English Miscellaneous Quiz for IBPS Clerk Prelims:5th October 2019

IBPS Clerk Prelims English Quiz on Miscellaneous Topics

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS Clerk 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS Clerk Prelims English Quiz and we have English Misc.  for 5th October 2019. You can also check out the latest books for IBPS Clerk 2019 exam.

Directions (1-5): In the following questions a paragraph is given with two blanks. The paragraph is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 9 Months
  2. 3 Months
  3. 15 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
4699 522/month
BUY NOW

Q1. Orienting state policy in _______ of this oligarchy and yet preventing any _______from below requires a discourse shift.
(a) Favor, Revolt
(b) Indent, Approval
(c) Enhancement, Envisage
(d) Apart, Advance
(e) Enthusiasm, Zeal

S1. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (a).

Q2. Current Bangladesh government has __________ security threats and acts of ____________ against India
(a) Ettiquette, Upliftment
(b) uprooted, insurgency
(c) Moderate, Aggravate
(d) Follower, Flexible
(e) Setup, Sanction

S2. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (b).

Q3. There was political ____________ for Parliament’s intervention to restore the anti-atrocities law to its ____________ rigor.
(a) Pardon, Discord
(b) Harshness, Adversary
(c) Clamor, Original
(d) Stubborn, Commendable
(e) Rattle, Abrogate

S3. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (c).

Q4. Cities are attracting heavy _____________ in several spheres, but State and municipal administrations have not matched their _______________.
(a) Misfortune, Foreign
(b) Pacify, Excite
(c) Augment, Contract
(d) Investments, Ambitions
(e) Abate, Enhance

S4. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (d).

Q5. The idea is to “shock and awe” people in order to ______________ attention from the economy and _______________ the government’s economic failures.
(a) Entice, Repel
(b) Climb, Escalate
(c) Joint, Applaud
(d) Counsel, Approve
(e) Distract, Camouflage

S5. Ans. (e)
Sol. The correct answer choice is option (e). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (e).

Directions (6-10): In the following questions, a word is given in bold followed by three sentences. Choose the appropriate option mentioning the sentence(s) that uses the highlighted word in a grammatically correct and contextually meaningful manner.
Q6. Atrocity
(I) The government had responded that there had been no decrease in the atrocities committed on the SCs/STs despite the laws meant to protect their civil rights.
(II) A few major outstanding issues still atrocity, with the most pressing being the Teesta Water Sharing Agreement.
(III) The signing of the Land Boundary Agreement in 2015 was a milestone, where the two atrocity amicably resolved a long-outstanding issue.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S6. Ans. (a)
Sol. The term ‘Atrocity’ means ‘An extremely wicked or cruel act, typically one involving physical violence or injury’.

Q7. Clamour
(I) The city’s eastward extension has given impetus to the demand to resurrect the clamour road project.
(II) The clamour by greens demanding the protection of the two-acre ecologically-sensitive Santhivanam grew louder.
(III) Clamour ring road proposed around Vyttila to decongest the biggest junction in Kerala too is a non-starter.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S7. Ans. (b)
Sol. The term ‘Clamour’ means ‘A loud and confused noise, especially that of people shouting’.

Q8. Envisage
(I) The balance must be right between protecting privacy and allowing the state leeway to curb envisage.
(II) Technology companies that use end-to-end envisage have pleaded inability to open a back door for identifying originators.
(III) The proposed rules envisage new obligations for service providers.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S8. Ans. (c)
Sol. The term ‘Envisage’ means ‘Contemplate or conceive of as a possibility or a desirable future event’.

Q9. Nullify
(I) The aim is to nullify the Muslim vote though the party is sympathetic to the cause of the aboriginal people.
(II) The BJP is likely to lose the nullify of Adivasis it had got in the last Lok Sabha elections.
(III) the party has set itself the nullify of negating or diluting the strength of the ruling Telangana Rashtra Samithi (TRS).
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S9. Ans. (a)
Sol. The term ‘Nullify’ means ‘Make legally null and void;
Invalidate, Annul, Declare null and void, Render null and void.’

Q10. Preclude
(I) China has resolved all its continental land preclude, except with India and Bhutan.
(II) The lack of a medium-term resolution does not preclude the two countries narrowing their boundary-related differences.
(III) Cleanliness and sanitation were central to Gandhi’s concerns for his preclude number of impoverished countrymen.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S10. Ans. (b)
Sol. The term ‘Preclude’ means ‘Prevent from happening; Make impossible, Prevent
Make it impossible for, make it impracticable for, Rule out.’

Directions (11-15): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.
Q11. Ignoring urban proving (1) and adaptation is planning (2) costly, and losses are sapping(3) the vitality of the economy(4).
(a) 1-2
(b) 3-4
(c) 2-3
(d) 1-4
(e) None of these

S11. Ans. (a)
Sol. The given words in their respective position do not make meaningful sentence .So after interchanging (1) with (2), the sentence is contextually and grammatically correct.

Q12. There is no better time(1) to create such green infrastructure(2) than today, as water management(3) is a priority program of the NDA government(4).
(a) 1-2
(b) 3-4
(c) 2-3
(d) 1-4
(e) None of these

S12. Ans. (e)
Sol. Here, the words given in bold are arranged correctly making the sentence contextually and grammatically correct.

Q13. In Bihar’s case, coordination(1) with Nepal to track monsoon flows is also vital(2), since big Gangetic rivers region (3) in the Himalayan originate (4).
(a) 1-2
(b) 3-4
(c) 2-3
(d) 1-4
(e) None of these

S13. Ans. (b)
Sol. The given words in their respective position do not make meaningful sentence .So after interchanging (3) with (4), the sentence is contextually and grammatically correct.

Q14. There was widespread (1) criticism then that the BJP’s interests (2) espousal of upper caste perceived (3) and its weak submissions in court had led to the verdict(4).
(a) 1-2
(b) 3-4
(c) 2-3
(d) 1-4
(e) None of these

S14. Ans. (c)
Sol. The given words in their respective position do not make meaningful sentence .So after interchanging (2) with (3), the sentence is contextually and grammatically correct.

Q15. Accepted (1) of non-tariff barriers(2) will help Bangladeshi exports such as harmonizing(3) the standards for goods removal (4) by India.
(a) 1-2
(b) 3-4
(c) 2-3
(d) 1-4
(e) None of these

S15. Ans. (d)
Sol. The given words in their respective position do not make meaningful sentence .So after interchanging (1) with (4), the sentence is contextually and grammatically correct.

You may also like to Read: