SBI Clerk Pre Night Class English Questions:12th June

sbi-clerk-pre-night-class-english



State Bank of India's most awaited clerk exam is just 11 days away. All the practice and revision is essential for the final touches. English being the subject that gives chills to most of the students need attention on a daily basis. Fight the fear of English with SBI Clerk Crash Course Night Class quiz. These quizzes will enable aspirants to have the experience about what type of question can be asked in the actual examination, and you can be fully prepared for the D- day.  Here is today's quiz on the English Language to help you assess your preparation for SBI Clerk Prelims 2019. Keep Practicing. All the best.




Directions (1-5): The Following questions have two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole. 

Q1. Pipes are not a safer _____________ to cigarettes because, though pipe smokers do not inhale, they are still _____________ higher rates of lung and mouth cancers than nonsmokers.

preference…free from
answer…responsible for
alternative…subject to
rejoinder…involved in
offer…involved with
Solution:
‘alternative…subject to’ is the correct use.

Q2. Angered by the bureaucrat’s _____________ comments; the reporter insisted for a more _____________ response.
redundant…repetitive
tactless…immediate
phlegmatic…lackadaisical
circumlocutious…direct
jarcastic…beneficial
Solution:
‘circumlocutious…direct’ is the correct use.
Circumlocutious- roundabout and unnecessarily wordy.

Q3. Jayashree was habitually so docile and _____________ that her friends could not understand her sudden _____________ her employers.
accommodating…outburst against
erratic…envy of
truculent…virulence toward
hasty…annoyance toward
apologetic…hostile
Solution:
‘accommodating…outburst against’ is the correct use.
Accomodating- fitting in with someone's wishes or demands in a helpful way.
Outburst against- a sudden release of strong emotion.

Q4. In the absence of native predators, to stop the spread of their population, the imported goats _____________ to such an inordinate degree that they over grazed the country side and _____________ the native vegetation.
propagated…cultivated
suffered…abandoned
thrived…threatened
dwindled…eliminated
outnumbered…cultivated
Solution:
‘thrived…threatened’ is the correct use.

Q5. Mother Teresa was _____________ about her achievements and unwilling to _____________ them before anyone.
modest…discuss
proud…desultory
unsure…reveal
ignorant…eulogise
immodest…play
Solution:
‘modest…discuss’ is the correct use.
Modest- unassuming in the estimation of one's abilities or achievements.

Directions (6-10): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

(A) A little over a month has passed since the terrorists, said to belong to the Pakistan-based Jaish-e-Mohammad (JeM), attacked the Indian airbase, coming across the International Border unhindered.
(B)The proof of the investigation will, needless to say, lie in the arrest and prosecution of the militant hand in Pakistan that is likely to have guided the Pathankot attackers.
(C)Though Pakistan has not registered a first information report in the Pathankot attack, Prime Minister Nawaz Sharif has promised to investigate the leads provided by the Indian establishment.
(D)It’s yet another moment of potential cooperation between India and Pakistan that might not last.
(E)Some hope has been rekindled, with Islamabad promising an “investigation” into any Pakistani links the attackers of the Indian airbase may have had, and New Delhi keeping its cool.
(F)Post-Pathankot, the two countries have shown some maturity in keeping the rhetoric down.

Q6. Which of the following should be the LAST sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DFEACB.

Q7. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DFEACB.

Q8. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
A
B
F
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DFEACB.

Q9. Which of the following should be the THIRD sentence after, rearrangement?
A
F
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DFEACB.

Q10. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DFEACB.

Directions (11-15): In each of the following questions four words are given in bold. Which of the following words must replace each other so that the sentence becomes contextually correct and meaningful. If the sentence is correct as it is, choose option (e) as your answer. 

Q11. Governments in India and elsewhere (1) scare themselves to maintaining fiscal-deficit targets largely because they (2)fear that not doing so would (3)commit away foreign investors and (4)anger global finance.

1-2
2-3
1-3
3-4
No change required
Solution:
Replace 'scare-commit' to make a grammatically correct and meaningful sentence.

Q12. In the current circumstances, it (1)seems that the only (2)engine of demand that can (3)pull the Indian economy (4)forward is government expenditure.
1-2
2-3
1-4
3-4
No change required
Solution:
No change required.

Q13. In JNU, the crisis was (1)sparked by a group of students (2)organising a protest meeting in support of Afzal Guru, whose (3)execution has been (4)questioned by several legal luminaries.
1-2
2-3
1-4
3-4
No change required
Solution:
No change required.

Q14. In China, there is (1)linkages that with the recent (2)lifting of sanctions, Iran’s energy infrastructure will grow— a move that is likely to further (3)deepen Tehran’s strategic (4) anticipation with Eurasia.
1-2
2-3
1-4
3-4
No change required
Solution:
Replace 'linkages-anticipation' to make a grammatically correct and meaningful sentence.

Q15. Robust investments and (1) apart by the private sector has had a (2)significant role to play in the development (3)expansion from other related factors especially (4)innovations in medical technologies.
1-3
2-3
1-4
3-4
No change require
Solution:
Replace 'apart-expansion' to make a grammatically correct and meaningful sentence.

               





You may also like to Read:
              

No comments