IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 19th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 19th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Name the former Indian Cricket all-rounder who recently announced his retirement from all forms of cricket.
(a) Irfan Pathan
(b) Ajit Agarkar
(c) Suresh Raina
(d) Dinesh Mongia
(e) Yusuf Pathan

S1. Ans.(d)
Sol. Former Indian Cricket all-rounder Dinesh Mongia announced his retirement from all forms of cricket.

Q2. The 24 Mega Watt Hydroelectric Project has been constructed on the river Phudung in Dikshi Village of West Kameng district of?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Uttar pradesh
(d) Andhra Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S2. Ans.(a)
Sol. The 24 Mega Watt Hydroelectric Project has been constructed on the river Phudung in Dikshi Village of West Kameng district of Arunachal Pradesh.

Q3. Karnataka government has renamed the Hyderabad-Karnataka region as ‘____________________ Karnataka’.
(a) Krishi
(b) Kritagya
(c) Kalyana
(d) Kartik
(e) Knowledge

S3. Ans.(c)
Sol. Karnataka government has renamed the Hyderabad-Karnataka region as “Kalyana Karnataka’.

Q4. The Indian Space Research Organisation has joined hands with which of the following organization for the development of human-centric systems for the Human Space Mission to demonstrate its human space flight capabilities?
(a) Hindustan Aeronautics Limited
(b) Defence Research and Development Organisation
(c) Ordnance Factory Board
(d) Bhabha Atomic Research Centre
(e) Bharat Dynamics Limited

S4. Ans.(b)
Sol. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has joined hands with Defence Research and Development Organisation (DRDO) for the development of human-centric systems for the Human Space Mission to demonstrate its human space flight capabilities.

Q5. What is the name of the air-to-air missile which was recently successfully flight-tested by Indian Air Force off the coast of Odisha?
(a) Agni
(b) Astra
(c) Amogha
(d) Prithvi
(e) Akash

S5. Ans.(b)
Sol. Indian Air Force has successfully flight-tested air-to-air missile Astra off the coast of Odisha.

Q6. Name the Defence PSU which has recently signed an MoU with Wipro Infrastructure Engineering to work together in the areas of aerospace, industrial automation, 3-D printing and hydraulic system engineering.
(a) Bharat Dynamics Limited
(b) Mishra Dhatu Nigam Limited
(c) Mazagon Dock Shipbuilders Limited
(d) Garden Reach Shipbuilders And Engineers Limited
(e) Bharat Earth Movers Limited

S6. Ans.(e)
Sol. Bharat Earth Movers Limited and Wipro Infrastructure Engineering have signed an MoU to work together in the areas of aerospace, industrial automation, 3-D printing and hydraulic system engineering.

Q7. Name the US swimmer who became the first person to swim across the English Channel four times non-stop in a 54-hour feat of endurance.
(a) Katie Ledecky
(b) Lilly King
(c) Missy Franklin
(d) Natalie Coughlin
(e) Sarah Thomas

S7. Ans.(e)
Sol. The US swimmer Sarah Thomas became the first person to swim across the English Channel four times non-stop in a 54-hour feat of endurance.

Q8. Name the documentary film based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village and has been nominated for the Oscars.
(a) India’s Daughter
(b) Jai Bhim Comrade
(c) Moti Bagh
(d) Gulabi Gang
(e) Children of the Pyre

S8. Ans.(c)
Sol. Moti Bagh, a documentary film based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village, has been nominated for the Oscars.

Q9. Name the state government which has signed a memorandum of understanding with Maldives to strengthen cancer care in the island nation.
(a) Assam
(b) Haryana
(c) Odisha
(d) Punjab
(e) Kerala

S9. Ans.(e)
Sol. Kerala signs a memorandum of understanding (MoU) with the Maldives to strengthen cancer care in the island nation.

Q10. Name the Indian Air Force officer who has joined the Indian Embassy in Russia as the Deputy Air Attache and become India’s first female military diplomat to be posted in any of the Indian missions abroad.
(a) Wing Commander Mitali Madhumita
(b) Wing Commander Anjali Singh
(c) Wing Commander Divya Ajith Kumar
(d) Wing Commander Priya Jhingan
(e) Wing Commander Punita Arora

S10. Ans.(b)
Sol. Wing Commander Anjali Singh has joined the Indian Embassy in Russia as the Deputy Air Attache and become India’s first female military diplomat to be posted in any of the Indian missions abroad.

Q11. The 5th International Ramayan Festival was recently organized by Indian Council for Cultural Relations (ICCR) in?
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Mathura
(d) Amravati
(e) Surat

S11. Ans.(a)
Sol. The 5th International Ramayan Festival organized by Indian Council for Cultural Relations (ICCR), in New Delhi.

Q12. Who among the following directed the documentary which is based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village? The documentary was recently nominated for the Oscars.
(a) Priyadarshan
(b) S. Shankar
(c) Dibakar Banerjee
(d) Nirmal Chandra Dandriyal
(e) Vidhu Vinod Chopra

S12. Ans.(d)
Sol. Nirmal Chandra Dandriyal directed the documentary on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village and the documentary was also nominated for the Oscars recently.

Q13. Who among the following was recently awarded with Eminent Engineers Award at an event organised by the Institution of Engineers to mark the 52nd Engineers’ Day?
(a) Vinod Kumar Yadav
(b) G. Satheesh Reddy
(c) S.K. Sharma
(d) Atul Sobti
(e) R Madhavan

S13. Ans.(a)
Sol. The Union Minister for Skill Development & Entrepreneurship awarded Vinod Kumar Yadav, Chairman of Railway Board with Eminent Engineers Award at an event organised by the Institution of Engineers to mark the 52nd Engineers’ Day.

Q14. A documentary film based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village was recently nominated for the Oscars. The documentary is based on the life of which of the following persons?
(a) Aruna Roy
(b) Kailash Satyarthi
(c) Vidyadutt Sharma
(d) Chandi Prasad Bhatt
(e) Irom Chanu Sharmila

S14. Ans.(c)
Sol. A documentary film based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village was recently nominated for the Oscars. The documentary is based on the life of Vidyadutt Sharma, a farmer living in Pauri Garhwal region.

Q15. Institution of Engineers organised a special event to mark the 52nd Engineers’ Day. What was the theme of 52nd Engineers’ Day?
(a) Engineering for innovation
(b) Engineering for nation building
(c) Engineering for development
(d) Engineering for discovery
(e) Engineering for change

S15. Ans.(e)
Sol. Institution of Engineers organised a special event to mark the 52nd Engineers’ Day. The theme of 52nd Engineers’ Day was “Engineering for change”.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!