English Quiz IBPS PO Prelims 26th September 2019_00.1
Latest Banking jobs   »   English Quiz IBPS PO Prelims 26th...

English Quiz IBPS PO Prelims 26th September 2019

Directions (1-15): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.

Q1. The intertwined (1) that the Congress encounters (2) are deeply problems (3) with the socio-cultural and religious (4)milieu of Indian polity.
(a) 1-2
(b) 1-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S1. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b).
The problems that the Congress encounters are deeply intertwined with the socio-cultural and religious milieu of Indian polity.

Q2. The diaspora (1) in the U.S. is of pre-eminent strategic (2) given its increasing political heft (3) and the centrality of the U.S. in India’s significance (4) architecture.
(a) 1-2
(b) 1-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S2. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d).
The diaspora in the U.S. is of pre-eminent significance given its increasing political heft and the centrality of the U.S. in India’s strategic architecture.

Q3. development (1) is a concept (2) that underpins most interventions (3) focussed on social justice and inequality (4).
(a) 1-2
(b) 2-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.
L1Difficulty 2
QTags word rearrangement

Q4. Debates (1) are meant to be conducted opinions (2) and in the ensuing (3) discussion, mistakes are acknowledged and fearlessly (4)changed.
(a) 1-2
(b) 1-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S4. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d).
Debates are meant to be conducted fearlessly and in the ensuing discussion, mistakes are acknowledged and opinions changed.

Q5. The two leaders deepen (1) opportunities to discussed (2) mutually beneficial (3) energy cooperation and trade (4) ties.
(a) 1-2
(b) 1-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S5. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a).
. The two leaders discussed opportunities to deepen mutually beneficial energy cooperation and trade ties.

Q6. Amidst (1) an aggregate demand slowdown (2), indicators of the consumer deterioration (3) saw sharp economy (4) last month, after having remained in the red zone since February 2019.
(a) 1-2
(b) 1-3
(c) 3-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S6. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).
Amidst an aggregate demand slowdown , indicators of the consumer economy saw sharp deterioration last month, after having remained in the red zone since February 2019.

Q7. A strong revival (1) in investments and weaknesses (2) could help India navigate (3)her way out of both domestic and external exports (4).
(a) 1-2
(b) 1-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S7. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d).
A strong revival in investments and exports could help India navigate her way out of both domestic and external weaknesses.

Q8. Indian budget carrier SpiceJet Ltd. shipping (1) to sell shares in its logistics (2)business in an initial public offering(3), as the rise of e-commerce, drives demand for fast plans (4)across the region.
(a) 1-2
(b) 1-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S8. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).
Indian budget carrier SpiceJet Ltd. plans to sell shares in its logistics business in an initial public offering, as the rise of e-commerce drives demand for fast shipping across the region.

Q9. India and the US failed to announce (1) a limited trade(2) deal in New York during the meeting of Prime Minister Narendra Modi and President Donald Trump, due to still package (3)differences over the prevailing (4).
(a) 1-2
(b) 1-3
(c) 3-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S9. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).
India and the US failed to announce a limited trade deal in New York during the meeting of Prime Minister Narendra Modi and President Donald Trump, due to still prevailing differences over the package.

Q10. While most nations (1) tend to view their land and forests through the narrow economic (2) of short-term prism (3) gain, climate science data show that they play a larger environmental(4) role.
(a) 1-4
(b) 2-3
(c) 3-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S10. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b).
While most nations tend to view their land and forests through the narrow prism of short-term economic gain, climate science data show that they play a larger environmental role.

Q11. US products (1) the bar very high for market access (2)in India, covering a whole lot of tariff reductions (3)for American raised (4).
(a) 1-2
(b) 1-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S11. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).
US raised the bar very high for market access in India, covering a whole lot of tariff reductions for American products.

Q12. With an increased variability (1) of monsoons and reeling (2) depleting groundwater tables, large parts of India are rapidly (3) underwater stress(4).
(a) 1-2
(b) 2-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S12. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b).
With an increased variability of monsoons and rapidly depleting groundwater tables, large parts of India are reeling underwater stress.

Q13. Facebook-owned instant (1) messaging app WhatsApp has begun rolling (2)out a feature for Android users to let them apps (3) their status stories directly on Facebook Story and other share (4).
(a) 3-4
(b) 1-3
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S13. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a).
Facebook-owned instant messaging app WhatsApp has begun rolling out a feature for Android users to let them share their status stories directly on Facebook Story and other apps.

Q14. With 75 billion Internet of Things (IoT) devices expected (1) to be in place by 2025, the world is at the cusp (2) of change (3) a technology that will experiencing (4) the way live today.
(a) 1-2
(b) 2-3
(c) 2-4
(d) 3-4
(e) None of these.

S14. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d).
With 75 billion Internet of Things (IoT) devices expected to be in place by 2025, the world is at the cusp of experiencing a technology that will change the way live today.

Q15. Gender inequality (1) in digital technology (2) is even more access (3). Women are less likely to have internet alarming (4) than men, and this gap is widening.
(a) 1-2
(b) 3-4
(c) 1-4
(d) 2-4
(e) None of these.

S15. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b).
Gender inequality in digital technology is even more alarming .Women are less likely to have internet access than men, and this gap is widening.

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?