LIC AAO English Language Quiz 10th April 2019 | Day 30

lic-aao-english-language-quiz-10th

English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 





Directions (1-5): In the questions given below a sentence(s) is given with two blanks in each. Corresponding to each question two columns are given with three words in each column. Which combination of words from the two columns will perfectly fit into the blanks to make the sentence contextually correct and meaningful. 

Q1. Since Independence, the challenge of building an efficient higher education system ……………. inadequate government funding has ……………… poor quality, increasing privatisation and politicisation.


A-E, C-F and B-D
A-C, B-D and B-F
B-F only
B-E and C-D
A-D and C-D
Solution:
B-F is the correct pair of words for the blanks. 'Meant' will be used as the sentence in in past tense.

Q2. If nations do not mount a/an ………………… response against climate change, average global temperatures, which have already crossed 1°C, are ………………. to cross the 1.5°C mark around 2040.
B-D and B-E
C-E and C-F
A-D and B-D
A-E, B-D and C-F
A-E, B-E, B-F and A-F
Solution:
'Strenuous and arduous' are both adjectives which mean requiring or using great effort or exertion hence both are fit for the first blank. 'Likely' is the correct choice for second blank. Hence, A-D and B-D are the correct pairs of words.

Q3. A forecast of a below average monsoon in 2019, after last year’s ………………. rainfall that flooded Kerala and crippled agriculture in eastern and western States, is a cause for………………...
B-D and C-D
B-E and C-E
C-F
B-F and C-D
C-D
Solution:
B-D and C-D are the correct pairs of words. 'Erratic' means not even or regular in pattern or movement; unpredictable.

Q4. Foreign investors appear to have rediscovered India. The ……………… of foreign capital into India’s stock market in the month of March hit a high of $4.89 billion, the biggest foreign inflow into Indian stocks ………….. February 2012.
A-E
A-D and B-D
A-E and C-F
C-E
B-D
Solution:
B-D is the correct pair of words for the blanks. For the first bank, 'inflow' will be used as the sentence is about flow of foreign capital "into" India’s stock market. 'Since' is the correct word for blank 2 as 'since' means in the intervening period between (the time mentioned) and the time under consideration, typically the present.

Q5. Even as the common man ………………. with skyrocketing fuel prices, the Ministry of Petroleum and Natural Gas continues to chase its ambitious targets based on ……………….. plans and questionable technologies.
A-E
A-F
A-E, A-F, C-E and C-F
C-D
C-F
Solution:
C-D is the correct pair of words for the blanks. 'Grapples' struggle to deal with or overcome (a difficulty or challenge). 'Ambiguous' is an adjective and it means not clear or decided.

Directions (6-10): Which of the following phrases given below each sentence(s) should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence(s) meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence(s). If the sentence(s) is correct as it is, mark “No change required” as your answer. 

Q6. How does overtourism affect a country like India, where the travel and hospitality sector is an important source of revenue?


is a important source of revenue?
is an important sourced of revenue?
is an important sourcing of revenue?
was an important source of revenue?
No change required
Solution:
No change required

Q7. While the Chinese economy has been slowing down considerably in the last one year, India has emerge as the fastest-growing major economy.
emerging as the fastest-growing
emerged as the fastest-growing
emerged like the fastest-growing
emerged as the fastest-grow
No change required
Solution:
"emerged as the fastest-growing" is grammatically and contextually correct as the sentence is in past tense.

Q8. Half a degree of warming makes a world of difference to many species who chance of survival is significantly reduced at the higher temperature.
whose chance of survival is significant reduced
whose chance of survive is significantly reduced
whose chances of survival are significantly reduced
whose chance of survival are significantly reducing
No change required
Solution:
" whose chances of survival are significantly reduced " is grammatically and contextually correct. 'Whose' will be used for 'species'.

Q9. The World Wide Web was originally envisaged as an open platform on which everyone could contributing content so that it could be freely accessed by everyone else.
on which everyone could contributed content
on where everyone could contribute content
when everyone could contribute content
on which everyone could contribute content
No change required
Solution:
"on which everyone could contribute content" is grammatically and contextually correct.

Q10. The primary reason we gravitate to social media platforms is not that they host our personal data for free but because they serve as a virtual meeting place where we can interaction with all the important people in our lives.
where we can interact with all the importance people in our lives
where we can interact with all the important people in our lives
when we can interact with all the important people in our lives
where we can interact in all the important people in our lives
No change required
Solution:
"where we can interact with all the important people in our lives" is grammatically and contextually correct.

Directions (11-13): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 

Q11. ADROIT


Cloddish
Incompetent
Dexterous
Clumsy
Gawky
Solution:
Adroit: clever or skilful.
Dexterous: showing or having skill, especially with the hands.

Q12. PERPLEX
Irradiate
Enlighten
Illuminate
Bemuse
Kindle
Solution:
Perplex: make (someone) feel completely baffled.
Bemuse: puzzle, confuse, or bewilder (someone).

Q13. PARADOXICAL
Considerate
Differential
Contradictory
Both (a) and (c)
Alcove
Solution:
Paradoxical: seemingly absurd or self-contradictory.
Contradictory: mutually opposed or inconsistent.

Directions (14-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 

Q14. IMPERTINENT


Rude
Insolent
Virulent
Polite
Hostile
Solution:
Impertinent: not showing proper respect; rude.

Q15. EXULT
Rejoice
Mourn
Celebrate
Both (b) and (e)
Grieve
Solution:
Exult: feel or show triumphant elation or jubilation.

               






You may also like to Read:

    








No comments