Dear Aspirants,
 
  
Current Affairs Quiz for IBPS PO Mains 2018
The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.
Q1. Who has been appointed as the new Enforcement Directorate Director (ED)?
 Karnal Singh
 Aditya Puri
 Shikha Sharma
 Akash Mishra
 Sanjay Mishra
Solution:
Indian Revenue Service officer Sanjay Mishra was appointed as the new Enforcement Directorate Director (ED) in an additional capacity for three months. He has replaced Karnal Singh.
Q2. Which of the following district has been renamed as Ayodhya? 
 Faizpur
 Mughalsarai
 Faizabad
 Allahabad
 Azamgarh
Solution:
The Uttar Pradesh government has approved renaming of Faizabad and Allahabad divisions as Ayodhya and Prayagraj respectively.
Q3. As part of the European Union (EU) project ‘International Urban Cooperation’, Kochi Corporation has signed an MoU with ____.
 Vilnius
 Rio de Janeiro
 Cape Town
 Amsterdam
 Bangkok
Solution:
As part of the European Union (EU) project ‘International Urban Cooperation’, Kochi Corporation and Vilnius, Lithuania, have signed an MoU. The primary focus of cooperation would be urban planning, corporate planning, transport, solid water management and water management.
Q4. The two-day annual meeting of World Economic Forum’s (WEF) Global Future Councils was recently held at_______.
 Canberra
 Berne
 Berlin
 Dubai
 Mumbai
Solution:
The two-day annual meeting of World Economic Forum’s (WEF) Global Future Councils was held in Dubai, the UAE.
Q5. The Bank for International Settlements (BIS) announced a new addition to its team, with ________ joining as the Chief Representative for Asia and the Pacific. 
 S K Maurya
 Siddharth Tiwari
 Anant Kumar Singh
 Amit Trivedi
 Rajnish Kumar
Solution:
The Bank for International Settlements (BIS) announced a new addition to its team, with Siddharth Tiwari joining as the Chief Representative for Asia and the Pacific.
Q6. The Government has set up a state of -the- art National Data Repository. It is a database of all the __________.
 Indian Pan Card holders
 Geo-scientific data of all coal mines in India
 Indian residents, Aadhar card holder
 Geo-scientific data of hydrocarbon resources
 Scientific data of crude and shell oil resources
Solution:
The Government has set up a state of -the- art National Data Repository. At the DG Carbons Roadshow programme in Abu Dhabi Union Minister for Petroleum & Natural Gas Dharmendra Pradhan stated that it is a database of all the geo-scientific data of hydrocarbon resources in the country.
Q7. The World Diabetes Day is organized on ______.
 14 November
 10 November
 6 November
 15 November
 20 November
Solution:
The World Diabetes Day is organized on 14 November throughout the world. The theme for World Diabetes Day 2018 and 2019 is ‘The Family and Diabetes’.
Q8. The theme for World Diabetes Day 2018 and 2019 is ____________. 
 Educational on nutrition and diabetes in schools
 Let’s End the Diabetes
 The Family and Diabetes
 International Curriculum for Diabetes Health Education
 Countering the Rapid Rise of Diabetes
Solution:
The World Diabetes Day is organized on 14 November throughout the world. The theme for World Diabetes Day 2018 and 2019 is ‘The Family and Diabetes’.
Q9. Prime Minister Narendra Modi recently addressed the world’s largest financial technology festival, Fintech festival. It was held at______. 
 Singapore
 Dublin
 Ha Noi
 Jerusalem
 Kuala Lumpur
Solution:
Prime Minister Narendra Modi addressed the world’s largest financial technology festival Fintech in Singapore. Addressing the gathering, Prime Minister stated Fintech is a celebration of belief in the spirit of innovation and power of technology.
Q10. After the demise of Union Minister Ananth Kumar, the Ministry of Parliamentary Affairs went under the charge of ____________.
 DV Sadananda Gowda
 Maneka Gandhi
 Anant Geete
 Narendra Singh Tomar
 Jagat Prakash Nadda
Solution:
After the demise of Union Minister Ananth Kumar, Union Minister DV Sadananda Gowda has got the additional charge of the Ministry of Chemicals & Fertilizers and Narendra Singh Tomar was assigned the Ministry of Parliamentary Affairs.
Q11. Union Minister __________ has got the additional charge of the Ministry of Chemicals & Fertilizers.
 Nirmala Sitharaman
 DV Sadananda Gowda
 Dharmendra Pradhan
 Dr. Jitendra Singh
 Giriraj Singh
Solution:
After the demise of Union Minister Ananth Kumar, Union Minister DV Sadananda Gowda has got the additional charge of the Ministry of Chemicals & Fertilizers and Narendra Singh Tomar was assigned the Ministry of Parliamentary Affairs.
Q12. The 38th India International Trade Fair (IITF) has been organised at _________. 
 Oslo
 Ottawa
 Madrid
 London
 New Delhi
Solution:
The 38th India International Trade Fair (IITF) has begun at Pragati Maidan in New Delhi. The 14-day annual event will continue till 27th of November.
Q13. The theme of the 38th India International Trade Fair (IITF) is_________. 
 Standing Up Indian Exports
 Startup Enterprises in India
 Urban Enterprises and India
 Rural Enterprises in India
 Organic Agriculture in India
Solution:
The 38th India International Trade Fair (IITF) has begun at Pragati Maidan in New Delhi. The 14-day annual event will continue till 27th of November. This year the theme of the fair is ‘Rural Enterprises in India’.
Q14. Who has been honoured with the “Lifetime Achievement Award” at the 6th Indian Social Work Congress in New Delhi?
 Ahmad Ashfaque Karim
 Martha Farrell
 Mekala Snehalatha
 Sheela Borthakur
 Ajoy Kumar Dutta
Solution:
Late Dr. Martha Farrell has been honoured with the “Lifetime Achievement Award” at the 6th Indian Social Work Congress in New Delhi. Dr. Farrell was recognized for her lifelong work towards gender equality, women’s empowerment and prevention of sexual harassment at workplace.
Q15. Name the communication satellite, which was carried by ISRO’s Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV-Mk III), was recently launched into space.
 GSAT-VII
 GSAT-IV
 GSAT-39
 GSAT-19
 GSAT-29
Solution:
GSAT-29 communication satellite, which is being carried by Indian Space Research Organisation (ISRO)’s Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV-Mk III) was launched into space.
               
 
 You may also like to Read:
| Test where you stand in the Competition with Online Test Series to get 30% Off Today | |
|---|---|
| Get Classroom at Your Fingertips with Video Courses to get 30% Off Today | Enroll in LIVE BATCHES to get 20% Off Today | 
| Get Latest Printed Edition BOOKS to get 20% Off Today | Study Anytime with eBOOKS to get 20% Off Today | 





 GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
          GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
         The Hindu Review October 2022: Download ...
          The Hindu Review October 2022: Download ...
         IBPS Clerk Vacancy 2025 Increased upto 1...
          IBPS Clerk Vacancy 2025 Increased upto 1...
        








