SBI PO Exam 2019 English Language Quiz: 7th April 2019




English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.






Directions (1-7)- Read the following passage and answer the questions as directed. 

Increased warming in the Indian Ocean and the resultant weakening of the Indian summer monsoon may come in the way of India’s goal of leading the world's wind power generation. Analysing the available wind and atmospheric data from 1980-2016, researchers from Harvard University, U.S., and National Climate Center in Beijing, China, found the potential electricity production of windmills across India had decreased by about 13%. And this trend might continue. However, researchers in India have raised doubts about the results of the study. “The data used by the team does not correlate with the live data we have. We have started additional studies to validate these results and will publish the findings soon,” says Dr. K. Balaraman, Director General, National Institute of Wind Energy, Chennai, under the Government’s Ministry of New and Renewable Energy. In the paper published last December in Science Advances, the researchers showed a decline in electricity production in the States of Rajasthan, Maharashtra, Gujarat, and Karnataka. (A) Not significant decline was seen in Tamil Nadu, which is located on the east coast and, thus, had different wind conditions during summer.
“The government could concentrate on setting up more projects in this region [Tamil Nadu] as the lifetime of wind turbines is 20 to 30 years. We need to look at long-term goals,” says Meng Gao, a postdoctoral fellow at the School of Engineering and Applied Sciences, Harvard University and the first author of the study. The researchers showed that 63% of the annual production of electricity from wind is (B) ---------------------- by winds in spring (March-May) and summer (June-August). Interestingly, they found a decrease in wind power during these months. This could be due to the weakening of the Indian summer monsoon during this period.
Summer winds in India are driven by the temperature contrast between the Indian subcontinent and the Indian Ocean, and the warming in the Indian Ocean reduced this contrast. Also, warming of the Equatorial Indian Ocean resulted in a decline in the wind speed. The Indian government has set a target of 60 GW of cumulative wind power capacity by 2022. The researchers say that this goal can be (C)------------- only if planners in India take these historical reconstructions into account while setting up wind power installations in the future. “Our findings can provide suggestions on where to build more wind turbines to minimise the influences of climate change,” said Prof. Michael B. McElroy, from the School of Engineering and Applied Sciences, Harvard University and senior author of the study in a release. 

Q1. According to the passage given above, what might come in India’s goal of leading the world's wind power generation?
Increased warming in the Indian Ocean
Sea weeds
The resultant weakening of the Indian summer monsoon
Both (a) and (c)
All (a), (b) and (c)
Solution:
Both options (a) and (c) can be inferred from the above passage. Refer the very first sentence of the 1st paragraph of the above passage.

Q2. In the passage given, a sentence (A) is given in ITALICS. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there is no error then choose option (e) as your answer.
Not significant decline was seen in
Tamil Nadu, which is located on the
east coast and, thus, had different
wind conditions during summer.
No error
Solution:
Error is in option (a). It should be 'no' instead of 'not'.

Q3. Which of the following words should fill the blank given in (B) to make it contextually correct and meaningful?
distribute
contributed
contribute
give
None of the above
Solution:
'Contributed' is the correct fit for the blank here.

Q4. According to the passage given above how are summer winds driven in India?
They are driven by the temperature contrast between the Indian subcontinent and the Arabian Sea
They are driven by the temperature contrast between the Indian subcontinent and the Bay of Bengal
They are driven by the temperature contrast between the Indian subcontinent and the Indian Ocean
All of the above
None of the above
Solution:
Option (c) is correct here. Refer paragraph 3 of the above passage: " Summer winds in India are driven by the temperature contrast between the Indian subcontinent ".

Q5. Which of the following is SIMILAR in meaning to the word CUMULATIVE given in BOLD in the above passage?
Degressive
Faint
Succumb
Accretive
None of the above
Solution:
'Accretive' is similar in meaning to 'cumulative'. 'Accretive' means produced by a series of additions of identical or similar things.

Q6. Which of the following is OPPOSITE in meaning to the word CORRELATE given in BOLD in the above passage?
Complement
Contrast
Supplement
Languish
None of the above
Solution:
'Contrast' is opposite in meaning to 'correlate'.

Q7. Which of the following words should fill the blank given in (C) to make it contextually correct and meaningful?
beneficial
benefits
loose
addition
None of the above
Solution:
'Beneficial' is the correct fit for the blank here.

Directions (8-11): In each of the questions given below a/an idiom/phrase is given in bold in a sentence which is then followed by four options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. If none of the given options is your answer, choose option (e) as your answer choice. 

Q8. No matter which field you choose, having a great communication skill would always stand you in good stead.
to stand in a queue
to lean forward
to be of advantage to someone
to have a firm opinion in an argument
None of the above
Solution:
Always stand you in good stead: to be of advantage to someone

Q9. Raghav was raked over the coals for violating the traffic rules.
to break traffic rules
to burn coal
to be polite
to rebuke harshly
None of the above
Solution:
Raked over the coals: to rebuke harshly

Q10. William will keep quiet only when pigs fly.
Flying pigs
Something that is impossible to happen
Something that can possibly happen in future
Something that is unpredictable
None of the above
Solution:
Pigs fly: Something that is impossible to happen

Q11. It’s fine that your mom has paid your bills, but sooner or later you have to stop kicking the can down the road.
to drive a car on the road
to walk on the road
to deal with something in the hopes that it does not become someone else’s problem
to postpone dealing with something in the hopes that it becomes someone else’s problem
None of the above
Solution:
Kicking the can down the road: to postpone dealing with something in the hopes that it becomes someone else’s problem

Q12. In the question five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Charitable
Humane
Heartened
Sensitive
Callous
Solution:
'Callous' is the antonym here and it means having or showing a lack of sympathy or tender feelings.

Q13. In the question five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Gloomy
Incandescent
Murky
Obscure
Tenebrous
Solution:
'Incandescent' is the antonym here and it means giving off or reflecting much light.

Q14. In the question five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Adverse
Baneful
Innocuous
Detrimental
Pernicious
Solution:
'Innocuous' is the antonym here and it means producing no injury.

Q15. In the question five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Unwholesome
Weak
Unhealthy
Noxious
Salubrious
Solution:
'Salubrious' is the antonym here and it means favorable to or promoting health or well-being .

               




You may also like to Read:
         
  
Print Friendly and PDF


No comments