IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 3rd of October 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 3rd October 2019. This quiz is based on-Miscellaneous Questions.

Directions (1-5): In the questions given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. WHILE
(A) The bench had earlier slammed the authorities, saying it will be an embarrassment if the UNESCO withdraws its world heritage tag accorded to the ivory-white marble mausoleum.
(B) Director General of Archeological Survey of India (ASI) will be responsible for maintenance of the Taj Mahal.
(C) joint secretary of Ministry of Environment and commissioner of Agra Division will jointly be in-charge of the Taj Trapezium Zone (TTZ).
(D) On the last date of hearing the bench of justices Madan B Lokur and Deepak Gupta had wanted to know who is in charge of the Mughal era monument.
(a) Only (C) – (D)
(b) Only (A) – (D)
(c) Only (B) – (C)
(d) Both (A) – (B) and (C) – (D)
(e) none of these

S1. Ans.(c)
Sol. Statements (B) and (C) can be joined together to form a meaningful sentence using the conjunction ‘while’. “While” is used as a conjunction to refer ‘during the time that; at the same time as’. Thus, the coherent sentence formed using the statements (B) and (C) is “Director General of Archeological Survey of India (ASI) will be responsible for maintenance of the Taj Mahal while joint secretary of Ministry of Environment and commissioner of Agra Division will jointly be in-charge of the Taj Trapezium Zone (TTZ).” All the other combinations fail to form a coherent sentence. Hence, option (c) is the most viable answer choice.

Q2. WHEREAS
(A) The authorities suspended the rail services in the Valley.
(B) The Army fired live ammunitions to quell the mob, injuring, at least, five people.
(C) The Army conducted searches following the reports about the presence of separatist militants.
(D) The shutdown called by the separatists closed marketplaces and public transport services.
(a) Only (C) – (D)
(b) Only (A) – (D)
(c) Only (B) – (C)
(d) Both (A) – (B) and (C) – (D)
(e) none of these

S2. Ans. (b)
Sol. Statements (A) and (D) can be combined successfully using the conjunction ‘whereas’. “whereas” is used to refer ‘in contrast or comparison with the fact that’. Therefore, using statements (A) and (D), the coherent sentence thus formed is “The authorities suspended the rail services in the Valley whereas the shutdown called by the separatists closed marketplaces and public transport services”. All the other combinations fail to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence. Hence, option (b) is the most viable answer choice.

Q3. SINCE
(A) Mining development in India has been hobbled for a variety of reasons, from unfriendly government policy
(B) Arvind Panagariya argues that, any move that seeks to make imports costlier as an import-substitution regime should be avoided.
(C) India would do better to have a viable export-led strategy and concentrate on removing bottlenecks.
(D) A liberal trade regime results in cheaper imports and more competitive exports.
(a) Only (D) – (B)
(b) Only (A) – (C)
(c) Only (D) – (A)
(d) Both (A) – (B) and (C) – (D)
(e) none of these

S3. Ans. (a)
Sol. Statements (D) and (B) can be joined together using the conjunction ‘since’ to form a coherent sentence. ‘Since’ is used to express ‘for the reason that; because’. Therefore, using the statements (D) and (B) the meaningful sentence thus formed is “Since a liberal trade regime results in cheaper imports and more competitive exports Arvind Panagariya argues that, any move that seeks to make imports costlier as an import-substitution regime should be avoided”. All the other combinations fail to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence. Hence, option (a) is the most viable answer choice.

Q4. ONCE
(A) E-commerce in India has changed the way millions of Indians shop and simultaneously influenced operations of manufacturers and service providers.
(B) The salient feature of this policy is the strategic intent which underpins it.
(C) These advances have simultaneously transformed many areas such as financial payments.
(D) The e-commerce phenomenon piggybacks on path breaking advances in information and communications technology.
(a) Only (D) – (B)
(b) Only (A) – (C)
(c) Only (D) – (A)
(d) Both (A) – (B) and (C) – (D)
(e) none of these

S4. Ans. (e)
Sol. None of the given combinations can successfully form a coherent sentence using the conjunction “Once”. “once” is used to refer ‘as soon as; when’. As none of the statements can be interlinked with each other, therefore, option (e) is the most feasible answer choice.

Q5. SO THAT
(A) a content creator can have the confidence that an end viewer can see exactly the images the Netflix content creators slaved so hard to create.
(B) The new X1 Ultimate processor, is reckoned to be around twice as powerful as the previous X1 Extreme system.
(C) Netflix Calibrated Mode automatically adjusts picture settings when you’re watching the built-in Netflix app.
(D) The image in Netflix Calibrated Mode resembles as closely as possible the way Netflix’s content creators saw things when mastering their shows and movies.
(a) Only (C) – (A)
(b) Only (B) – (C)
(c) Only (B) – (A)
(d) Both (C) – (D) and (C) – (A)
(e) none of these

S5. Ans. (d)
Sol. Combinations (C) – (D) and (C) – (A) can form grammatically correct and contextually meaningful sentences using the connector “so that”. ‘So that’ is used as a subordinate clause to show purpose or to give an explanation. It is used to show an action producing an intended result of a cause producing an effect. Therefore, the meaningful sentences thus formed using the combination of statements (C) – (D) and (C) – (A) are “Netflix Calibrated Mode automatically adjusts picture settings when you’re watching the built-in Netflix app so that the image resembles as closely as possible the way Netflix’s content creators saw things when mastering their shows and movies” and “Netflix Calibrated Mode automatically adjusts picture settings when you’re watching the built-in Netflix app so that a content creator can have the confidence that an end viewer can see exactly the images the Netflix content creators slaved so hard to create.” All the other combinations do not form grammatically correct and meaningful sentences thus, option (d) is the most feasible answer choice.

Directions (6-10): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternatives is correct to replace that part, then choose (d) i.e. None of the (I), (II) and (III) as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e) i.e. No correction required as your answer.

Q6. Newly released emails from the Trump administration officials (I)/ show desires for adding a question on citizenship to the 2020 census (II)/ at present after President Donald Trump took office. (III)
(I) New released emails from the Trump administration officials
(II) show a desire to add a question on citizenship to the 2020 census
(III) shortly after President Donald Trump took office
(a)Only (I)
(b)Both (I) and (II)
(c)Both (II) and (III)
(d)None of the (I), (II) and (III)
(e)No correction required

S6. Ans. (c)
Sol. The error lies in parts (II) and (III) of the sentence. In part (II), since a single desire has been mentioned [to add a question on citizenship], “desires” should be replaced by “a desire”. Moreover, in part (III), “at present” should be replaced by “shortly”, as ‘at present’ is used to express a present event in present tense; while “shortly” is used to refer a Future action in future indefinite [after President Donald Trump took office]. Since expressions (II) and (III) are suitable to replace the incorrect parts, option (c) becomes the most viable answer choice.

Q7. Self-contained, minimal water using sewage (I)/ might be possible on a farm, but hardly than your (II)/ staying on the 10th floor of an apartment block. (III)
(I) Self-contained, minimal water for using sewage
(II) might be possible on a farm, but hardly if you’re
(III) staying on the 10th floor in an apartment block
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (II)
(c)Both (II) and (III)
(d)None of the (I), (II) and (III)
(e)No correction required

S7. Ans. (a)
Sol. Part (II) of the sentence contains an error in it. It is to be noted that hardly, scarcely and barely are followed by ‘when’, while ‘no sooner’ is followed by ‘than’. Moreover, in this sentence while using ‘hardly’, instead of ‘when’, ‘if’ can also be used as they both provide condition to make the sentence contextually correct. In addition to, “your” means belonging to or associated with the person or people that the speaker is addressing while “you’re” is a contraction of “you are”. Part (I) and part (III) of the sentence are correct.
Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q8. Truro City chairman Peter Masters says (I)/ the Stadium for Cornwall project will not happen (II)/ unless the club does not leave Treyew Road by the end of July. (III)

(I) Truro City chairman Peter Masters say
(II) the Stadium for Cornwall project will not happens
(III) unless the club leave Treyew Road by the end of July
(a)Only (II)
(b)Only (III)
(c)Both (II) and (III)
(d)None of the (I), (II) and (III)
(e)No correction required

S8. Ans. (b)
Sol. Only part (III) of the sentence contains error in it. To make the sentence correct, omit “does not” from clause followed by unless as if the clause after “unless” is negative, the negative of the clause and the implied negative of “unless” makes the total positive. It’s the case of two negatives makes positive in a sentence. Parts (I) and (II) of the sentence are grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (b) becomes the most viable answer choice.

Q9. Many reservoirs are now just expanses of baked earth (I)/ and the borewells that are dug ever deeper (II)/ and more desperately are pumping dry. (III)
(I) Much reservoirs are now just expansion of baked earth
(II) and the borewells which is dug ever deeper
(III) and more desperately are pumping dryness
(a)Only (II)
(b)Only (III)
(c)Both (II) and (III)
(d)None of the (I), (II) and (III)
(e)No correction required

S9. Ans. (e)
Sol. All the parts of the given sentence are grammatically correct and contextually meaningful. Therefore, they do not need any replacements. Hence, option (e) is most suitable answer choice.
Q10. Purplish-green small flowers, borne in summer, (I)/ are followed by pinkish-purple fruits characterised within (II)/ five slender horning extensions with the appearance of jester’s cap. (III)
(I) Small purplish-green flowers, borne in summer
(II) are followed by pinkish-purple fruits characterised by
(III) five slender horn-like extensions with the appearance of a jester’s cap.
(a)Only (II)
(b)Only (III)
(c)All (I), (II) and (III)
(d)None of the (I), (II) and (III)
(e)No correction required

S10. Ans. (c)
Sol. All the three parts of the sentence contain error in them. It is to be noted that to make the first part of the sentence grammatically correct, replace “Purplish-green small” by “Small purplish-green”, since while describing a noun with adjective of size and adjective of color, then the chronological order of the adjectives should be size and then colour. Moreover, in part (II) “within” should be replaced by “by” as the phrase ‘characterized by’ means ‘identified by’. Since, part (III) describes the qualities of the flower, replacing expression (II) will provide more appropriate context to the sentence. In addition to, “horning” should be replaced by “horn-like” since ‘horn-like’ can be used as an adjective to describe the extensions. Also, article ‘a’ should be added before “jester’s cap”. Since all the given expressions are appropriate to replace the incorrect phrases of the sentence, option (c) becomes the most feasible answer choice.

Direction (11-15): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Q11. (I) Trump’s desire to improve relations with Russia is analyzed by the editorial.
(II) The editorial pointed out that Trump values strength and attaches importance to military strength especially nuclear strength.
(i) Analysing Trump’s desire to…
(ii) The editorial analyzed…
(iii) Trump values strength and…
(a) Both (i) and (ii)
(b) Both (i) and (iii)
(c) only (iii)
(d) All (i), (ii) and (iii)
(e) None of these

S11. Ans. (a)
Sol. Both the starters (i) and (ii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the third starter as it would alter the intended meaning. Hence option (a) is the correct choice.
(i) Analyzing Trump’s desire to improve relations with Russia, the editorial pointed out that Trump values strength and attaches importance to military strength especially nuclear strength.
(ii) The editorial analyzed Trump’s desire to improve relations with Russia and pointed out that Trump values strength and attaches importance to military strength especially nuclear strength.

Q12. (I) The ministry has proposed to cap royalty payments in the use of trade mark and brand names.
(II) The ministry has proposed to cap royalty payments at 1 per cent of sales and 2 per cent of exports of an entity.
(i) With a view for trade mark to…
(ii) Proposed to cap royalty payments in the use of…
(iii) With regard to the use of…
(a) Both (i) and (ii)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) only (iii)
(d) All (i), (ii) and (iii)
(e) None of these

S12. Ans. (c)
Sol. Only the (iii) starter can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the first and second starters as it would alter the intended meaning. Hence option (c) is the correct choice.
(iii) With regard to the use of the trademark and brand names, the ministry has proposed to cap royalty payments at 1 percent of sales and 2 percent of exports of an entity.

Q13. (I) The key factor that is boosting the level of adoption for Network Access Control solutions includes rising security issues.
(II) Security issues are rising due to unwanted devices or unauthorized users that initiates network breaches.
(i) Owing to unwanted…
(ii) Because of unwanted devices…
(iii) Rising security issues owing to…
(a) Both (i) and (ii)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) only (iii)
(d) All (i), (ii) and (iii)
(e) None of these

S13. Ans. (d)
Sol. All the three starters can be used to frame a meaningful sentence without altering the intended meaning of the given sentences. Hence option (d) is the correct choice.
(i) Owing to unwanted devices or unauthorized users that initiates network breaches, security issues are rising which is the key factor in boosting the level of adoption for network access control solutions.
(ii) Because of unwanted devices or unauthorized users that initiates network breaches, security issues are rising which is the key factor in boosting the level of adoption for network access control solutions.
(iii) Rising security issues owing to unwanted devices or unauthorized users that initiate network breaches is the key factor that is boosting the level of adoption for Network Access Control solutions.

Q14. (I) Flipkart has been around for more than 10 years now and Amazon for at least five.
(II) the government’s e-commerce policy is almost an afterthought.
(i) Given how Flipkart…
(ii) Owing to the fact that Flipkart…
(iii) Considering Flipkart has…
(a) Both (i) and (ii)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) only (iii)
(d) All (i), (ii) and (iii)
(e) None of these

S14. Ans. (d)
Sol. All the three starters can be used to frame a meaningful sentence without altering the intended meaning of the given sentences. Hence option (d) is the correct choice.
(i) Given how Flipkart has been around for more than 10 years now and Amazon for at least five, the government’s e-commerce policy is almost an afterthought.
(ii) Owing to the fact that Flipkart has been around for more than 10 years now and Amazon for at least five, the government’s e-commerce policy is almost an afterthought.
(iii) Considering Flipkart has been around for more than 10 years now and Amazon for at least five, the government’s e-commerce policy is almost an afterthought.

Q15. (I) the much-reviled education system, introduced by the British has many shortcomings.
(II) It had been successful in promoting upward mobility on a truly large scale.
(i) Despite its many shortcomings…
(ii) However, the much-reviled…
(iii) In spite the shortcomings of…
(a) Both (i) and (ii)
(b) Both (i) and (iii)
(c) only (iii)
(d) All (i), (ii) and (iii)
(e) None of these

S15. Ans. (a)
Sol. Both the starters (i) and (ii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a grammatically correct sentence using the third starter as “in spite” should be followed by the preposition “of”. Hence option (a) is the correct choice.
(i) Despite its many shortcomings, the much reviled-education system, introduced by the British, had been successful in promoting upward mobility on a truly large scale.
(ii) However, the much-reviled- education system, introduced by the British has many shortcomings, it had been successful in promoting upward mobility on a truly large scale.

You may also like to Read: