IBPS RRB Mains Computer Quiz: 8th September_00.1
Latest Banking jobs   »   IBPS RRB Mains Computer Quiz: 8th...

IBPS RRB Mains Computer Quiz: 8th September

Dear Aspirants,
IBPS RRB Mains Computer Quiz: 8th September_50.1

IBPS RRB PO/Clerk Computer Quiz

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.
We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 8th September 2019 covers Topic Practice set.


Q1.Which of the following is the highest unit of storage in computer field?
(a) Yottabyte
(b) Exabyte
(c) Terabyte
(d) Zettabyte
(e) Gigabyte

S1.Ans.(a)
Sol. Yottabyte > Zettabyte > Exabyte > Petabyte > Terabyte > Gigabyte > Megabyte > Kilobyte > byte > bit.

Q2.JPEG is an image format. What does it stand for?
(a) Justified Picture Enabled Graphics
(b) Justified Photographic Enabled Graphics
(c) Joint Picture Experts Graphics
(d) Joint Photographic Experts Group
(e) None of these

S2.Ans.(d)

Q3.Which of the following is the default page setup orientation for notes pages, outlines and handouts?
(a) Hyphenation
(b) Landscape
(c) Portrait
(d) Footer
(e) Header
S3.Ans.(b)
Sol. Page orientation is the way in which a rectangular page is oriented for normal viewing. By default, PowerPoint slide layouts appear in landscape orientation.

Q4._____ is a program which make easy to use a computer.  
(a) Operating system
(b) Application
(c) Utility
(d) Network
(e) None of these

S4.Ans.(a)
Sol. Operating System acts as an interface between the computer components and the user making it easy for the end user to operate the system.

Q5.Cache memory acts between ___________ .
(a) CPU and RAM
(b) RAM and ROM
(c) CPU and hard disk
(d) All of these
(e) None of these

S5.Ans.(a)
Sol. Cache memory, also called CPU memory, is random access memory (RAM) that a computer microprocessor can access more quickly than it can access regular RAM. This memory is typically integrated directly with the CPU chip or placed on a separate chip that has a separate bus interconnect with the CPU.

Q6.Write through technique is used in which memory for updating the data. 
(a) Virtual memory
(b) Main memory
(c) Auxiliary memory
(d) Cache memory
(e) None of the above

S6.Ans.(d)
Sol. Write through is a storage method in which data is written into the cache and the corresponding main memory location at the same time. The cached data allows for fast retrieval on demand, while the same data in main memory ensures that nothing will get lost if a crash, power failure, or other system disruption occurs.

Q7.Which among the following is a type of error that a compiler can check?
(a) Syntax Error
(b) Power Failure
(c) Network Failure
(d) All of the above
(e) None of the above

S7.Ans.(a)
Sol. Syntax Errors – These are invalid code which the compiler doesn’t understand. The compiler will detect them as it can’t compile them.

Q8.Which of the following number system has base-16?
(a) Unary number system
(b) Binary number system
(c) Octal number system
(d) Hexadecimal Number System
(e) None of the above
S8.Ans.(d)
Sol. Hexadecimal number system has base 16, Octal- Base 8, Binary- Base 2 and Decimal- Base 10.

Q9.Pascal is______.
(a) A high-level programming language
(b) Named after Blaise Pascal
(c) Named after mathematician that facilitates structured programming techniques
(d) All of the above
(e) None of the above

S9.Ans.(d)
Sol. Pascal is an imperative and procedural programming language, which
Nicklaus Wirth designed in 1968–69 and published in 1970, as a small, efficient language intended to encourage good programming practices using structured programming and data structuring.

Q10.What is the attempt to acquire sensitive information such as usernames, passwords, and credit card details (and sometimes, indirectly, money) by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication?
(a) Phishing
(b) Spoofing
(c) Identity theft
(d) Authentication
(e) Spamming

S10.Ans.(a)
Sol. Phishing is typically carried out by e-mail spoofing or instant messaging, and it often directs users to enter details at a fake website whose look and feel are almost identical to the legitimate one.

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?