SBI PO Main English Language Quiz- 28th June 2019

sbi-po-main-english-miscellaneous-quiz

SBI PO Main- English Miscellaneous Quiz

State bank of India's probationary Officer's prelims was held on the 8th and 9th of June. Students gave the exam with great enthusiasm and we also hope that you have done well. Prelims will be followed by the mains, and the date is already scheduled for 20 July this year. We know you all are full of optimism and expect your name in the cut-off list of prelims. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20 so that you can make sure that this year's PO is in your pocket. With this, we wish you all the very best for the results of prelims. Keep the preparation engines running.


Directions (1-5): In each of the following questions given below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below each of the sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternate among the four given options. If no correction is required against any given bold word mark (E), .i.e. “None of the above” as your answer. 



Q1. While it is true that long ‘sensitive lists’ maintained by South Asian countries are a major impertinent in the implementation of SAFTA, or the South Asian Free Travel Area, India could do a lot more to dissuade them to reduce the items on such brisk.

COLOUMN A
(1) Impertinent
(2) Travel
(3) Dissuade
(4) Brisk

COLOUMN B
(5) Impediment
(6) Trade
(7) Persuade
(8) Lists
Both (2) - (6) and (4) – (8)
Both (1) – (5) and (3) – (7)
(3) – (7)
Both (B) and (A)
None of the above
Solution:
The sentence is trying to convey that India is up to a free trade agreement with the South Asian countries, but there exist a sensitive list of the items. Stanza is suggesting that, this list is becoming a hinder in the implementation of South Asian Free Trade Area and India can do something to convince the South Asian countries to reduce the number of items from that list. Impediment- a hindrance or obstruction in doing something Impertinent- not showing proper respect; rude Dissuade- persuade (someone) not to take a particular course of action.= Brisk- active and energetic Therefore, to adhere to the context of the sentence “impertinent” should be replaced by “impediment”, “dissuade” should be replaced by “persuade”, “brisk” should be replaced by “impediment” and “travel” should be replaced by “trade” Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q2. The Supreme Court on December 14 said it cannot embark on a judicial review into the deal for procurement of 36 Rafale fighter jets on the basis of permissions, which seem to have been spurred by a media interview of former French President Francois Hollande and press coverage alleging "favoritism" by the government.
COLOUMN A
(1) Embark
(2) Permissions
(3) Spurred
(4) Favoritism

COLOUMN B
(5) Embryo
(6) Petitions
(7) Ruptured

(8) Jingoism
Both (1) - (5) and (4) – (8)
(1) – (5)
(2) – (6)
Both (B) and (C)
None of the above
Solution:
The sentence is trying to convey a situation where Supreme Court has denied from taking a course of action on Rafael deal on the basis of the petitions filed only. Spurred- to encourage an activity or development or make it happen faster. Jingoism- extreme patriotism, especially in the form of aggressive or warlike foreign policy Embark- begin (a course of action). Therefore, to adhere to the context of the sentence “permissions” should be replaced by “petitions”. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q3. The forte of the miners trapped in a ‘rat-hole’ in Meghalaya is not known. That we are so ill-prepared to deal with a crisis situation such as this is brought out by the inability of our disaster managers to even locate where the trapped miners are.
COLOUMN A
(1)Forte
(2)Crisis
(3)Inability
(4) Locate

COLOUMN B
(5)Fate
(6)Remiss
(7)Durability

(8)Levitate
Both (1) - (5) and (4) – (8)
(1) – (5)
(3) – (7)
Both (B) and (C)
None of the above
Solution:
The sentence is trying to convey, a critical situation where so many minors have been trapped somewhere and the inability of the managers who are still unable to locate where those minors have been trapped and thus it is not sure what will happen with them. Remiss- lacking care or attention to duty; negligent. Levitate- rise or cause to rise and hover in the air, typically by means of supposed magical powers. Forte- a thing at which someone excels. Fate- the course of someone's life, or the outcome of a situation for someone or something, seen as outside their control Therefore, to adhere to the context of the sentence “forte” should be replaced by “fate”. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q4. Till a few years back, I used to admonish at the great and insightful language used in some of the judgments of the higher judiciary, where law used to intermingle with literature and humanism.
COLOUMN A
(1) Back
(2) Admonish
(3) Judgments
(4) Intermingle

COLOUMN B
(5) Later
(6) Admire
(7) Petitions

(8) Dwindle
(1) - (5)
 (4) – (8)
(3) – (7)
(2) - (6)
None of the above
Solution:
The sentence is trying to convey author’s point of view about the judgments taken by judiciary, he used to admire the way court used to have great and insightful language while making decisions. Admonish- reprimand firmly Dwindle- diminish gradually in size, amount, or strength Therefore, to adhere to the context of the sentence “admonish” should be replaced by “Admire”. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q5. The fracas of the premises is typically characterised by a yellow plaster-peeling wall and water lazily flowing out of a pipe into a faded blue drum, which almost always would be vacillating.
COLOUMN A
(1) Fracas
(2) Wall
(3) Faded
(4)Vacillating 

COLOUMN B
(5) Facade
(6) Gall
(7) Deprived

(8) Overflowing
Both (1) - (5) and (4) – (8)
(1) – (5)
(3) – (7)
Both (B) and (C)
None of the above
Solution:
The sentence is trying to convey the worsening situations of the public toilets. It suggests that visiting a public restroom is a crisis waiting to happen. Façade- the principal front of a building, that faces on to a street or open space Gall- bold and impudent behavior Fracas- a noisy disturbance or quarrel Deprived- suffering a severe and damaging lack of basic material and cultural benefits. Vacillating- wavering between different opinions or actions; irresolute. Therefore, to adhere to the context of the sentence “fracas” should be replaced by “facade” and “vacillating” should be replaced by “overflowing”. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q6. Five statements are given below, labelled (A), (B), (C), (D) and (E). Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage/paragraph.
This query comes from a position where news is almost omnipresent and hence context is the new requirement.
While conceding space for some news stories that require verification and fact-checking, I was asked whether it is possible to do a clinical analysis of the daily copy, keeping in view the readers’ requirements, and find out what was redundant.
In this context, I am seeking responses from the readers about what news they get before they get their newspaper in the morning.
In the age of instant news, it seems that a lot of information that one reads in the newspaper in the morning has already been read, seen, or heard elsewhere.
If this is indeed possible, would it be beneficial to skew more towards views than news in the daily newspaper?
Solution:
The paragraph is about the lost charm of newspapers due to technological advancement and the urgent need of revival in this particular field. It can be viewed in the sequence of DBEA which forms the coherent paragraph. Option (c) doesn’t fit in this sequence and hence is the correct choice of elimination.

Q7. Five statements are given below, labelled (A), (B), (C), (D) and (E). Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage/paragraph.
Two things set aside India’s digital spaces from that of major powers such as the United States and China: design and density.
This would involve the development of software designed to intrude, intercept and exploit digital networks.
This is not a design flaw, but simply reflects the popularity of social media platforms and the lack of any serious effort by the Indian government to restrict the flow of data.
India is a net information exporter.
Its information highways point west, carrying with them the data of millions of Indians.
Solution:
ADEC forms a coherent paragraph as it talks about India’s rise in information technology and social media platforms and the possible threat related to the data sharing. Among the given options, only option (b) has no connection with any of the other sentences of the paragraph as it is referring towards the development of certain software which is not mentioned in any other options. Hence (b) is the correct choice.

Q8. Five statements are given below, labelled (A), (B), (C), (D) and (E). Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage/paragraph.
The Economist said, in an article on the Tata-Mistry fight, that in India, “good corporate governance” was simply a euphemism for “not crooked”.
By that logic, both the Tata Group and Infosys, and for that matter all the protagonists in the high-profile spats in these groups are exemplars of “good corporate governance”.
But that hasn’t stopped investors from voting with their feet on how they viewed these tiffs.
Clearly, when it comes to fighting for “principles”, timing is as important as the issues one is fighting for.
This is because of the manner in which these have been raised.
Solution:
ABCD forms a coherent paragraph as it talks about the good corporate governance issues of Tata Group and Infosys. Read the sentence given in option (e) which brings out some reason which has no connection with any other sentences of the paragraph. Hence (e) is the correct choice.

Q9. Five statements are given below, labelled (A), (B), (C), (D) and (E). Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage/paragraph.
The strengthening of the Election Commission and the deployment of Central paramilitary forces have, to a large degree, overcome this legitimation crisis.
Legitimacy obtains when people justifiably feel that enough is being done by the state to deliver what they need and want.
It is absent when the gap widens between people’s own expectations and the actual benefits received by them.
All democracies depend for their survival on public approval and consent.
To be sure, the Indian state periodically suffers from an acute crisis of legitimacy (legitimation crisis).
Solution:
EDBC forms a coherent paragraph as it talks about the crisis of legitimacy. Except option (a), all other options talk about the prospects of the legitimacy and the sufferings related to its crisis. Option (a) points out the important step or measure that helped in overcoming this crisis. Hence it can be easily eliminated from this particular paragraph. Hence (a) is the correct choice.

Q10. Five statements are given below, labelled (A), (B), (C), (D) and (E). Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage/paragraph.
Each time an Indian city is hit by a major urban crisis, we hear exasperated queries about why our cities are so dysfunctional.
For example, ideas have often circulated freely across the globe often obscuring true origins.
Our cities have a weak and fragmented institutional architecture in which multiple agencies with different bosses pull the strings of city administration.
While there are multiple reasons for India’s urban woes, one of the underlying problems is the absence of powerful and politically accountable leadership in the city.
Understandably, the most touted urban governance reform is that of having a directly elected Mayor.
Solution:
The paragraph is about the India’s urban crisis and the reasons behind such woes. ADCE forms a coherent paragraph whereas option (b) has no role to play in this particular paragraph. It talks about some ideas which fail to connect with any other sentences among the given options. Hence (b) is the correct choice.

Directions (11-15): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way. 



Q11. Oxford University Press (OUP) and other international publishers are withdrawing their lawsuit against Rameshwari Photocopy Service, a licensed vendor located in Delhi University’s North Campus. (_______________________________________________).OUP, Cambridge University Press and Taylor and Francis Group have together decided to withdraw the case against Rameshwari Photocopy from selling photocopies of parts of their books to students. They believe that it is not correct to engage in a legal battle with their stakeholders, that is educational institutions.

In September 2016, the court had ruled in favour of the students and held that “copyright in a literary work is not an inevitable, divine or natural right” conferred on an author.
Sumeet Malik, director of EBC (Eastern Book Co.) Publishing Pvt. Ltd said it is “unfortunate that the publishers have decided to withdraw the suit”.
In October, these publishers had moved a fresh appeal against a September judgment of a single judge bench of the Delhi high court that had rejected the international publishers’ case and allowed the photocopy shop to continue its business.
The case has, over the last five years, attracted international attention as a test case for copyright violation.
The move is being seen by some as a step back by the publishers, who said that they are willing to work “more closely with academic institutions, teachers and students to understand and address their needs”.
Solution:
Option (d) is correct .Withdrawal of lawsuit has been discussed in the first sentence, so sentence in option (d) is the best suited follow up.

Q12. India has never been a perfect democracy. But for decades it’s succeeded in being a representative one. Its politics are raucous, with dozens of parties and unwieldy ruling coalitions. (___________________________________________________). Those Indians should beware what they wish for.
Politically, if not constitutionally, India is edging ever closer to being a one-party state .
In 2014, under Narendra Modi, the Hindu nationalist Bharatiya Janata Party (BJP) won an absolute majority of seats in Parliament on its own, something that hadn’t happened in three decades.
The party has since extended its dominance, sweeping to power in several more states this month including India’s most populous, Uttar Pradesh.
Some observers think Modi is showing his real colours.
This has long been a source of dismay to its influential middle class, who speak longingly of the “efficiency” they imagine one-party rule has delivered to countries as big as China and as tiny as Singapore.
Solution:
Option (e) is correct. The sentence , written in option (e) , complete the passage in most appropriate way. This sentence is the most suitable follow up on the previous sentence.

Q13. A large majority of German companies who have taken on refugees are satisfied with their work, although most hires have been for low-skilled positions, according to a survey conducted last month and published on Tuesday. The first of the estimated 1.2 million people who arrived in Germany in 2015 and 2016 from countries including Syria, Iraq and Afghanistan are starting to enter the labour market. About 14 per cent have found a job. More than three-quarters of the employers who took part in the survey said they had only few or no difficulties in daily work with the refugees they had hired. (_______________)
The influx of migrants has eroded the popularity of Chancellor Angela Merkel and fuelled the rise of the anti-immigrant Alternative for Germany party, although support for refugees remains strong in many parts of society.
Those who did have difficulties most frequently cited a lack of German-language skills, vocational skills, different work habits and uncertainty relating to the length of the employee’s stay in Germany.
The survey of 2,200 German employers was carried out by the Organisation for Economic Cooperation and Development, the Association of German Chambers of Commerce and Industry and the German ministry of labour and social affairs.
Numbers of native Germans entering the German workforce are beginning to slow as the population ages.
Coupled with an unemployment rate of just 5.9 per cent, the lowest since German reunification in 1990 and one of the lowest in the OECD, that makes for one of the world’s most favourable job markets for new arrivals, the OECD said.
Solution:
Option (b) is correct. The sentence , written in option (b) , complete the passage in most appropriate way. The sentence in option (b) is the follow up on previous sentence.

Q14. The Maternity Benefits (Amendment) Bill, 2016, passed by the Rajya Sabha and the Lok Sabha, will become an Act as soon as it receives the President’s assent. The salient features of this Bill include an expansion in the paid maternity leave from 12 weeks to 26 weeks, a leave of up to 12 weeks for a woman adopting a child below the age of three months, and provision of crèche facilities by employers with more than 50 employees. This article aims to make a case for a more progressive and nuanced debate about the pros and cons of the Bill. The supporters of the Bill argue that it would allow a woman to take care of her infant in the most important, formative months of a child and provide her with much needed work-life balance at a time when she is most likely to drop out of the workforce.(__________________)
They maintain that this would help increase women’s participation in the workforce.
However, it is important to understand that the definition of workforce here is limited to the 10% of women working in the organized sector.
The economic arguments against the Bill don’t hold for a few reasons.
Critics also point out that India should become economically strong before it apes Western countries in doling out such social benefits to its citizens.
A country’s economic standing should not have any impact on how healthy it wants its population to be.
Solution:
Option (a) is correct. The sentence , written in option (a) , complete the passage in most appropriate way. Arguments made by the supporters of the bill are discussed in the previous sentence, therefore option (a) is the most suitable follow up on the previous sentence.

Q15. Affordability is a key factor in demand for homes. A note by property consultant JLL India says that individual purchasing power has improved over the last few years as income has risen at a faster rate than home prices. Importantly, the chart shows the strong inverse relationship between inflation rate and growth in home loans.(________________________________________________). In other words, lower inflation elevates consumer confidence through financial stability.
With inflation expected to remain low and range-bound, given increased housing affordability and purchasing power, the environment is conducive for housing demand to revive.
This finding violates the general principle of economics.
Further, lower interest rates, the government’s move to bring in stringent regulations in favour of buyers, faster resolution of disputed property cases and higher discounts in the sector due to large inventory levels are other factors that could support consumer confidence.
Therefore, reducing inflation will also infuse confidence in potential homebuyers as it has a strong influence on the decision to borrow to buy a house.
Inflation rate and interest rate are not related to each other.
Solution:
Option (d) is correct. The sentence , written in option (d) , complete the passage most appropriately. Inverse relationship between inflation rate and growth in home loans is discussed in the previous sentence, so option (d) completes the paragraph.

               




You may also like to Read:
  


Print Friendly and PDF

No comments