General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main: 26th August 2019

general-awareness-quiz-for-ibps-rrb-mains-2019

General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main


As we know that the main examination of IBPS RRB PO/Clerk 2019 will consist of 40 questions from General Awareness section. In this post, we have provided you General Awareness MCQs to ace IBPS RRB Main exam 2019. Practice daily IBPS RRB GA Quiz to sail through IBPS RRB VIII 2019 examination.

Q1. Which of the following country has become the sole contender to host Asian Cup Football tournament in 2023 after South Korea has announced to withdraw its bid to host the game?
(a) Singapore
(b) India
(c) Japan
(d) Nepal
(e) China 
S1. Ans.(e)
Sol. China has become the sole contender to host Asian Cup Football tournament in 2023 after South Korea has announced to withdraw its bid to host the game.
Q2. On _________ 1975 Sikkim officially merged with the Indian union and became the 22nd state of the country.
(a) 5th May
(b) 1st May
(c) 16th May 
(d) 19th May
(e) 13th May
S2. Ans.(c)
Sol. On 16th May 1975, Sikkim officially merged with the Indian union and became the 22nd state of the country.
Q3. Who among the following has been appointed as the chairman of ITC by its Board of Directors?
(a) Rajiv Kumar
(b) Aditya Puri
(c) Sanjiv Puri 
(d) Aman Chandra
(e) Kumar Gaurav Singh
S3. Ans.(c)
Sol. ITC Managing Director Sanjiv Puri has been appointed as the chairman by the Board of Directors. His new designation will now be chairman and managing director.
Q4. Nepalese Sherpa climber________has scaled Mount Everest for a 23rd time, breaking his own record for the most successful ascents of the world’s highest peak.
(a) Inna Kita
(b) Kami Rita 
(c) Pasang Dawa Lama
(d) Love Raj Singh Dharmshaktu
(e) Babu Chiri Sherpa
S4. Ans.(b)
Sol. Nepalese Sherpa climber Kami Rita has scaled Mount Everest for a 23rd time, breaking his own record for the most successful ascents of the world’s highest peak.
Q5. The Home Ministry has canceled the registration of Bengaluru-based NGO_________ for alleged violation of norms in receiving foreign grants.
(a) Satya Foundation
(b) Google India Foundation
(c) HCL Foundation
(d) Wipro Foundation
(e) Infosys Foundation 
S5. Ans.(e)
Sol. The Home Ministry has canceled the registration of Bengaluru-based NGO Infosys Foundation for alleged violation of norms in receiving foreign grants.
Q6. According to Economy Survey 2018-19, the Merchandise imports reduced from 21.1 percent to-
(a) 15.2 percent
(b) 10.4 percent 
(c) 18.7 percent
(d) 20.5 percent
(e) 12.6 percent
S6. Ans.(b)
Sol. Merchandise imports reduced from 21.1 percent to 10.4 percent. Growth in service exports and imports in dollar terms declined to 5.5 percent and 6.7 percent respectively in 2018-19, from 18.8 percent and 22.6 percent respectively in 2017-18.
Q7. The Indian rupee has been depreciated by how much percent vis-a-vis US dollar?
(a) 7.8% 
(b) 7.6%
(c) 7.4%
(d) 7.3%
(e) 7.9%
S7. Ans.(a)
Sol. Rupee depreciated by 7.8 percent vis-à-vis UD dollar, 7.7 percent against Yen, and 6.8 percent against Euro and Pound Sterling in 2018-19. 
Q8. The foreign exchange reserves in nominal terms (including the valuation effects) decreased by US$ ________________ billion end-March 2019 over end-March 2018. 
(a) 12.3 billion
(b) 10.7 billion
(c) 11.6 billion 
(d) 15.2 billion
(e) 18.1 billion
S8. Ans.(c)
Sol. The foreign exchange reserves in nominal terms (including the valuation effects) decreased by US$ 11.6 billion end-March 2019 over end-March 2018.
Q9. Net Foreign Direct Investment (FDI) inflows grew by _____________ percent in 2018-19. 
(a) 14.7%
(b) 14.1%
(c) 14.6%
(d) 14.4%
(e) 14.2% 
S9. Ans.(e)
Sol. Net Foreign Direct Investment (FDI) inflows grew by 14.2 percent in 2018-19. 
Q10. RBI fines Union Bank, SBI for flouting norms. Where is headquarter of RBI?
(a) Mumbai 
(b) Delhi
(c) Kolkata
(d) Bengaluru
(e) Patna
S10. Ans.(a)
Sol. Headquarter of Reserve bank of India is in Mumbai.
Q11. The U.S. celebrates 50 years of the Apollo 11 mission. What is Apollo 11?
(a) Spaceflight 
(b) Missile
(c) Submarine
(d) Fighter plane
(e) Tank 
S11. Ans.(a)
Sol. Apollo 11 is a space flight.
Q12. What is the capital of the UK?
(a) New York
(b) London 
(c) Beijing
(d) Colombo
(e) Tokyo
S12. Ans.(b) 
Sol. The Capital of UK is London.
Q13. Novak Djokovic beats Roger Federer to win fifth Wimbledon title. He is from?
(a) Serbia 
(b) Spain
(c) Switzerland
(d) Japan
(e) Australia
S13. Ans.(a)
Sol. Djokovic beats Federer to win fifth Wimbledon title. He is from Serbia.
Q14. India signed the ‘Christchurch Call to Action’. This meeting was held at______, aimed at stopping the abuse of the Internet by extremists.
(a) Paris 
(b) Beijing
(c) Sydney 
(d) Wellington
(e) Auckland
S14. Ans.(a)
Sol. India signed the ‘Christchurch Call to Action’ in Paris. The agreement came in the backdrop of the attacks on mosques in March and is aimed at stopping the abuse of the Internet by extremists.
Q15. SIDBI has put together a pilot scheme to extend financial assistance of up to _______ to new-age fintech non-banking finance companies (NBFCs) engaged in financing small businesses and other income-generating activities.
(a) INR 50 crore
(b) INR 10 crore 
(c) INR 100 crore
(d) INR 1 crore
(e) INR 25 crore
S15. Ans.(b)
Sol. To give a fillip to digital lending, Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has put together a pilot scheme to extend financial assistance of up to Rs10 crore to new-age fintech non-banking finance companies (NBFCs) engaged in financing small businesses and other income-generating activities.



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF