IBPS RRB Mains Computer Quiz: 12th September

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.
We already rolled the study plan forIBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 8th September 2019 covers Topic Hardware & Software

Q1.Which of the following keeps a list of web pages you have visited during the current session?
(a) history
(b) cache
(c) favorites
(d) trail
(e) None of these

S1.Ans.(a)

Q2. Which of the following line describes the contents of the message, When sending an e-mail?
(a) to
(b) subject
(c) contents
(d) CC
(e) None of these

S2.Ans.(b)
Sol. Subject define the content of the email message.

Q3.Every computer connected to an internet must have a distinct____
(a) UPS address
(b) proxy server
(c) IP address
(d) domain name
(e) None of these

S3.Ans.(c)
Sol. IP address is short for Internet Protocol (IP) address. An IP address is an identifier for a computer or device on a network.

Q4.What is the Full form of SDRM ?
(a) System Dynamic random access memory
(b) Series Dynamic random access memory
(c) Synchronous Dynamic random access memory
(d) System Dynamic reading access memory
(e) System Dynamic random active memory

S4.Ans.(c)
Sol. SDRAM (synchronous DRAM) is a generic name for various kinds of dynamic random access memory (DRAM) that are synchronized with the clock speed that the microprocessor is optimized for. This tends to increase the number of instructions that the processor can perform in a given time. The speed of SDRAM is rated in MHz rather than in nanoseconds (ns).

Q5.To allow someone else to schedule your meetings and appointments, ______ feature of Outlook is used.
(a) Monthly calendar
(b) Event manager
(c) Messenger
(d) Delegate Access
(e) Event Calendar

S5.Ans.(d)
Sol. Delegate Access is a more advanced feature than just sharing your Outlook folders. If you want to grant additional permissions, such as allowing a delegate the ability to create e-mail messages or respond to meeting requests on your behalf, you must use Delegate Access.

Q6. Which of the following records the name and exact location of every file on a disk?
(a) partition master
(b) file allocation table
(c) disk controller
(d) boot sector
(e) None of the above

S6.Ans.(b)
Sol. A file allocation table (FAT) is a file system developed for hard drives. It is used by the operating system (OS) to manage files on hard drives and other computer systems.

Q7.Which of the following scrambles a message by applying a secret code?
(a) Encryption
(b) Audits
(c) UPS
(d) Firewalls
(e) None of the above

S7.Ans. (a)
Sol. encryption is the process of encoding messages or information in such a way that only authorized parties can read it.

Q8.What is the meaning of .EXE?
(a) Command File
(b) Express File
(c) Executable Files
(d) System File
(e) None of these

S8. Ans. (c)
Sol. .EXE is extension for executable files

Q9.What is a half byte also called as?
(a) Nibble
(b) Bit
(c) Bits
(d) Data
(e) Information

S9.Ans.(a)
Sol. A nibble is equal to 4 bit

Q10. What is backup?
(a) Connect his network to more component
(b) Copy to save a data from original source to other destination
(c) Filter on old data from new data
(d) Access data from tape
(e) None of the above

S10. Ans.(b)
Sol. Backup is the copy of the original data.

       Check out Computer Knowledge Videos Here

You may also like to Read: