IBPS Reasoning Quiz for 2019 Exams: 13th March 2019

| Updated On January 21st, 2020 at 02:58 pm

Dear Aspirants,

https://store.adda247.com/product-testseries/2130/LIC-AAO-Prime-2019-Online-Test-Series

Reasoning Questions for IBPS Exam 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Directions (1-5 ) : In these questions, relationships between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Give answer 
Q1. Statements: L  D < M < P < A = F 
Conclusions: I. F > D 
II. P > L
If only conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither Conclusion I nor II is true
If both Conclusions I and II are true
Q2. Statements : Z  M > F < A = B > S 
Conclusions: I. Z > B
II. F < S
If only conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither Conclusion I nor II is true
If both Conclusions I and II are true
Q3. Statements : C > T > Q > R = F 
Conclusions: I. Q  F
II. T > F
If only conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither Conclusion I nor II is true
If both Conclusions I and II are true
Q4. Statements : A = R  Q, P < Q 
Conclusions: I. A  P
II. R > P
If only conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither Conclusion I nor II is true
If both Conclusions I and II are true
Q5. Statements: B  M < Y = Z > F > T 
Conclusions: I. B > F
II. Y > T
If only conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither Conclusion I nor II is true
If both Conclusions I and II are true
Directions (6-10): In these questions, relationships between different elements are shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Give answer 
Q6. Statements: R  H > K, L = T < R, A > L 
Conclusions: I. H > L 
II. K > T
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
(I) H ≥ R > T = L [True]
(II) T < R ≤ H > K [False]
Q7. Statements: G< B  J, N > D  G, P  N 
Conclusions: I. G < P 
II. G < J
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
(I) G ≤ D < N ≤ P [True]
(II) G < B ≤ J [True]
Q8. Statement: Q  E , N = R  S, E< I >N, 
Conclusions: I. E  S 
II. S  N
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
(I) E < I > N = R ≥ S [False]
(II)N = R ≥ S [True]
Q9. Statement: M < W > O, R = S  Y 
Conclusions: I. Y < M 
II. O > S
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
(I) Y ≥ M [False]
(II) S ≥ Y ≥ M < W > O [False]
Q10. Statement: K < V = Z < X = U, F C V
Conclusions: I. Y < U 
II. Z < F 
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
(I) V = Z < X = U [True]
(II)F ≤ C ≤ V = Z [False]
Directions (11-15): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer as 
Q11. Statements: A ≥ M > Q, D = C ≥ Q 
Conclusions: I. D > Q 
II. Q < A
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. D > Q (false)
II. Q < A (true)
Q12. Statements: A > M, A ≤ B, R < S ≤ B 
Conclusions: I. A ≥ R 
II. R > A
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. A ≥ R (false)
II. R > A (false)
Q13. Statements: D > C < A ≥ R < S 
Conclusions: I. R > D 
II. C > S
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. R > D (false)
II. C > S (false)
Q14. Statements: D ≥ C > A, S > R ≤ A 
Conclusions: I. D > A 
II. D > R
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. D > A (true)
II. D > R (true)
Q15. Statements: M > N ≥ Q, B ≤ A > Q 
Conclusions: I. M > A 
II. M > Q
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. M > A (false)
II. M > Q (true)


Print Friendly and PDF