# SBI PO Quantitative Aptitude Quiz For Prelims: 7th April 2019

**Dear Aspirants,**

**Quantitative Aptitude Quiz For SBI PO/Clerk Prelims**

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

**Directions (1 - 4): Given below data regarding number of Samsung mobile sold by store on seven days of week (Sunday to Saturday). Read the data carefully and answer the questions.**

**Total mobile sold on Wednesday ismore than that of total mobile sold on Tuesday, while total mobile sold by store on Saturday is 10% less than total mobile sold by store on Wednesday. Average number of mobile sold by store on Monday, Tuesday, Wednesday & Saturday is 205 and total mobile sold by store on Monday is 4 more than that of total mobile sold by store on Tuesday. Total number of mobile sold by store on Friday is 24 more than that of total number of mobile sold by store on Thursday, while total number of mobile sold on Sunday is 32 less than total mobile sold by store on Thursday. Total mobile sold by store in the week is 1400.**

**Q1. Total mobile sold by store on Wednesday is what percent less than total mobile sold by store on Monday & Saturday together?**

35%

32%

45%

40%

48%

**Q2. Find ratio between total mobile sold by store on Monday & Thursday together to total mobile sold by store on Friday?**

19 : 11

19 : 13

19 : 15

19 : 17

19 : 9

**Q3. Find average number of mobile sold by store on Tuesday, Wednesday & Saturday?**

202

208

212

224

236

**Q4. Total mobile sold by store on Sunday & Saturday together is what percent more than total mobile sold by store on Monday & Thursday together?**

1%

2%

3%

4%

0%

**Q5. A dishonest dealer marks up the price of his goods by 20% and gives a discount of 10% to the customer. He also uses a 900 gram weight instead of a 1 kilogram weight. Find his percentage profit due to these due to these maneuvers.**

8%

12%

20%

16%

None of these

**Q6. The ratio of Present age of Radha and Present age of Ruchi is 9 : 4. If the difference between the present age of Radha and the age of Ruchi 5 years hence is 5 then what is the sum of the present ages of Radha and Ruchi?**

18 years

16 years

26 years

28 years

22 years

Solution:

Radha’s age = 9x

Ruchi’s age = 4x

9x - (4x + 5) = 5

9x - 4x - 5 = 5

5x = 10

x = 2

Sum of present age = 9x + 4x = 13x = 26 years

Ruchi’s age = 4x

9x - (4x + 5) = 5

9x - 4x - 5 = 5

5x = 10

x = 2

Sum of present age = 9x + 4x = 13x = 26 years

**Q7. Rs 600 are divided among A, B, C such that Rs 40 more than 2/5 of A’s share, Rs 20 more than 2/7 of B’s share and Rs 10 more than 9/17 of C’s share all are equal what is B’s share?**

Rs 280

Rs 150

Rs 240

Rs 320

Rs 220

**Q8. There is a certain amount from which A takes 30% then B takes 60% of remaining amount, then C takes 80% of the remaining amount. Now if the amount left is 2,536.8 then what is the actual sum?**

Rs. 45,300

Rs. 45,500

Rs. 42,600

Rs. 48,400

Rs. 45,360

**Q9. A discount of 20% is given on the marked price of an article. The shopkeeper charges sales tax of 8% on the discounted price. If the selling price be Rs 1836, what is the marked price of the article?**

Rs 2185

Rs 2250

Rs 3020

Rs 2125

Rs 2035

**Q10. In a class of 75 students and 10 teachers, each student got sweets that are 20% of the total number of students and each teacher got sweets that are 30% of the total number of students. How many sweets were there?**

1350

1360

1250

1240

1430

**Directions (11-15): What will come in place of (?) in the following number series ?**

**Q11. 148, 152, 161, 177, ? , 238**

208

214

202

198

192

Solution:

Pattern is +2², +3², +4², +5², +6²

∴ ? = 177 + 25 = 202

∴ ? = 177 + 25 = 202

**Q12. 339, 355, 323, 371, 307, ?**

407

354

328

387

388

Solution:

Pattern is +16, –32, +48, –64, +80

∴ ? = 307 + 80 = 387

∴ ? = 307 + 80 = 387

**Q13. 5, 14, 40, 117, 347, ?**

920

745

1124

1036

694

Solution:

Pattern is ×3–1, ×3–2, ×3–3, ×3–4, ×3–5,

∴ ? = 347 × 3 – 5 = 1036

∴ ? = 347 × 3 – 5 = 1036

**Q14. 12, 24, 96, 576, ? , 46080**

3542

3890

4248

4608

3246

Solution:

Patter is ×2, ×4, ×6, ×8, ×10

∴ ? = 576 × 8 = 4608

∴ ? = 576 × 8 = 4608

**Q15. 156, 468, 780, ? , 1404, 1716**

1096

1092

1290

870

980

Solution:

Patter is +312, +312, +312, +312, ….

∴ ? = 780 + 312 = 1092

∴ ? = 780 + 312 = 1092

## No comments