NABARD Grade A Prelims 2020: NABARD Grade A prelims 2020 will be held on 25th February 2020. The Economic & Social Issues section will play a crucial role as out of 200, 40 questions will be asked from this section.
The economic & social issues will consist of topics releated to Indian economy & issues releated to society with special focus on rural India. Good Study source along with practice will help you to score more marks in this section. Economic & Social issues and Agriculture & Rural Development will be a game-changer as all the other sections are asked in almost all Banking & Insurance exams. Candidates who want to crack NABARD Grade A prelims 2020 should not ignore this section.
Practice With,
NABARD Grade A 2020 Online Test Series
To help you ace Economic & social issues section of NABARD Grade A prelims 2020, ADDA247 has made one-liner questions of NABARD Grade A Economic & Social issues. The one-liner questions are given below. More questions will be updated in due course.
Q1: India has adopted which type of economy to accelerate the pace of economic development?
Answer: Mixed Economy.
Q2: Which is the largest private-sector employer in India?
Answer: IT Sector.
Q3: Which city is known as the “Financial Centre of India”?
Answer: Mumbai.
Q4: Name all the our basic premises of LPG Policy of 1991.
Answer: Devaluation, Disinvestment, Allowing FDI & NRI Scheme.
Q5: Full Form of International Monetary Fund EFF.
Answer: Extended Fund Facility.
Q6: Price rise at very small rate (<3%) is known as
Answer: Creeping Inflation.
Q7: Price rise at very high rate (20% < Inflation < 100%) as
Answer: Hyperinflation or Galloping Inflation or Runway Inflation.
Q8: —- is the combination of high unemployment with high inflation.
Answer: Stagflation.
Q9: Which parameter is used for adjusting income and expenditure streams for changes in the cost of living.
Answer: CPI.
Q10: To control inflation, the central bank raises —- which reduces the lending capacity of the commercial banks.
Answer: Cash Reserve Ratio (CRR).
Click Here To View Complete Details about NABARD Grade A 2020 Exam

 
																	
 SEBI Grade A Handwritten Declaration 202...
          SEBI Grade A Handwritten Declaration 202...
         List of Important Days in November 2025 ...
          List of Important Days in November 2025 ...
         How to Improve Accuracy in Reasoning and...
          How to Improve Accuracy in Reasoning and...
        








