.
Insensitive: showing or feeling no concern for others' feelings.
Sympathetic: feeling, showing, or expressing sympathy.

Q5. 
Futile
Significant
Vain
Useless
Trivial
Solution:
Futile: incapable of producing any useful result; pointless.
Significant: sufficiently great or important to be worthy of attention; noteworthy.
Vain: producing no result; useless.
Trivial: of little value or importance.

Q6. 
Constrain
Repress
Impede
Assist
Inhibit
Solution:
Constrain: severely restrict the scope, extent, or activity of.
Repress: restrain, prevent, or inhibit (the expression or development of something).
Impede: delay or prevent (someone or something) by obstructing them; hinder.
Assist: help (someone), typically by doing a share of the work.
Inhibit: hinder, restrain, or prevent (an action or process).

Q7. 
Sanction
Repel
Decline
Repulse
Oppose
Solution:
Sanction: give official permission or approval for (an action).
Repel: refuse to accept (something, especially an argument or theory).
Repulse: reject or rebuff (an approach or offer or the person making it).
Oppose: disagree with and attempt to prevent, especially by argument.

Q8. 
Combine
Unite
Integrate
Gather
Segregate
Solution:
Integrate: combine (one thing) with another to form a whole.
Segregate: set apart from the rest or from each other; isolate or divide.

Q9. 
Invest
Devote
Divest
Endow
Infuse
Solution:
Invest: devote (one's time, effort, or energy) to a particular undertaking with the expectation of a worthwhile result.
Divest: deprive something of (a particular quality).

Q10. 
Hinder
Enable
Empower
Permit
Implement
Solution:
Hinder: make it difficult for (someone) to do something or for (something) to happen.
Implement: put (a decision, plan, agreement, etc.) into effect.
Empower: make (someone) stronger and more confident, especially in controlling their life and claiming their rights.

Q11. 
Atrocity
Evil
Abuse
Benefit
Outrage
Solution:
Atrocity: an extremely wicked or cruel act, typically one involving physical violence or injury.
Outrage: arouse fierce anger, shock, or indignation in (someone).
Outrage: arouse fierce anger, shock, or indignation in (someone).

Q12. 
Certain
Questionable
Absolute
Undeniable
Genuine
Solution:
Questionable: doubtful as regards truth or validity.
Undeniable: unable to be denied or disputed.

Q13. 
Initiate
Commence
Induct
Cease
Launch
Solution:
Commence: begin Cease: come or bring to an end.

Q14. 
Consolidate
Concentrate
Reinforce
Weaken
Stabilize
Solution:
‘Weaken’ is opposite in meaning to all other words.

Q15. 
Admire
Applaud
Cherish
Hail
Censure
Solution:
Cherish: protect and care for (someone) lovingly.
Hail: praise (someone or something) enthusiastically.
Censure: express severe disapproval of (someone or something), especially in a formal statement.

               


                                     


Print Friendly and PDF

No comments