IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 30th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                                       

Q1. Maharashtra and Haryana Assembly (Vidhan Sabha) Election 2019 Date, Scheduled on 21st October, while counting of votes will be held on October 24. Who is the present governor of Maharashtra?
(a) Acharya Dev Vrat
(b) Bandaru Dattatraya
(c) Satya Pal Malik
(d) Tathagata Roy
(e) Bhagat Singh Koshyari

S1. Ans.(e)
Sol. The present governor of Maharashtra is Bhagat Singh Koshyari.

Q2. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a 50 kilowatt ‘Gandhi Solar Park’ at the UN headquarters. Who is the present Secretary-General of the United Nations?
(a) Jorge Sampaio
(b) Antonio Guterres
(c) Boutros Boutros Ghali
(d) Ban Ki-moon
(e) Kofi Annan

S2. Ans.(b)
Sol. The present Secretary-General of the United Nations is Antonio Guterres.

Q3. President Ram Nath Kovind inaugurated the sixth ”India Water Week-2019” being organised with the theme of ”Water cooperation-coping with 21st-century challenge’ at Vigyan Bhawan in New Delhi. Who is the present Union minister of Jal Shakti?
(a) Pralhad Joshi
(b) Mahendra Nath Pandey
(c) Arvind Ganpat Sawant
(d) Giriraj Singh
(e) Gajendra Singh Shekhawat

S3. Ans.(e)
Sol. Gajendra Singh Shekhawat is the present Union minister of Jal Shakti.

Q4. Reserve Bank of India has imposed restrictions on Punjab and Maharashtra Co-operative Bank, under which the depositors cannot withdraw more than Rs 1,000 from their accounts. In which year RBI was Nationalised?
(a) 1950
(b) 1949
(c) 1948
(d) 1947
(e) 1946

S4. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India was nationalised with effect from 1st January, 1949 on the basis of the Reserve Bank of India (Transfer to Public Ownership) Act, 1948.

Q5. Godavarthi Venkata Srinivas was appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Guinea Bissau. Who is the present President of Guinea Bissau?
(a) Baciro Dja
(b) Umaro Sissoco Embalo
(c) Artur Silva
(d) Jose Mario Vaz
(e) Aristides Gomes

S5. Ans.(d)
Sol. Jose Mario Gomes Vaz is the President of Guinea-Bissau, in office since 23 June 2014.

Q6. SBI Life Insurance has signed a corporate agency agreement with city-based Repco Home Finance Ltd to offer the company’s range of products to RHFL customers. Where is the headquarters of SBI?
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) Kolkata
(d) Delhi
(e) Mumbai

S6. Ans.(e)
Sol. The headquarters of State Bank of India in Mumbai, Maharashtra.

Q7. Prime Minister Narendra Modi received the 2019 Global Goalkeeper Award. He received the award for Swachh Bharat Mission from Bill and Melinda Gates Foundation. In Which year Swachh Bharat Mission started?
(a) 2013
(b) 2014
(c) 2015
(d) 2016
(e) 2017

S7. Ans.(b)
Sol. Swachh Bharat Abhiyan campaign, launched on 2 October 2014 on Gandhi Jayanti, aims to eradicate open defecation by 2 October 2019, the 150th anniversary of the birth of Mahatma Gandhi.

Q8. The SASTRA Ramanujan prize for 2019 will be awarded to Adam Harper. Adam Harper related to which of the following field?
(a) Literature
(b) Biology
(c) Math
(d) Physics
(e) Chemistry

S8. Ans.(c)
Sol. Mathematician Adam Harper is an Assistant Professor with the University of Warwick, England.

Q9. The country’s highest film honour, the Dadasaheb Phalke award, will be presented this year to Amitabh Bachchan. Who is the first recipient of Dadasaheb Phalke Award?
(a) Devika Rani
(b) Birendranath Sircar
(c) Prithviraj Kapoor
(d) Pankaj Mullick
(e) Ruby Myers

S9. Ans.(a)
Sol. The first recipient of the Dadasaheb Phalke award was actress Devika Rani, who was honoured at the 17th National Film Awards.

Q10. India and the United States are set to hold their first tri-services exercise code-named “Tiger Triumph” at Visakhapatnam and Kakinada, Andhra Pradesh in November this year. Which of the following National Park situated in Andhra Pradesh?
(a) Kanger Ghati National Park
(b) Khirganga National Park
(c) Kudremukh National Park
(d) Papikonda National Park
(e) Pench National Park

S10. Ans.(d)
Sol. Papikonda National Park is located in the Papi Hills in East Godavari and West Godavari districts of Andhra Pradesh.

Q11. Army officer Ponung Doming became the first woman officer from Arunachal Pradesh to be elevated to the rank of Lieutenant Colonel in the Indian Army. Which of the following is the folk dance of Arunachal pradesh?
(a) Fugdi
(b) Raut Nacha
(c) Bideshiya
(d) Bagurumba
(e) Khampti Dance

S11. Ans.(e)
Sol. Khampti Dance is the folk dance of Arunachal pradesh.

Q12. Manipur defeated Railways by 1-0 to win the Senior Women’s National Football Championship held in Pasighat, Arunachal Pradesh. This was Manipur’s 20th National title. Who is the present governor of Manipur?
(a) Kalraj Mishra
(b) Padmanabha Balkrishna Acharya
(c) Ganeshi Lal
(d) Tathagata Roy
(e) Jagdish Mukhi

S12. Ans.(b)
Sol. Padmanabha Balkrishna Acharya is the present governor of Manipur.

Q13. The Asian Development Bank has slashed its growth forecast for India for fiscal year 2019-20 to 6.5% from 7%. Where is the headquarters of Asian Development Bank?
(a) Jakarta, Indonesia
(b) Kathmandu, Nepal
(c) Manila, Philippines
(d) Shanghai, China
(e) Beijing, China

S13. Ans.(c)
Sol. The headquarters of the Asian Developement bank is Manila, Philippines.

Q14. Jammu and Kashmir has become the first state in the country to issue the highest number of golden cards under Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY). Which of the following Wildlife Sanctuary situated in J&K?
(a) Arabithittu Wildlife Sanctuary
(b) Hirapora Wildlife Sanctuary
(c) Palamau Wildlife Sanctuary
(d) Palkot Wildlife Sanctuary
(e) Parasnath Wildlife Sanctuary

S14. Ans.(b)
Sol. Hirapora Wildlife Sanctuary is located in Shopian district of Kashmir.

Q15. Adille Sumariwalla has been elected as the member of the International Association of Athletics Federations council. Who is the present president of International Association of Athletics Federations?
(a) Tom McKean
(b) Paula Radcliffe
(c) Lamine Diack
(d) Steve Cram
(e) Sebastian Coe

S15. Ans.(e)
Sol. The present president of International Association of Athletics Federations is Sebastian Coe.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!