IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 09th September 2019

| Updated On September 11th, 2019 at 11:21 am

Dear Aspirants,

static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. Pakistan has been placed on the blacklist of the Financial Action Task Force’s Asia Pacific Group. What is the capital of Pakistan? 
(a) Multan
(b) Peshawar
(c) Karachi
(d) Islamabad
(e) Lahore
S1. Ans. (d)
Sol. Islamabad is the capital city of Pakistan and is federally administered as part of the Islamabad Capital Territory.
Q2. Securities and Exchange Board of India has announced a new mechanism to reward insider trading informants to uncover insider trading cases. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) S S Nadkarni
(b) Ajay Tyagi
(c) U K Sinha
(d) M Damodaran
(e) G N Bajpai
S2. Ans. (b)
Sol. The present Chairman of Securities and Exchange Board of India is Ajay Tyagi.
Q3. Army Welfare Housing Organization (AWHO) and Tata Realty & Housing have signed a memorandum of understanding (MoU). Who is the present MD and CEO of Tata Realty & Housing?
(a) Sandeep Bakhshi
(b) Shyam Srinivasan
(c) Varun Dua
(d) Sanjay Dutt
(e) Amitabh Chaudhry
S3. Ans. (d)
Sol. Sanjay Dutt is the MD & CEO of Tata Realty And Infrastructure Ltd.
Q4. Russia launched an unmanned rocket carrying a life-size humanoid robot named Fedor, (Final Experimental Demonstration Object Research). Who is the present Prime Minister of Russia?
(a) Sergei Stepashin
(b) Sergey Kiriyenko
(c) Viktor Zubkov
(d) Mikhail Fradkov
(e) Dmitry Medvedev
S4. Ans. (e)
Sol. Dmitry Anatolyevich Medvedev is a Russian politician who has served as Prime Minister of Russia since 2012.
Q5. President Ram Nath Kovind inaugurated the first-ever World Youth Conference, which was organised by the UNESCO. Where is the headquarter of UNESCO?
(a) Paris, France
(b) Washington DC, US
(c) New York, US
(d) Geneva, Switzerland
(e) Vienna, Austria
S5. Ans. (a)
Sol. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is a specialized agency of the United Nations based in Paris, France.
Q6. The 24th Meeting of Western Zonal Council was held in Panaji, Goa. It was chaired by Union Home Minister Amit Shah. Who is the present Chief Minister of Goa?
(a) Neiphiu Rio
(b) Pinarayi Vijayan
(c) Pramod Sawant
(d) Jai Ram Thakur
(e) Raghubar Das
S6. Ans. (c)
Sol. Pramod Pandurang Sawant is an Indian politician who is the 13th and current Chief Minister of Goa.
Q7. BookMyForex.com, a marketplace for foreign exchange and remittances, has partnered with YES Bank to launch a co-branded multi-currency forex travel card for Indian overseas travellers. Where is the headquarter of Yes Bank? 
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) Bangalore
(e) Kerala
S7. Ans. (b)
Sol. The Headquarters of Yes Bank in Mumbai, Maharashtra.
Q8. NASA announced that it has named rock on Mars in honour of the iconic English band, The Rolling Stones. In which year NASA was established?
(a) 1952
(b) 1954
(c) 1956
(d) 1958
(e) 1960
S8. Ans. (d)
Sol. The National Aeronautics and Space Administration is an independent agency of the United States Federal Government responsible for the civilian space program, as well as aeronautics and aerospace research. NASA was established in 1958.
Q9. The Indian team of Sukhbeer Singh, Sangampreet Singh Bisla and Tushar Phadtare clinched a bronze medal in the junior compound men’s team event in the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain. What is the Capital of Spain?
(a) Bilbao
(b) Seville
(c) Barcelona
(d) Madrid
(e) Segovia
S9. Ans. (d)
Sol. Madrid, Spain’s central capital, is a city of elegant boulevards and expansive, manicured parks such as the Buen Retiro.
Q10. The Ministry of New and Renewable Energy has declared Ocean Energy as renewable energy status. Who is the present Union Minister of New and Renewable Energy?
(a) Mansukh L Mandaviya
(b) Hardeep Singh Puri
(c) Raj Kumar Singh
(d) Prahalad Singh Patel
(e) Faggansingh Kulaste
S10. Ans. (c)
Sol. The present Union Minister of New and Renewable Energy is Raj Kumar Singh.
Q11. Union Minority Affairs Minister and Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot will inaugurate this “Hunar Haat” at Jawahar Kala Kendra in Jaipur. Who is the present Union Minority Affairs Minister?
(a) Rao Inderjit Singh
(b) Mukhtar Abbas Naqvi
(c) Jitendra Singh
(d) Shripad Yesso Naik
(e) Santosh Kumar Gangwar
S11. Ans. (b) 
Sol. The present Union Minority Affairs Minister is Mukhtar Abbas Naqvi.
Q12. Ace Indian shuttler PV Sindhu has won the World Championships title defeating Japan’s Nozomi Okuhara in the final at Basel, Switzerland. What is the Capital of  Switzerland?
(a) Bern
(b) Zurich
(c) Geneva
(d) Basel
(e) Lausanne
S12. Ans. (a)
Sol.  Bern, capital of Switzerland, is one of the world’s most low-key capitals. As Switzerland’s fourth-largest city.
Q13. Prime Minister of India Narendra Modi has launched the RuPay card, making the UAE the first country in the Middle East to initiate the Indian indigenous system of electronic payment. What is the currency of the UAE?
(a) Riyal
(b) Rial
(c) Dirham
(d) Dinar
(e) Manat
S13. Ans. (c)
Sol. The currency of the United Arab Emirates (UAE) is  Dirham.
Q14. Union Health Minister Harsh Vardhan inaugurated FSSAI’s National Food Laboratory (NFL) in Ghaziabad. Who is the present Chief Executive Officer of FSSAI?
(a) Sunil Duggal
(b) Pawan Kumar Agarwal
(c) Kishore Biyani
(d) Dilip Shanghvi
(e) CP Gurnani
S14. Ans. (b)
Sol. The present Chief Executive Officer of FSSAI is Pawan Kumar Agarwal.
Q15. Bollywood actor Shah Rukh Khan launched heritage postal stamp of Bandra station. Bandra station situated in which of the following states?
(a) West Bengal
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh
(e) Maharashtra
S15. Ans. (e)
Sol. Bollywood actor Shah Rukh Khan launched heritage postal stamp of Bandra station in Mumbai, Maharashtra.
Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.